ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αιμορραγία Μύτη: Πώς να σταματήσουμε την ρινορραγία στο σπίτι

Αιμορραγία Μύτη: Πώς να σταματήσουμε την ρινορραγία στο σπίτι

αν αιμορραγούν πάνω από μία φορά την εβδομάδα και επαναλαμβάνονται, χρειάζεται να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Τέλος, αν κάνετε προσπάθειες να τη σταματήσετε, αλλά μετά από κάποια λεπτά δεν σταματά, χρειάζεται να αναζητήσετε άμεσα βοήθεια.

Αιμορραγία Μύτη: Η αιμορραγία της μύτης είναι σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά συνήθως σύντομη και αβλαβής. Οι αιτίες όμως μπορεί να μην είναι ξεκάθαρες από την αρχή και να χρειαστεί να τις αναζητήσετε ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας (ή αν υπάρχει, να αντιμετωπιστεί).

Υπάρχουν δύο είδη ρινορραγίας: αυτές που ξεκινούν από το πρόσθιο μέρος της μύτης και εκείνες που ξεκινούν από το οπίσθιο. Οι πρώτες είναι σχεδόν πάντα ακίνδυνες και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.

Συχνά ξεκινούν από το διάφραγμα, το οποίο περιέχει πολλά αιμοφόρα αγγεία που μπορούν να σπάσουν από μια απλή γρατζουνιά ή ακόμα και από ένα απλό χτύπημα. Η ρινορραγία από το οπίσθιο μέρος της μύτης όμως είναι λιγότερο κοινή. Ξεκινά συνήθως από τη ρινική κοιλότητα και μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

Πιθανές αιτίες της ρινορραγίας

Υποβόσκοντα προβλήματα υγείας

Προβλήματα στο ήπαρ, στους νεφρούς, χρόνια κατανάλωση αλκοόλ ή και άλλες παθήσεις μπορούν να μειώσουν την ικανότητα του αίματος να πήζει και γι’ αυτό προκαλείται αιμορραγία. Καρδιακές παθήσεις επίσης, όπως υπέρταση μπορούν να προκαλέσουν τέτοιο σύμπτωμα, όπως και η υπερτασική κρίση. Το κρυολόγημα, οι αλλεργίες μέσω του συχνού φυσήματος μπορούν επίσης να προκαλέσουν ρινορραγία.

Ξηρός αέρας

Ο ξηρός αέρας από τη θέρμανση ή το κρύο μπορεί να ξηράνουν τα τοιχώματα της μύτης, προκαλώντας σκασίματα και αιμορραγία. Η χρήση υγραντήρα κατά τη διάρκεια του ύπνου βοηθά στην ανακούφιση και τα ρινικά σπρέι μπορούν να ενυδατώσουν τα ρουθούνια μας.

Ξένα σώματα

Η ρινορραγία μπορεί να προκληθεί ακόμα κι όταν εισέλθει ένα ξένο σώμα στη μύτη. Αυτό είναι περισσότερο συνηθισμένο στα παιδιά, που εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους βάζοντας πράγματα στο στόμα και στη μύτη, όπως μικρά παιχνίδια.

Αντιπηκτικά φάρμακα

Η πήξη του αίματος είναι σημαντικό βήμα για την πρόληψη της ρινορραγίας και οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή επηρεάζει αυτή την ικανότητα προκαλεί αιμορραγία.

Πώς να σταματήσουμε τη ρινορραγία στο σπίτι και πότε να αναζητήσουμε βοήθεια

– Ενώ κάθεστε και σκύβετε προς τα εμπρός, ασκήστε άμεση πίεση για να σταματήσετε την αιμορραγία, κλείνοντας τα ρουθούνια σας για τουλάχιστον 10 λεπτά, αναπνέοντας από το στόμα σας.

– Αν η αιμορραγία ξεκινήσει και πάλι, χρησιμοποιήστε ένα ρινικό αποσυμφορητικό σπρέι για να συσταλούν τα αιμοφόρα αγγεία της μύτης και μετά ασκήστε και πάλι πίεση στη μύτη.

Αν και οι περισσότερες ρινορραγίες μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, ορισμένες είναι σοβαρές και απαιτούν ιατρική φροντίδα. Αν για παράδειγμα λαμβάνουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή, ειδικά αντιπηκτικά φάρμακα, ίσως να είναι ανησυχητικό ένα τέτοιο σύμπτωμα.

Επίσης, αν αιμορραγούν πάνω από μία φορά την εβδομάδα και επαναλαμβάνονται, χρειάζεται να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Τέλος, αν κάνετε προσπάθειες να τη σταματήσετε, αλλά μετά από κάποια λεπτά δεν σταματά, χρειάζεται να αναζητήσετε άμεσα βοήθεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ρινορραγία: Αιτίες και συχνά λάθη στην αντιμετώπιση

Ρινορραγία: Γιατί συμβαίνει και πώς διακόπτεται

Η παρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι

Η Βρετανία επεκτείνει τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού για ηλικίες άνω των 70

Εμβολιασμός Βρετανία: Αγώνας κατά του θανάτου. Οι προσκλήσεις για τα εμβόλια έχουν ήδη σταλεί σε περισσότερα από 4,6 εκατομμύρια ευάλωτα άτομα στην Αγγλία. Όσοι είναι άνω των 70 ετών και ευάλωτοι, όπως οι καρκινοπαθείς ασθενείς, θα ενταχθούν τώρα στα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών και το ιατρικό προσωπικό για να έχουν προτεραιότητα στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS), στις περιοχές όπου οι περισσότερες από τις δύο πρώτες ομάδες προτεραιότητας έχουν ήδη λάβει δόση.

Αρνείται κάθε κατηγορία για σεξουαλική παρενόχληση ο καθηγητής του ΑΠΘ

Αυτή ήταν μια βασανισμένη κοπέλα, που είχε παντρευτεί, είχε κάνει παιδί και είχε χωρίσει. Την λυπόμουν και της είχα πει να έρθει στο γραφείο μου για να της πω τι να διαβάσει ώστε να περάσει το μάθημα. Δεν ήρθε ποτέ όμως.

Μεταλλάξεις του κορωνοϊού και το πρώτο κρούσμα στην Γερμανία

Νέα μετάλλαξη του ιού του κορωνοϊού: Τι ξέρουμε -1ο κρούσμα και σε Γερμανία . Η ταχεία εξάπλωση μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού κατηγορήθηκε για την εισαγωγή αυστηρών κανόνων ανάμειξης της τέταρτης βαθμίδας για εκατομμύρια ανθρώπους, αυστηρότερους περιορισμούς τα Χριστούγεννα στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, και άλλες χώρες που έθεσαν το Ηνωμένο Βασίλειο σε ταξιδιωτική απαγόρευση.

Πώς θα χτίσουμε υγιή σχέση με εσωστρεφή σύντροφο

Προσπαθήστε να μην το παίρνετε προσωπικά αν ο/η σύντροφός σας χρειάζεται χρόνο να αποφορτιστεί και να μείνει μόνος/η. Είναι πολύ συνηθισμένο οι εσωστρεφείς να χρειάζονται περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας συγκριτικά με τους εξωστρεφείς.

Τροφές που αποδυναμώνουν το άγχος και άλλες που το επιτείνουν

Θα μπορούσαν οι επεξεργασμένες τροφές, όπως το hot dog, το λουκάνικο, οι πίτσες και τα κέικ να προκαλούν άγχος; Ερευνητές στο Λονδίνο βρήκαν ότι μια τέτοια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου light ενέχει κινδύνους για την υγεία

Αναψυκτικά: Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν αναψυκτικά light, ώστε να μπορούν να απολαύσουν ένα γλυκό και ανθρακούχο ποτό χωρίς να καταναλώνουν εκατοντάδες θερμίδες ή να φορτώνονται με μεγάλες δόσεις ζάχαρης.