Διαβήτης

Ο διαβήτης ξανά στο μικροσκόπιο των επιστημόνων

Ο διαβήτης ξανά στο μικροσκόπιο των επιστημόνων

Μια συσκευή που κρατά πολύ κοντά τις καρτέλες στα σκαμπανεβάσματα των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν μόνο μια μερική εικόνα της ζάχαρης που κυκλοφορεί στο αίμα τους, σύμφωνα με μελέτη των ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford.

Αποδεικνύεται ότι το επίπεδο της ζάχαρης στο αίμα ενός ατόμου -ιδιαίτερα σε άτομα που θεωρούνται υγιή- κυμαίνεται περισσότερο από τα παραδοσιακά μέσα παρακολούθησης, όπως η μοναδική μέθοδος δακρυγόνων, θα μας φανερώσει. Συχνά, αυτές οι διακυμάνσεις έρχονται με τη μορφή “αιχμών”, ή μια ταχεία αύξηση της ποσότητας ζάχαρης στο αίμα, αφού τρώνε συγκεκριμένα τρόφιμα-συνηθέστερα υδατάνθρακες.

“Υπάρχουν πολλοί λαοί που τρέχουν γύρω με τα επίπεδα γλυκόζης τους, και δεν το γνωρίζουν καν”, δήλωσε ο Michael Snyder, Ph.D., καθηγητής και πρόεδρος της γενετικής στο Stanford και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. Οι συγκεκαλυμμένες αιχμές είναι ένα πρόβλημα επειδή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα , ειδικά όταν παρατείνονται, μπορούν να συμβάλουν στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και στις τάσεις ενός ατόμου να αναπτύξει αντοχή στην ινσουλίνη, κάτι που αποτελεί κοινό πρόδρομο για τον διαβήτη.

“Είδαμε ότι μερικοί λαοί που πιστεύουν ότι είναι υγιείς στην πραγματικότητα έχουν εσφαλμένη ρύθμιση της γλυκόζης – μερικές φορές με την ίδια σοβαρότητα των ατόμων με διαβήτη – και δεν έχουν ιδέα”, ανέφερε ο Snyder.

Η κατανόηση ήρθε σε αυτόν αφού ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο Στάνφορντ έδωσαν στους συμμετέχοντες στη μελέτη μια συνεχή συσκευή παρακολούθησης της γλυκόζης, η οποία επιφανειακά σπρώχνει στο επιφανειακό στρώμα του δέρματος και λαμβάνει συνεχείς αναγνώσεις συγκεντρώσεων σακχάρου στο αίμα καθώς κυκλοφορεί.

Με τις συνεχείς αναγνώσεις που παρέχουν λεπτομερέστερα δεδομένα, η ομάδα του Snyder είδε ότι η δυσλειτουργία της γλυκόζης είναι πιο κοινή από ό, τι χρησιμοποίησαν επίσης τα δεδομένα για να ξεκινήσουν να κατασκευάζουν ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης για να προβλέψουν τα συγκεκριμένα τρόφιμα στα οποία οι άνθρωποι ακουμπούν. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσετε μία μέρα το πλαίσιο για να συγκεντρώνετε δεδομένα από ένα άτομο και, με βάση τη συνεχή ανάγνωση γλυκόζης, να τα κατευθύνετε μακριά από τα τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα «σπίρικα».

Η μελέτη θα δημοσιευθεί ηλεκτρονικά στις 24 Ιουλίου στο PLOS Biology. Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Heather Hall, η ερευνητική διαιτολόγος Dalia Perlman και ο μεταδιδακτορικός μελετητής Alessandra Brechi, Ph.D., μοιράζονται το κύριο άρθρο.

Μερικοί είναι πιο «πιο πνιγμένοι» από τους άλλους

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ελέγχουν περιοδικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα το κάνουν με μια γρήγορη λόγχη στο δάκτυλο και μια συσκευή που διαβάζει τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα . Το πρόβλημα με αυτήν τη μέθοδο είναι ότι συλλαμβάνει μόνο ένα στιγμιότυπο εγκαίρως. Η ποσότητα ζάχαρης στο αίμα ενός ατόμου δεν είναι σταθερή. καταλήγει και ρέει ανάλογα με το τι έχει φάει εκείνη την ημέρα, μέχρι το συγκεκριμένο είδος υδατάνθρακα. (Για παράδειγμα, το ρύζι, τα ψωμιά και οι πατάτες είναι όλα διαφορετικά είδη υδατανθράκων και τα άτομα συχνά τα αφομοιώνουν διαφορετικά).

Για να πάρει μια καλύτερη ανάγνωση για τα επίπεδα γλυκόζης , Snyder εγκατέστησε 57 άτομα με μια συσκευή που έλαβε συνεχώς μετρήσεις γλυκόζης στο αίμα για περίπου δύο εβδομάδες. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν υγιείς ή εμφάνισαν ενδείξεις προ-επιληψίας και πέντε είχαν διαβήτη τύπου 2. Τα δεδομένα που στάλθηκαν πίσω στο εργαστήριο έδειξαν ότι υπήρχαν πολλαπλοί τύποι καψών, οι οποίοι κατατάχθηκαν σε τρεις γενικούς “γλυκοτύπους”. Οι κατηγορίες γλυκοτύπου – χαμηλές, μέτριες και σοβαρές – είναι κατά βάση βαθμολογίες έντασης ακίδων.

“Μας ενδιαφέρει πολύ το τι σημαίνει να είσαι υγιής και να βρίσκεις αποκλίσεις από αυτό”, δήλωσε ο Snyder, ο οποίος κατέχει την Stanford W. Ascherman, MD, FACS Professorship in Genetics. Αυτοί οι γλυκοτύποι, είπε, υπόκεινται σε αλλαγές με βάση τη διατροφή. Οι ερευνητές έχουν τελικά δύο στόχους για τη δουλειά τους: Όταν οι άνθρωποι ακίδα, να το πιάσει νωρίς? και να κατανοήσουν τι κάνει ένα άτομο ακίδα, και να προσαρμόσει τη διατροφή τους για να φέρει το γλυκότυπος στο “χαμηλό” εύρος.

Συχνά οι άνθρωποι που είναι prediabetic δεν έχουν ιδέα ότι είναι prediabetic. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η περίπτωση περίπου το 90% του χρόνου. Είναι μια μεγάλη υπόθεση, είπε ο Snyder, καθώς περίπου το 70% των ανθρώπων που είναι prediabetic τελικά θα αναπτύξουν την ασθένεια. “Πιστεύουμε ότι αυτές οι συνεχείς οθόνες γλυκόζης θα είναι σημαντικές για την έγκαιρη παροχή των σωστών πληροφοριών ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους εάν το χρειάζονται”, ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγκυες που γεννούν μεγάλα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους

Η κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χάνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια στους άνδρες περισσότερο από ό,τι στις γυναίκες

"Η ελπίδα μας είναι ότι τα ευρήματα αυτής της μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης θα οδηγήσουν σε μια βαθύτερη εμβάθυνση στις πιο αποτελεσματικές συστάσεις φαρμακολογικής θεραπείας με βάση παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας", κατέληξε ο καθηγητής Ritchie.

Παλιά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προσφέρουν νέα επιλογή για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Το εργαστήριο του Ussher σχεδιάζει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια τροποποιημένη έκδοση της κατηγορίας φαρμάκων που δεν φτάνει στον εγκέφαλο και έχει λιγότερες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. "Για εμάς, ο ενθουσιασμός είναι ότι φαίνεται πως ολόκληρη η οικογένεια αυτών των ενώσεων αλληλεπιδρά με αυτή την πρωτεΐνη [SCOT] και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2".

Ζήτημα τρόπου προετοιμασίας τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις πατάτες

"Οι άνθρωποι μιλούν για τους υδατάνθρακες που είναι κακοί, αλλά το θέμα είναι περισσότερο το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε- σε σύγκριση με κάτι όπως το λευκό ρύζι, οι βραστές πατάτες είναι καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Ορισμένες δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά άλλες μπορεί να τον αυξάνουν

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρια και θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή μη λιπαρών και άπαχα κρέατα. Ενθαρρύνει την επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον περιορισμό της ζάχαρης, του αλατιού και του αλκοόλ.

Πρωτεΐνη της παραλλαγής του γονιδίου MAP3K15 βρέθηκε να είναι ένας πιθανός στόχος για τη διαχείριση του διαβήτη

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια θεραπεία που θα στοχεύει σε τέτοιες πρωτεΐνες θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη όσο και για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί σε όσους πάσχουν.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε εξωτερικό τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που περιλαμβάνουν την άμεση μέτρηση της ατομικής έκθεσης στο LAN για να επιβεβαιωθεί εάν η σχέση του με τον διαβήτη είναι αιτιώδης".

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET - Tελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για τον διαβήτη

Άρα, θα μπορέσουν να τα πάρουν και τα μη διαβητικά παχύσαρκα άτομα κι έτσι να προλάβουν την εξέλιξη της παχυσαρκίας σε διαβήτη. Η γνώση μας για το χάπι είναι πάνω από δεκαετία και όχι μόνο για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και για την προστασία από στεφανιαία επεισόδια».

Αμερικανική επιτροπή διαπιστώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ σπάνιος μεταξύ των παιδιών για να εξετάζονται ως ασυμπτωματικά.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αναλαμβάνουν μια μελέτη που θα βοηθήσει να βελτιωθεί ποιοι νέοι μπορεί να ωφεληθούν από έναν τέτοιο έλεγχο, έγραψαν η Shah και οι συνεργάτες της στο κύριο άρθρο τους.