Greek English French German Italian
Pin It
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Ανδρουλάκης μιλάει για την καμπύλη του ιού και τα μέτρα της κυβέρνησης

Το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιούν οι οικονομικοί αναλυτές

«Το μοντέλο που χρησιμοποιούμε δεν είναι στατιστικό. Τα περισσότερα μοντέλα που χρησιμοποιούνται και έχουμε δει αυτές τις μέρες, που κάνουν ποσοτικές προβλέψεις, προέρχονται από τον χώρο της οικονομετρίας, δηλαδή από τους αναλυτές των οικονομικών δεδομένων οι οποίοι αναλύουν συνέχεια χρονοσειρές χρηματιστηρίων. Χρηματιστηριακούς δείκτες, οικονομικούς δείκτες. Από εκεί προέρχονται τα περισσότερα εργαλεία που υπάρχουν. Ακόμη και τα επιδημικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται στην ιατρική, η βάση τους είναι τέτοια εργαλεία.

Η διαφορά του συγκεκριμένου μοντέλου είναι ότι παίρνει τα σημεία της χρονοσειράς και υπολογίζει έναν συγκεκριμένο δείκτη που είναι χαρακτηριστικός του φαινομένου και όχι των αριθμών που βλέπουμε μπροστά μας. Αν τον γνωρίζαμε αυτόν τον αριθμό, που λέγεται σταθερά λήψης, αν την γνωρίζαμε αυτή τη σταθερά για αυτό το φαινόμενο θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε ακριβώς το πότε θα συμβεί το μέγιστο. Ακριβώς. Με απόλυτη ακρίβεια. Επειδή δεν την γνωρίζουμε, η μέθοδος αυτή προσπαθεί να την προσεγγίσει.

Αυτή η σταθερά λήψης λοιπόν είναι χαρακτηριστική της άγνωστης συνάρτησης που ισχύει πίσω από την εξάπλωση του φαινομένου. Αυτό το καθιστά ικανό να μετρήσει το πότε θα συμβεί κάτι, αλλά να μην μπορεί να μας πει πόσο θα είναι αυτό το κάτι. Αυτή είναι η διαφορά» μας είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

- Ποιες είναι όμως οι διαφορές από χώρα σε χώρα;

«Οι χώρες έχουν διαφορετικούς παράγοντες γιατί η κάθε μία ακολουθεί τη δική της πολιτική. Αν φανταστούμε το φαινόμενο σαν παγκόσμιο, είναι μία η σταθερά. Η κάθε χώρα αν το φαινόμενο αυτό διαρκούσε πάρα πολύ θα έφτανε και θα είχε την ίδια σταθερά. Το φαινόμενο είναι το ίδιο, απλά η έντασή του διαφέρει σε κάθε χώρα ανάλογα με τα μέτρα που λαμβάνονται. Παίρνοντας λοιπόν τα στοιχεία μόνο από μια χώρα, μετράμε ένα μικρό κομμάτι της γενικής συνάρτησης που αφορά αυτή τη χώρα και τον τρόπο με τον οποίο το αντιμετωπίζει το θέμα».

Τα αποτελέσματα των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης

Έχουν φανεί κάποια αποτελέσματα από τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση;

«Με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, η εκτίμηση για την Ελλάδα ήταν ότι η κορύφωση θα συμβεί στις 28 Μαρτίου. Ήδη αυτό έχει πάει για τις πρώτες μέρες του Απριλίου. Άρα το αποτέλεσμα εκείνων των μέτρων είναι η μετάθεση η χρονική κατά μία βδομάδα» τόνισε ο καθηγητής.

- Πώς κρίνετε τα μέτρα που πάρθηκαν;

«Δεν έχουμε όλη την πληροφορία. Αν το δούμε από την πλευρά της δημοκρατίας είναι σαφέστατα υπερβολικά. Αν όμως έρθουμε στη θέση των ανθρώπων αυτών που παίρνουν απόφαση και έχουν μπροστά τους τον κίνδυνο ξαφνικά να γεμίσουν οι εντατικές και να αρχίσει να πεθαίνει ο κόσμος στον δρόμο, εκεί δίνω μια πολύ σοβαρή δικαιολογία σε αυτό που έχει γίνει.

Επίσης - ξεφεύγοντας από το επιστημονικό πεδίο - δεν είναι καλό να εξαντλείς όλα τα μέτρα που έχεις σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά δεν έχουμε όλη την πληροφορία. Όλη αυτή την πληροφορία που συλλέγουν οι άνθρωποι που ασχολούνται και παίρνουν τις αποφάσεις - δεν μιλάω σε πολιτικό επίπεδο, μιλάω για τους λοιμωξιολόγους, την επιτροπή που ασχολείται - νομίζω ότι μάλλον σοφά μέχρι στιγμής πράττουν. Αυτό έχει φανεί. Τουλάχιστον σε σχέση με άλλες χώρες οι οποίες δεν πρόσεξαν τόσο πολύ στην αρχή και φαίνεται τι αποτελέσματα είχαμε».

Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε και για το μέτρο της καραντίνας;

«Λόγω του παγκόσμιου πανικού που έχει δημιουργηθεί, είναι βέβαιο ότι οδηγούμαστε σε πιο αυστηρά μέτρα από αυτά που θα έπρεπε. Δηλαδή αυτή τη στιγμή που μιλάμε, από τη γρίπη είναι πιο πολλά τα θύματα παγκοσμίως παρά από τον κοροναϊό. Δεν πήραμε και κανά τρελό μέτρο για να αποφεύγουμε τη μετάδοση της γρίπης. Είναι η μορφή αυτού του ιού βέβαια που είναι πολύ πιο επιθετική από μία γρίπη, που έχει δημιουργήσει πανικό.

Ωστόσο για αυτούς που πεθαίνουν από την πείνα, δεν ασχολείται κανένας με κανέναν τρόπο. Νομίζω ότι όσο θα περνάει ο καιρός και θα συνηθίζουμε στην ιδέα, θα το απομυθοποιούμε κιόλας. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία υπερβολή στην αντίδρασή μας. Όταν όμως ο άλλος αγωνία αν θα ζήσει, δεν είναι ψύχραιμος για να συζητήσει τέτοια θέματα.

Τώρα το να μείνουμε σπίτι για 15-20 μέρες μπορεί να μην είναι πρόβλημα. Αλλά αν μείνεις 2, 3 ή 4 μήνες;».

Όσο για το μέλλον ο καθηγητής μίλησε μάλλον με σκεπτικισμό:

«Δεν είμαι γιατρός, αλλά όπως ο ιός Η1Ν1 ήρθε και έμεινε, έτσι και αυτός ο ιός δεν νομίζω ότι θα εξαφανιστεί. Ακόμη και αν βρεθεί το εμβόλιο, κάπου κάπως σε κάποιο σημείο θα μένει. Άρα μια πιθανή μετάλλαξή του ενδεχομένως θα είναι επιθετική. Νομίζω ότι δεν είναι καλή εξέλιξη αυτό που έχει συμβεί».

Κλειστήκαμε όλοι μέσα και ακολουθούμε οδηγίες . Κλείστε τα σύνορα, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, για όλους τους εισαγόμενους από εδώ και πέρα. Όσο έρχονται θα απλώνεται ο ιός, θα κινδυνεύουμε όλοι και δε θα σταματήσει η καραντίνα. Όποιος ήρθε - ήρθε. Γιατί πρέπει να επιστρέψουν αυτοί που ζουν, σπουδάζουν και δουλεύουν στο εξωτερικό; Να μείνουν εκεί που είναι για το καλό όλων μας.

Pin It

Cook name