Νέα Υγείας

Πώς να μειώσουμε τα σημάδια από ακμή με κοινά υλικά

Οι ανεπιθύμητες εκρήξεις ακμής δεν σταματούν αφού μπούμε στην ενήλικη ζωή δυστυχώς. Για την ακρίβεια, πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ενήλικη ακμή βρίσκεται μάλιστα σε έξαρση, οπότε το βέβαιο είναι πως αποτελεί μια κάποια φυσιολογική απόκριση του…
27 Φεβρουαρίου, 2020
Δερματολογία
Pin It

Σε όλους μας έχει συμβεί να πέσει κάποιος πάνω μας εκεί που περπατάμε γιατί είχε την προσοχή του στραμμένη στο κινητό τηλέφωνο και όχι στο δρόμο. Ίσως, μάλιστα, αυτός ο κάποιος να είμαστε εμείς οι ίδιοι. Και μπορεί αυτή η σύγχρονη συνήθεια να θεωρείται από τους περισσότερους «αθώα», μια νέα μελέτη, όμως, συνδέει τους τραυματισμούς σε κεφάλι και αυχένα με ακριβώς αυτό: τη χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Ποιοι τραυματισμοί είναι πιθανότεροι και πού συμβαίνουν

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 100 νοσοκομεία των ΗΠΑ, οι ερευνητές επανεξέτασαν τραυματισμούς σε κεφάλι και αυχένα που σχετίζονται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, διαπιστώνοντας ότι τέτοιες περιπτώσεις αφορούσαν περισσότερους από 2.500 ανθρώπους τα τελευταία 20 χρόνια.

Η ανάλυση των περιστατικών αυτών έδειξε ότι:

Σχεδόν το 40% των τραυματισμών συμβαίνει στο σπίτι.

Οι «άμεσοι τραυματισμοί», δηλαδή αυτοί που συνέβησαν π.χ. από ρήξη του κινητού ή έκρηξη της μπαταρίας, αναλογούσαν στο 47% των περιστατικών, ενώ οι τραυματισμοί που σχετίζονταν με τη χρήση αναλογούσαν στο εναπομείναν 53%. Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά ποίκιλλαν ανάλογα με την ηλικία, με τους άμεσους τραυματισμούς να είναι συχνότεροι σε ηλικίες κάτω των 13 ετών, ενώ οι τραυματισμοί λόγω χρήσης (π.χ. διάσπαση προσοχής όταν γράφουμε ένα μήνυμα) ήταν πιο συχνοί στους μεγαλύτερους.

Σχεδόν το 10% των τραυματισμών συνέβησαν την ώρα της οδήγησης, όταν το άτομο χρησιμοποιούσε παράλληλα το κινητό του τηλέφωνο, το 7% συνέβησαν κατά το περπάτημα και μόλις 1% συνέβη κατά τη διάρκεια συγγραφής ενός μηνύματος.

Το 94% όσων τραυματίστηκαν δε χρειάστηκαν κάποια θεραπεία. Και ενώ οι γρατζουνιές και οι μώλωπες αναλογούσαν σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, το 18% αυτών ήταν πιο σοβαρά περιστατικά, όπως ο σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι.

Το ποσοστό αυτών των τραυματισμών αυξήθηκε δραματικά από το 2007, μετά την είσοδο των smartphones στην αγορά. Αν, λοιπόν, τα δεδομένα αυτών των νοσοκομείων είναι αντιπροσωπευτικά ενός ολόκληρου έθνους (ΗΠΑ), αυτό σημαίνει ότι περίπου 76.000 άνθρωποι τα τελευταία 20 χρόνια -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- υποφέρουν από τραυματισμούς σε κεφάλι και αυχένα που σχετίζονται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Βέβαια, ο αριθμός φαίνεται μεγάλος, αλλά η αναλογία του είναι μικρότερη από δύο τραυματισμούς ανά 100.000 χρήστες τον χρόνο.

Pin It