Νέα Υγείας

Τα κρίσιμα συμπτώματα που δείχνουν προσβολή από κοροναΐό

Ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει πανικό στην Κίνα, καθώς έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 41 ατόμων, ενώ κρούσματα έχουν εμφανιστεί και στην Ευρώπη. Ακολουθούν 12 ερωταπαντήσεις που θα λύσουν όλες τις απορίες σας. -Ποιος είναι ο νέος ιός; Ένας νέος ιός…
27 Ιανουαρίου, 2020
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ
Pin It

Η γαστρίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά (οξεία γαστρίτιδα) ή να αναπτύσσεται σταδιακά (χρόνια γαστρίτιδα). Προκαλείται από φλεγμονή στο βλεννογόνο του στομάχου, κυρίως λόγω λοίμωξης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Η διάγνωσή της γίνεται με την μέθοδο της ενδοσκόπησης. Επειδή δεν είναι ειδικά, συχνά τα συμπτώματα της γαστρίτιδας παραπέμπουν σε άλλες παθήσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν δίνεται η απαιτούμενη προσοχή, εξαιτίας της ήπιας μορφής τους.

12 σημάδια γαστρίτιδας που θα σας στείλουν στο γιατρό.

Βακτηριακή λοίμωξη: Η λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, μεταβάλλει την λειτουργία των ενζύμων του στομάχου και προκαλεί φλεγμονές στα τοιχώματα του γαστρικού βλεννογόνου.

Κάπνισμα: Το κάπνισμα ενισχύει την παραγωγή πεψίνης, ενός ενζύμου που διασπά τις πρωτεΐνες των τροφών προκαλώντας φλεγμονή του στομαχικού βλεννογόνου. Η νικοτίνη μειώνει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου, που ενισχύει τα τοιχώματα του στομάχου.

Ερυγές: Οι ερυγές, ο μετεωρισμός, το έντονο πρήξιμο που συνοδεύει τα περισσότερα γεύματα, οφείλονται κυρίως σε γαστρίτιδα.

Ανεπάρκεια βιταμίνης B12: Η βακτηριακή λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, προσβάλει την πρωτεΐνη που συμβάλλει στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Η αυτοάνοση γαστρίτιδα προκαλείται επίσης από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 κάνοντας το σώμα να επιτεθεί στα φυσιολογικά υγιή κύτταρα που υπάρχουν στη στομαχική κοιλότητα.

Αιμορραγία: Το αίμα στα κόπρανα ή η αιματέμεση, είναι ενδείξεις διαβρωτικής γαστρίτιδας. Στην περίπτωση αυτή η ενδοσκοπική εξέταση του στομάχου είναι απαραίτητη για περισσότερη ασφάλεια.

Πληρότητα: Η ύπαρξη λοίμωξης ή φλεγμονής στο βλεννογόνο του στομάχου, μεταβάλλει την στομαχική λειτουργία με αποτέλεσμα ακόμα και η κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής να προκαλεί αίσθημα πληρότητας.

Πληρότητα: Η ύπαρξη λοίμωξης ή φλεγμονής στο βλεννογόνο του στομάχου μεταβάλλει την στομαχική λειτουργία με αποτέλεσμα ακόμα και η κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής να προκαλεί αίσθημα πληρότητας.

Ναυτία: Ένα ακόμα σύμπτωμα της γαστρίτιδας είναι το έντονο και συχνό αίσθημα ναυτίας που οφείλεται σε παλινδρόμηση της χολής στο στομάχι.

Παθήσεις του εντέρου: Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα, αυξάνουν τον κίνδυνο γαστρίτιδας καθώς πολλά από τα συμπτώματα αυτών των παθήσεων επηρεάζουν και την λειτουργία του στομάχου.

Απώλεια βάρους: Το αίσθημα πληρότητας που παρατηρείται σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού προκαλεί σταδιακά μείωση της όρεξης με αποτέλεσμα να χάνουν βάρος.

Αιμολυτική αναιμία: Η αιμολυτική αναιμία μπορεί να είναι η συνέπεια νεφρικών και ηπατικών νοσημάτων και λοιμώξεων, όπως είναι η διαβρωτική γαστρίτιδα που προκαλεί έλκη στα τοιχώματα του στομάχου και μπορεί να προκαλέσει χρόνια αιμορραγία.

Αλκοόλ: Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, ερεθίζει ή ακόμα και καταστρέφει τον γαστρικό βλεννογόνο αφήνοντας τον εσωτερικό χιτώνα του στομάχου ευάλωτο σε μολύνσεις και λοιμώξεις.

Pin It