ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλτσχάιμερ: Ενδορινική θεραπεία σταματά τη φθορά μνήμης στα ποντίκια

Αλτσχάιμερ: Ενδορινική θεραπεία σταματά τη φθορά μνήμης στα ποντίκια

Αλτσχάιμερ: Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η φλεγμονή παίζει ρόλο στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι θεραπευτικές στρατηγικές για τη μείωση της φλεγμονής στη νόσο έχουν αποτύχει ή έχουν οδηγήσει σε παρενέργειες. Τώρα, ωστόσο, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η μη επεμβατική ενδορινική εφαρμογή φαρμάκων μπορεί να σταματήσει την απώλεια μνήμης σε ποντίκια με Αλτσχάιμερ. Οι επιστήμονες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο για πιθανή θεραπεία σε ανθρώπους.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από άνοια και η νόσος Alzheimer αντιπροσωπεύει το 60% έως 70% αυτών των περιπτώσεων. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο. Κι ενώ πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με την ασθένεια, οι επιστήμονες υποψιάζονται όλο και περισσότερο ότι η νευροφλεγμονή μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία και το LSU Health New Orleans δημοσίευσαν μια μελέτη που προτείνει έναν σχετικά απλό τρόπο διερεύνησης της επίδρασης της φλεγμονής στο Aλτσχάιμερ, και πιθανώς αντιμετώπισής της.

Οι συγγραφείς της μελέτης σταμάτησαν με επιτυχία την απώλεια μνήμης σε ποντίκια με τη νόσο μέσω μίας μη επεμβατικής, ενδορινικής χορήγησης μιας ένωσης που είναι γνωστό ότι επιλύει τη νευροφλεγμονή. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Biology.

Ο Δρ Tharick Pascoal, M.D., Ph.D., επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής και νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ (Pitt), ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, ανέφερε σχετικά: «Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά γιατί υποστηρίζουν την ιδέα ότι είναι πιθανό η χρήση μιας μη επεμβατικής μεθόδου ενδορρινικής χορήγησης να οδηγήσει σε ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό αποτέλεσμα στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ, σε αντίθεση με τις πιο περίπλοκες μεθόδους ενδοφλέβιας έγχυσης».

«Επιπλέον», σημείωσε ο Δρ Πάσκοαλ, «τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν την ιδέα ότι μια αντιφλεγμονώδης δράση που χορηγείται στον εγκέφαλο με τη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να έχει προστατευτική και όχι επιβλαβή δράση. Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι σταματούν την εξέλιξη της νόσου του Ατσχάιμερ σε ζωικά μοντέλα, [αλλά] τα αποτελέσματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους».

Ο ρόλος της νευροφλεγμονής στη νόσο του Αλτσχάιμερ

Σημειώνουμε ότι ο Δρ. Pascoal ήταν ο κύριος συγγραφέας μιας μελέτης του 2021, η οποία παρείχε στοιχεία για τη σημασία της νευροφλεγμονής στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ειδικότερα, οι ερευνητές έχουν καταλάβει ότι το Αλτσχάιμερ διακόπτει την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η ασθένεια εναποθέτει αμυλοειδείς πλάκες μεταξύ των νευρώνων που εμποδίζουν τη διασύνδεσή τους και παράγει νευροϊνιδικά πλέγματα πρωτεϊνών tau μέσα στους νευρώνες που τους εμποδίζουν να λειτουργήσουν. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η απλή παρουσία αμυλοειδών πλακών και πλέγματος πρωτεϊνών ταυ στον εγκέφαλο δεν σημαίνει αυτόματα ότι ένα άτομο είναι ενεργό κρούσμα Ατσχάιμερ. Την ίδια ώρα, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η νευροφλεγμονή μπορεί να είναι το έναυσμα για το Αλτσχάιμερ.

«Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο σχηματισμός αμυλοειδούς πλάκας ή φλεγμονής ξεκινά πρώτα», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, Δρ. Ceren Emre από το Ινστιτούτο Karolinska. «Ωστόσο», σημείωσε, «είναι προφανές ότι υπάρχει ένας φαύλος κύκλος όπου οι πλάκες αμυλοειδούς και τα νευροϊνιδιακά πλέγματα ενεργοποιούν τα ανοσοκύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος, τα οποία κατά συνέπεια απελευθερώνουν μόρια γνωστά ως κυτοκίνες προκειμένου να στρατολογήσουν περισσότερα ανοσοκύτταρα στο σημείο της φλεγμονής με την πρόθεση να αφαιρεθούν οι πλάκες και τα πλέγματα».

Σύμφωνα με τον Δρ Πάσκοαλ, είναι πιθανό «κατά τη διάρκεια της ασυνήθιστα αυξημένης νευροφλεγμονής, τα κύτταρα που σχετίζονται με τη φλεγμονή που σκοπεύουν να καθαρίσουν τον εγκέφαλο να είναι, στην πραγματικότητα, δυσλειτουργικά και να μολύνουν τον εγκέφαλο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η υψηλή χοληστερίνη στα 35 είναι παράγοντας κινδύνου για άνοια

Τα πρώιμα σημάδια της άνοιας και η σημασία της διάγνωσης

Αλτσχάιμερ-Πώς διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν