Greek English French German Italian
Pin It

Οι άνθρωποι που επιτυγχάνουν απώλεια βάρους 10% ή περισσότερο τα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με διαβήτη τύπου 2 έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να διαπιστώσουν ότι η ασθένειά τους βελτιώνεται σημαντικά σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι είναι δυνατή η ανάκτηση από την ασθένεια χωρίς εντατικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής ή περιορισμούς σε εξαιρετικές θερμίδες.

Ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει 400 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, τύφλωσης και ακρωτηριασμού. Ενώ η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω ενός συνδυασμού θετικών αλλαγών στον τρόπο ζωής και φαρμακευτικής αγωγής, είναι επίσης πιθανό τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος που ορίζουν τον διαβήτη να επιστρέψουν στο φυσιολογικό μέσω σημαντικών περιορισμών θερμίδων και απώλειας βάρους. Μια εντατική δίαιτα χαμηλών θερμίδων με συνολική ημερήσια πρόσληψη 700 θερμίδων για 8 εβδομάδες έχει συσχετιστεί με ύφεση σε σχεδόν εννέα στους δέκα ανθρώπους με πρόσφατα διαγνωσμένο διαβήτη και στους μισούς ανθρώπους με μακροχρόνια ασθένεια.

Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για να αποδειχθεί εάν το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί από άτομα που υποβάλλονται σε λιγότερο εντατικές παρεμβάσεις, οι οποίες είναι πιο εφικτές και ενδεχομένως κλιμακούμενες στον ευρύτερο πληθυσμό. Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge μελέτησε στοιχεία από τη μελέτη ADDITION-Cambridge, μια μελλοντική μελέτη κοόρτης 867 ατόμων με νεοδιαγνωσμένο διαβήτη ηλικίας 40 και 69 ετών που προσλαμβάνονται από γενικές πρακτικές στην ανατολική περιοχή. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Wellcome, το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 257 συμμετέχοντες (30%) συμμετείχαν σε διαγραφή με την πενταετή παρακολούθηση. Οι άνθρωποι που πέτυχαν απώλεια βάρους 10% ή περισσότερο κατά τα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση ήταν περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό να εισέλθουν σε ύφεση σε σύγκριση με άτομα που διατηρούσαν το ίδιο βάρος. "Έχουμε γνωρίσει εδώ και αρκετό καιρό ότι είναι δυνατόν να στείλουμε διαβήτη σε ύφεση με αρκετά δραστικά μέτρα, όπως εντατικά προγράμματα απώλειας βάρους και περιορισμούς ακραίων θερμίδων", λέει ο Dr. Hajira Dambha-Miller από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. "Αυτές οι παρεμβάσεις μπορούν να είναι πολύ δύσκολες για τους ανθρώπους και είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Αλλά τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από τον διαβήτη, τουλάχιστον για πέντε χρόνια, με μια μικρότερη απώλεια βάρους κατά 10%. κίνητρα και ως εκ τούτου πιο εφικτό για πολλούς ανθρώπους. "

Ο ανώτερος συγγραφέας Simon Griffin της Μονάδας Επιδημιολογίας του MRC πρόσθεσε: «Αυτό ενισχύει τη σημασία της διαχείρισης του βάρους του ατόμου, που μπορεί να επιτευχθεί μέσω αλλαγών στη διατροφή και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας» Ο διαβήτης τύπου 2, ενώ μια χρόνια ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επιπλοκές, αλλά όπως δείχνει η μελέτη μας, μπορεί να ελεγχθεί και να αντιστραφεί. "

Προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθούν οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να επιτύχουν απώλεια βάρους, η ομάδα πραγματοποιεί μια μελέτη που ονομάζεται GLoW (μείωση της γλυκόζης μέσω της διαχείρισης βάρους). Η μελέτη συγκρίνει το τρέχον εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσφέρει το NHS στους ανθρώπους μετά τη διάγνωσή τους, με ένα πρόγραμμα που παραδίδεται από τον WW (πρώην Weight Watchers). Η ομάδα προσπαθεί να προσλάβει άτομα τα οποία έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 τα τελευταία τρία χρόνια, δεν έχουν παρακολουθήσει ένα δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και είναι σε θέση να επισκεφτούν ένα από τα κέντρα δοκιμών μας στο Wisbech, Ely ή το νοσοκομείο του Addenbrooke. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της μελέτης GLOW.

Pin It

Cook name small