Greek English French German Italian
Pin It

Όλοι έχουμε ακουστά τον διαβήτη. Είναι μια πάθηση για όλη την ζωή που ανεβάζει πολύ ψηλά τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα. Υπάρχουν δύο είδη διαβήτη, αλλά με διαφορά ο πιο συνηθισμένος είναι ο τύπος 2. Το 90% των ανθρώπων με διαβήτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τύπο 2. Σε αυτό τον τύπο, το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα δεν αντιδρούν με την ινσουλίνη. Τα συμπτώματα του διαβήτη είναι πολύ διακριτικά αλλά αν αναγνωρίσετε πάνω από ένα από αυτά τα συμπτώματα ίσως θα χρειαστεί να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη χωρίς να το ξέρουν.

 1. Τουαλέτα

Αν έχετε διαβήτη, το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, η οποία είναι μια ουσία που διασπάει την ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύ ζάχαρη στο αίμα σας και το σώμα προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτήν. Αυτό σας κάνει να θέλετε να ουρήσετε πιο συχνά. Έχετε παρατηρήσει ότι οι επισκέψεις σας στην τουαλέτα είναι πιο συχνές και χρειάζεται να ξυπνήσετε πολλές φορές την νύχτα επειδή θέλετε να ουρήσετε επειγόντως; Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχετε διαβήτη.

 1. Δίψα

Αυτό το σύμπτωμα είναι μια λογική εξέλιξη του προηγούμενου. Επειδή πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα πολύ, θα νοιώθετε συνεχώς διψασμένοι. Το χειρότερο είναι ότι μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την δίψα τους με κόκα κόλα ή χυμό, κάτι που σημαίνει ότι κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα αφού καταναλώνουν ακόμα περισσότερη ζάχαρη.

 1. Κακή αναπνοή

Εξαιτίας αυτής της δίψας, η αναπνοή σας θα αρχίσει να μυρίζει. Εκτός αυτού, το σώμα σας θα αρχίσει να καίει λίπος αντί για ζάχαρη: Αυτή είναι μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση. Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια κετογονική δίαιτα ξεκινούν αυτή την διαδικασία μόνοι τους. Δεν ακολουθείτε μια κετογονική δίαιτα αλλά η ανάσα σας είναι πολύ γλυκιά ή μυρίζει σαν ακετόνη; Τότε το σώμα σας ίσως είναι σε διαδικασία κέτωσης χωρίς να το έχετε καταλάβει.

 1. Η όραση σας δεν είναι πολύ καλή

Η θολή όραση είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα του διαβήτη στις γυναίκες. Εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων ζάχαρης, μπορεί να μπει υγρό στους φακούς των ματιών σας και να προκαλέσει θολή όραση. Μήπως σκέφτεστε να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο αλλά έχετε και άλλα συμπτώματα από την λίστα μας; Ίσως θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό πρώτα. ΑΝ τα επίπεδα γλυκόζης πάνε στο φυσιολογικό και πάλι, η όραση σας θα βελτιωθεί σημαντικά.

 1. Τα χέρια και τα πόδια σας είναι πολύ μουδιασμένα

Μυρμηγκιάζουν τα χέρια και τα πόδια σας ή τα νοιώθετε μουδιασμένα; Αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα διαβήτη. Σε αυτή την περίπτωση το μυρμήγκιασμα προκαλείται από την μη σωστή κυκλοφορία του αίματος.

 1. Δεν επουλώνονται οι πληγές εύκολα

Αν τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα σας είναι ψηλά, οι μικρές πληγές και οι μελανιές θεραπεύονται πιο αργά από ό,τι συνήθως. Επιπλέον, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο μολύνσεων επειδή η ζάχαρη στο αίμα σας μπορεί να θέσει σε κίνηση τα βακτήρια.

 1. Απώλεια βάρους

Αν ξαφνικά αρχίσετε να χάνετε βάρος χωρίς να το επιδιώκεται αυτό μπορεί να συνεπάγεται δύο πράγματα, το ένα από τα οποία είναι ο διαβήτης. Η ινσουλίνη μεταφέρει ζάχαρη από το αίμα σας στα κύτταρα και αυτό σας δίνει ενέργεια. Αν δεν έχετε αρκετή ινσουλίνη, το σώμα σας θα χρειαστεί να κάψει κάτι άλλο: λίπος και μύες. Αυτό θα σας κάνει να χάσετε πολύ βάρος. Αν έχετε χάσει ανάμεσα σε 5 και 10% τους συνολικού βάρους του σώματος σας μέσα σε έξι μήνες, θα χρειαστεί να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

 1. Πάντα κουρασμένος

Εξαιτίας του διαβήτη δεν διασπάτε του υδρογονάνθρακες σε γλυκόζη και το σώμα σας χάνει την κύρια πηγή ενέργειας του. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νοιώθετε κουρασμένοι ακόμα και αν έχετε κοιμηθεί καλά. Φυσικά η κούραση μπορεί να έχει και άλλα αίτια, αλλά αν βιώνετε κάτι τέτοιο σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα που αναφέραμε, ίσως να έχετε διαβήτη.

 1. Μυκητιάσεις

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν μυκητιάσεις πιο συχνά αν πάσχουν από διαβήτη. Εξαιτίας της ζάχαρης στο αίμα σας, οι μύκητες “τρέφονται” πολύ, με αποτέλεσμα να έχετε μολύνσεις πιο συχνά. Έχετε αντιμετωπίσει πολλές μυκητιάσεις τους τελευταίους μήνες; Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα σας είναι πολύ υψηλά.

 1. Μαύρα σημάδια

Εμφανίστηκαν ξαφνικά μαύρα σημάδια στο λαιμό, στην μασχάλη ή στην βουβωνική χώρα; Αυτό μπορεί να υποδηλώνει διαβήτη. Στις γυναίκες μπορεί να υποδηλώνει επίσης PCOS (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών).

 1. Φαγούρα

Πολλοί ασθενείς με διαβήτη και υψηλά επίπεδα ζάχαρης στο αίμα τους έχουν πολύ συχνά φαγούρα. Επειδή η ζάχαρη τρέφει τις μολύνσεις από μύκητες, μπορεί να αναπτυχθούν μολύνσεις στο δέρμα σας και αυτό να προκαλέσει φαγούρα.

Pin It

Cook name