Greek English French German Italian
Pin It

Είναι αυτή η στιγμή του χρόνου που σκέφτεσαι μόνο παραλία, ήλιο, ρακέτες και μαυρισμένα κορμιά. Μήπως κάτι ξέχασες; Το αντηλιακό σου, το οποίο όχι μόνο δεν πρέπει να ξεχάσεις αλλά πρέπει να κάνεις πολύ σωστή έρευνα προκειμένου να βρεις το σωστό και το ιδανικό για σένα.

Και αν έχεις ήδη προμηθευτεί το αντηλιακό σου από πέρυσι θα πρέπει να ελέγξεις ένα έχει λήξει. «Τα περισσότερα αντηλιακά έχουν σχεδιαστεί για να διαρκούν περίπου τρία χρόνια (αν δεν έχουν ανοιχτεί). Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία του αντηλιακού σου» λέει στο Allure, η Erin Gilbert, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει περίπτωση ένα αντηλιακό να θεωρείται ακατάλληλο ακόμη κι αν δεν έχει περάσει επισήμως η ημερομηνία λήξης του, μιας και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να καταστρέφουν γρηγορότερα το SPF του.

Κάτι τέτοιο, συμβαίνει για παράδειγμα όταν αποθηκεύεις το αντηλιακό σου σε ένα μέρος με αρκετά υψηλή θερμοκρασία ή σε ένα σημείο που το «βλέπει» συνέχεια ο ήλιος, όπως δίπλα στο παράθυρο, στο αυτοκίνητο ή στην παραλία.

Σε αυτή την περίπτωση (έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες) καλό θα ήταν να το αντικαθιστάς κάθε λίγους μήνες, προκειμένου να βεβαιωθείς ότι συνεχίζει να είναι αποτελεσματικό. Κοινώς, αν σας περίσσεψε αντηλιακό από το περσινό καλοκαίρι, καλό είναι να το αντικαταστήσετε και να πάρετε καινούργιο.

Πώς θα επιλέξετε το σωστό αντηλιακό 

  1. Δείκτης προστασίας

Το αντηλιακό που θα επιλέξετε πρέπει να φέρει την ένδειξη «ευρέως φάσματος» (broad spectrum), καθώς αυτό σημαίνει ότι προστατεύει και από τους δύο τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA και UVB).

Όσον αφορά τον δείκτη αντιηλιακής προστασίας (SPF), πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 30 και 50. Το αντηλιακό παρέχει τη μέγιστη δυνατή προστασία όταν η εφαρμογή επαναλαμβάνεται ανά μερικές ώρες και ιδίως μετά την επαφή με το νερό ή αν η παραγωγή ιδρώτα είναι αυξημένη.

  1. Σπρέι vs. κρέμα

Το αντηλιακό σε μορφή σπρέι είναι κάπως πιο εύχρηστο – π.χ. για τα μικρά παιδιά που βιάζονται να παίξουν στη θάλασσα και οι γονείς τους δυσκολεύονται να τα κρατήσουν ακίνητα– όμως πρέπει να εφαρμόζεται σε επαρκή ποσότητα και ομοιόμορφα στο σώμα. Λίγα σποραδικά ψεκάσματα δεν αρκούν και επίσης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθεί η εισπνοή ή η επαφή του προϊόντος με τα μάτια. Ένα αντηλιακό σε μορφή κρέμας είναι πιο «ασφαλές», καθώς είναι πιο εύκολο να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε καλύψει επαρκώς όλες τις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος.

  1. Χημική σύνθεση

Τα άτομα που έχουν διαπιστωμένες δερματικές αλλεργίες ή ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να αναζητήσουν ένα αντηλιακό που περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) και οξείδιο του τιτανίου (titanium oxide), καθώς αποτελούν φυσικά και υποαλλεργικά φίλτρα.

Η ασφάλεια δύο συστατικών, της οξυβενζόνης (oxybenzone) και της παλμιτικής ρητινόλης (retinyl palmitate), έχει αμφισβητηθεί, επομένως καλό είναι να αποφεύγονται. Η οξυβενζόνη θεωρείται ορμονικός διαταράκτης, δηλαδή μιμείται τη δράση των ανθρώπινων ορμονών και μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική και άλλες ορμονικές λειτουργίες. Η παλμιτική ρητινόλη, μια μορφή βιταμίνης Α, έχει συνδεθεί στο πλαίσιο εργαστηριακών μελετών με την ανάπτυξη δερματικών όγκων, χωρίς όμως να είναι σαφές αν είναι επιβλαβές σε πραγματικές συνθήκες.

Pin It

Cook name small