ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άγχος: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το υψηλό λειτουργικό άγχος

Άγχος: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το υψηλό λειτουργικό άγχος

Άγχος: Τα άτομα με υψηλό λειτουργικό άγχος βιώνουν πολλά τυπικά συμπτώματα άγχους, όπως υπερβολική ανησυχία και φόβο, υπερβολική σκέψη και κακό ύπνο.

Τα άτομα με υψηλό λειτουργικό άγχος βιώνουν πολλά τυπικά συμπτώματα άγχους, όπως υπερβολική ανησυχία και φόβο, υπερβολική σκέψη και κακό ύπνο. Διατίθεται αποτελεσματική θεραπεία για όλους τους τύπους άγχους. Οι γιατροί δεν αναγνωρίζουν το υψηλό λειτουργικό άγχος ως μια ξεχωριστή κατάσταση άγχους και υπάρχει σαφής έλλειψη έρευνας στην περιοχή. Ωστόσο, ορισμένα άτομα με συμπτώματα άγχους περιγράφουν τον εαυτό τους ως υψηλής λειτουργικότητας. Με αυτό, συνήθως εννοούν ότι καταφέρνουν να λειτουργούν καλά στην καθημερινή τους ζωή.

Υπερβολικό άγχος

Η ιατρική κοινότητα γνωρίζει ότι οι αγχώδεις διαταραχές υπάρχουν σε ένα φάσμα και επηρεάζουν τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα, άλλοι μπορεί να εμφανίσουν ήπια δυσφορία ή βλάβη. Είναι πιθανό τα άτομα που θεωρούν τους εαυτούς τους με υψηλή λειτουργικότητα να εμφανίσουν ήπια έκπτωση. Ή, μπορεί να έχουν υποκλινικό άγχος – μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για το άγχος, αλλά εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα άγχους. Τα συμπτώματα άγχους μπορεί να είναι:

  • ήπια
  • άτυπα
  • κρυμμένα
  • σύντομα αλλά επαναλαμβανόμενα

Μερικοί άνθρωποι με υψηλό λειτουργικό άγχος μπορεί να είναι καλοί στο να κρύβουν τα συμπτώματά τους από τους άλλους και να φαίνονται ήρεμοι και με αυτοπεποίθηση. Το άγχος μπορεί ακόμη και να τους οδηγήσει να επιτύχουν αντί να τους κρατήσει πίσω. Στο εσωτερικό, ωστόσο, μπορεί να αισθάνονται φόβο ή ανησυχία ή να έχουν εμμονικές σκέψεις. Μπορεί να σκέφτονται υπερβολικά και να μην μπορούν να χαλαρώσουν. Τα συμπτώματα άγχους μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο ή την όρεξή τους. Όλα τα συμπτώματα άγχους μπορεί να έχουν σημαντικές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και τις σχέσεις ενός ατόμου.

Αιτίες

Λόγω της έλλειψης έρευνας στην περιοχή, οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα μπορεί να μην γνωρίζουν τι προκαλεί το υψηλό λειτουργικό άγχος. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένας τρόπος με τον οποίο εμφανίζονται οι αγχώδεις διαταραχές σε μερικούς ανθρώπους. Αν και οι ειδικοί δεν κατανοούν πλήρως τις αιτίες των αγχωδών διαταραχών, πιθανότατα εμφανίζονται λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως:

Γενετική: Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό αγχωδών διαταραχών ή άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας είναι πιο πιθανό από άλλα άτομα να αναπτύξουν άγχος.

Προσωπικότητα: Χαρακτηριστικά της παιδικής συστολής ή νευρικότητας σε νέες καταστάσεις, για παράδειγμα, αυξάνουν τον κίνδυνο να έχετε μια αγχώδη διαταραχή.

Έκθεση στο στρες: Η εμπειρία άγχους ή τραύματος σε οποιοδήποτε σημείο μπορεί να προκαλέσει άγχος.

Άλλα ζητήματα υγείας: Υποκείμενες ανησυχίες για τη σωματική υγεία, όπως διαταραχή του θυρεοειδούς ή καρδιακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα άγχους. Η ύπαρξη άλλης διαταραχής ψυχικής υγείας είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για μια αγχώδη διαταραχή.

Χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ: Η κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει άγχος, όπως και η απόσυρση από αυτές τις ουσίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς βοηθάει η αυτοφροντίδα την διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας

Πώς βοηθάει το σεξ στον ύπνο;

Πώς θα γίνει το σεξ προτεραιότητά σας;

Πώς η εφίδρωση μάς κρατά μακριά από το άγχος;

4 Λόγοι για τους οποίους πρέπει να ασχοληθείτε με ένα extreme sport

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορεί το διαδίκτυο να βελτιώσει τον έλεγχο της υπέρτασης;

Αρτηριακή πίεση: Μια παρέμβαση πολλαπλών συστατικών που παρέχεται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) μεταξύ των ατόμων με υπέρταση, σύμφωνα με μια μελέτη.