ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αδενοειδή: Τι είναι τα αδενοειδή και πότε πρέπει να αφαιρεθούν;

Αδενοειδή: Τι είναι τα αδενοειδή και πότε πρέπει να αφαιρεθούν;

Αδενοειδή: Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ενός παιδιού μπορεί μερικές φορές να διογκωθούν ή να διευρυνθούν. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη ή αφού μια ουσία προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Τα αδενοειδή είναι μικρά κομμάτια ιστού στο πίσω μέρος της μύτης, πάνω από την οροφή του στόματος. Δεν μπορείτε να δείτε τα αδενοειδή ενός ατόμου κοιτάζοντας στο στόμα του. Τα αδενοειδή είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και προστατεύει το σώμα από βακτήρια και ιούς. Τα αδενοειδή είναι μεγαλύτερα όταν είσαι παιδί. Στη συνέχεια αρχίζουν να συρρικνώνονται και συνήθως εξαφανίζονται μέχρι να ενηλικιωθείς.

Πότε πρέπει να αφαιρεθούν τα αδενοειδή

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ενός παιδιού μπορεί μερικές φορές να διογκωθούν ή να διευρυνθούν. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη ή αφού μια ουσία προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα διογκωμένα αδενοειδή προκαλούν μόνο ήπια ενόχληση και δεν χρειάζεται θεραπεία. Ωστόσο, σε ορισμένα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ενόχληση και να επηρεάσει την καθημερινότητά τους. Τα αδενοειδή μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν εάν το παιδί σας έχει:

  • αναπνευστικά προβλήματα, το παιδί σας μπορεί να έχει δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη του και μπορεί να χρειαστεί να αναπνεύσει από το στόμα του, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως ραγισμένα χείλη και ξηροστομία δυσκολία στον ύπνο
  • το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να ροχαλίζει και σε σοβαρές περιπτώσεις, μερικά παιδιά έχουν ακανόνιστη αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου και νυστάζουν πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας (υπνική άπνοια)
  • επαναλαμβανόμενα ή επίμονα προβλήματα με τα αυτιά, όπως λοιμώξεις του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα) ή κόλλα αυτιού (όπου το μέσο αυτί γεμίζει με υγρό)
  • υποτροπιάζουσα ή επίμονη ιγμορίτιδα που οδηγεί σε συμπτώματα όπως συνεχή καταρροή, πόνο στο πρόσωπο και ομιλία με ρινικό ήχο

Οι ενήλικες δεν χρειάζονται συχνά αδενοειδεκτομή. Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις τους έχουν συνήθως συρρικνωθεί και έτσι δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα.

Πώς γίνεται η αδενοειδεκτομή

Οι αδενοειδείς εκβολές μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια μιας αδενοειδεκτομής. Η επέμβαση γίνεται συνήθως από χειρουργό ωτός, μύτης και λαιμού (ΩΡΛ) και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, το παιδί σας θα χρειαστεί να μείνει στην πτέρυγα ανάρρωσης για έως και μία ώρα έως ότου φθαρεί το αναισθητικό. Οι αδενοειδεκτομές είναι μερικές φορές ημερήσιες περιπτώσεις, εάν γίνονται το πρωί, οπότε το παιδί σας μπορεί να μπορεί να πάει σπίτι την ίδια μέρα. Ωστόσο, εάν η διαδικασία γίνει το απόγευμα, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί να μείνει στο νοσοκομείο όλη τη νύχτα.

Πριν την επέμβαση

Ενημερώστε τον ΩΡΛ χειρουργό σας εάν το παιδί σας είχε κρυολόγημα ή πονόλαιμο την εβδομάδα πριν από την επέμβαση. Εάν το παιδί σας έχει υψηλή θερμοκρασία και βήχα, η επέμβαση μπορεί να χρειαστεί να αναβληθεί για μερικές εβδομάδες για να διασφαλιστεί ότι έχει αναρρώσει πλήρως και να μειωθεί ο κίνδυνος να αναπτύξει επιπλοκές ως αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης. Η αδενοειδεκτομή γίνεται με γενική αναισθησία, έτσι το παιδί σας θα κοιμάται κατά τη διάρκεια της επέμβασης και δεν θα αισθάνεται πόνο. Τα αδενοειδή αφαιρούνται μέσω του στόματος. Η θερμότητα χρησιμοποιείται για να σταματήσει οποιαδήποτε αιμορραγία.

Αφαίρεση των αμυγδαλών

Εάν το παιδί σας έχει μεγάλες αμυγδαλές ή είχε σοβαρές ή συχνές κρίσεις αμυγδαλίτιδας, ο γιατρός μπορεί να προτείνει την αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων ταυτόχρονα. Αυτό ονομάζεται αδενοαμυγδαλεκτομή. Η αφαίρεση των αδενοειδών και των αμυγδαλών ταυτόχρονα μειώνει την πιθανότητα επιπλοκών. Ωστόσο, οι αδενοειδεκτομές, οι αμυγδαλεκτομές και οι αδενοαμυγδαλεκτομές είναι γρήγορες και άμεσες επεμβάσεις με λίγες επιπλοκές.

Επιπλοκές

Η αδενοειδεκτομή είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση και οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε είδους χειρουργική επέμβαση, υπάρχει ακόμα πιθανότητα επιπλοκών. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα:

  • Αιμορραγία
  • Δόντι που χτυπιέται ή σκίζεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης λοίμωξη, στο παιδί σας μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά για να αποφευχθεί αυτό αντίδραση στο αναισθητικό
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αντιμετωπίζεται το ροχαλητό αποτελεσματικά;

Αναπνοή στόμα : Αίτια που συμβαίνει

Τι είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου;

Τρόφιμα σύμμαχοι στην καταπολέμηση του κρυολογήματος

Πρησμένες αμυγδαλές: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ρόλος των μοριακών μηχανισμών ανάπτυξης του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της ζωής στον κίνδυνο παχυσαρκίας

Οι γονιδιωματικές περιοχές που υπέστησαν επιγενετική ωρίμανση στον τοξοειδή πυρήνα των ποντικιών, αλληλεπικαλύπτονταν σε μεγάλο βαθμό με τις ανθρώπινες γονιδιωματικές περιοχές που σχετίζονται με τον δείκτη μάζας σώματος.