Greek English French German Italian
Pin It
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Ανδρουλάκης μιλάει για την καμπύλη του ιού και τα μέτρα της κυβέρνησης
Ο πλανήτης βρίσκεται σε έναν επικίνδυνο κλοιό από την πανδημία του κοροναϊού και τα κράτη έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για να αντιμετωπίσουν την απειλή από την εξάπλωση του ιού που έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του περασμένου έτους στην πόλη Γουχάν της Κίνας.
Ήδη η Ευρώπη αλλά και οι ΗΠΑ κλυδωνίζονται, με χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία να έχουν πληρώσει βαρύ φόρο, έχοντας πολλά θύματα από τον νέο κοροναϊό, και με το σύστημα υγείας τους να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.
Στην Ελλάδα κάθε μέρα ανακοινώνονται νέα κρούσματα αλλά και νεκροί, ωστόσο, σύμφωνα με τις μετρήσεις, η ανοδική καμπύλη εξάπλωσης του ιού ακολουθεί μία πιο ήπια πορεία.
«Μέσα στις επόμενες μέρες η κρίση θα κορυφωθεί σε χώρες της Ευρώπης»
Στις δύσκολες περιόδους σαν και αυτή οι άνθρωποι συνηθίζουν να αναζητούν απαντήσεις από τους επιστήμονες.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Ανδρουλάκης, ο οποίος προσεγγίζει με μαθηματικά μοντέλα την επιδημία, μιλώντας για την περίοδο κορύφωσης αλλά και αποκλιμάκωσης του φαινομένου.
«Το μοντέλο που χρησιμοποιούμε εξηγεί τη χρονική πορεία της εξάπλωσης του κοροναϊού, όχι την ποσοτική. Δηλαδή δεν εξειδικεύεται να μας πει πόσα κρούσματα θα έχουμε αύριο, μεθαύριο ή σε 10 μέρες. Το μοντέλο εξειδικεύεται με βάση την πορεία που έχει καταγραφεί, να δείξει σε πόσες μέρες αναμένεται να κορυφωθεί. Αυτή είναι η διαφορά με άλλα μοντέλα που υπάρχουν, ότι εστιάζει στη χρονική εξέλιξη και όχι στην αριθμητική, την ποσοτική» λέει ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο καθηγητής, που εξειδικεύεται στις Ποσοτικές Μεθόδους, κάνει μία συνολική επισκόπηση του φαινομένου:
«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε, γιατί στην Αμερική τώρα ξεκινάει η εξέλιξη του φαινομένου. Στην Ευρώπη αναμένεται μέσα στις επόμενες 8 με 10 μέρες να αρχίσουν μία - μία οι χώρες να κορυφώνονται. Επομένως έχουμε μπροστά μας να διανύσουμε μια μεγαλύτερη περίοδο όπου θα ακούμε δυστυχώς για άσχημα γεγονότα τύπου Ιταλίας.
Τα νούμερα που μπορεί να φανταστεί κάποιος βλέποντας ότι η χρονική εξέλιξη θα συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό για 1 μήνα είναι πολύ μεγάλα. Είναι σε εξέλιξη κάποιες περιοχές οι οποίες δεν είχαν μπει μέχρι τώρα. Για παράδειγμα η Ισπανία ακολουθεί τον δρόμο της Ιταλίας. Μακάρι να διαψευστούμε όλοι, αλλά τα νούμερα αυτό δείχνουν. Η Αγγλία ενδεχομένως να ακολουθήσει αυτή την πορεία. Και δεν μπορώ να φανταστώ τι θα συμβεί για παράδειγμα στις πολύ μεγάλες πόλεις της Αμερικής, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες. Ή στην Τουρκία, την Κωνσταντινούπολη, μια πόλη με εκατομμύρια κόσμο. Αν εκεί τα πράγματα γίνουν ανεξέλεγκτα δεν μπορώ να φανταστώ σε τι νούμερα μπορεί να φτάσει».
Ποιο είναι το στοίχημα των ελληνικών Αρχών για την κορύφωση του ιού
Τι λέει όμως ο καθηγητής για την κατάσταση στην Ελλάδα;
«Στην Ελλάδα, με τα στοιχεία προ της απαγόρευσης κυκλοφορίας, υπήρχε η αίσθηση ότι η κορύφωση θα γίνει τις επόμενες 8 με 10 μέρες. Με τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή θα εκτιμηθεί πάλι αν καταφέραμε να μεταθέσουμε λίγο την ημερομηνία της κορύφωσης. Και αυτό νομίζω ότι είναι το στοίχημα, αυτό που προσπαθούν να πετύχουν, να φέρουν την κορύφωση του φαινομένου αργότερα για δυο λόγους:
- Και να μπούμε μέσα στο καλοκαίρι ευελπιστώντας να σβήσει η θερμοκρασία τον ιό
- και να μην δοκιμάσουμε τις αντοχές του συστήματος, μην ξαφνικά γεμίσουν οι εντατικές και τα νοσοκομεία με αρρώστους».
Ποιο είναι όμως το βασικό επιχείρημα της μελέτης του κ. Ανδρουλάκη;
«Κατά μέσο όρο ο χρόνος της κορύφωσης του φαινομένου είναι ο ίδιος με τον χρόνο της αποκλιμάκωσης. Αυτό είναι και ένα δεύτερο σημείο το οποίο πρέπει να το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας όσοι δεν είμαστε γιατροί και παρακολουθούμε τι γίνεται. Όσο χρόνο χρειάστηκε για να φτάσει στην κορύφωση άλλο τόσο θα χρειαστεί για να σβήσει. Δηλαδή θα μπούμε μετά σε μία φάση όπου τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται αλλά τα μέτρα δε θα αρθούν. Γιατί θα είναι επικίνδυνο να μην ξαναγεννήσουμε το φαινόμενο».
Στην Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα τα πράγματα
- Ποιο είναι το διάστημα που μπορεί να χρειαστεί για κορύφωση και αποκλιμάκωση του φαινομένου;
«Στην Κίνα και στη Νότια Κορέα που έχει γίνει ένας κύκλος, οι χρόνοι ήταν περίπου ίσοι. Δηλαδή χρειάστηκε δύο βδομάδες περίπου να κορυφωθεί και άλλες δύο βδομάδες να σβήσει. Και σταδιακά αν το κοιτάξουμε χρονικά, το σβήσιμο διαρκεί λίγο παραπάνω από ό,τι η έναρξη. Στην Ευρώπη τα στοιχεία δείχνουν ότι θα πάμε σε μεγαλύτερα νούμερα. Δηλαδή σε 3-4 βδομάδες να κορυφωθεί, γιατί τα μέτρα που χρησιμοποιούν πλέον είναι πιο αυστηρά. Μαθαίνουμε από ό,τι μας έχει βρει.
Επομένως θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος. Αν εκτιμήσουμε ότι σε περίπου 7 με 10 μέρες από τώρα θα έχουμε την κορύφωση, για παράδειγμα στην Ελλάδα, έχουν περάσει και 2 βδομάδες ήδη με μέτρα, μιλάμε για 3 βδομάδες μετά τις επόμενες 10 μέρες. Άρα μπορεί να χρειαστούν και 3 με 4 βδομάδες.
Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση κλιμάκωσης και μάλιστα ήπιας. Θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα τα πράγματα».
- Το ότι η κλιμάκωση είναι ήπια, σημαίνει ότι θα κρατήσει περισσότερο;
«Κατά τη γνώμη μου ναι. Τα σημερινά στοιχεία μου δείχνουν ότι η κορύφωση για την Ελλάδα θα είναι σε 6 έως 9 μέρες. Με πιο πιθανό το 8 ή το 9. Επομένως για να ξαναέρθουμε στο σήμερα, στην εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή, θα χρειαστούν άλλες 6 έως 9 μέρες από τότε».
- Έπειτα θα ακολουθήσει η ύφεση;
«Η ύφεση αλλά με τον ίδιο τρόπο. Δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα, και μετά θα θέλει μια προσοχή. Τώρα δεν μιλάω σαν μαθηματικός, αλλά ανθρώπινα. Όταν θα αρχίσει το κλίμα ευφορίας, ότι πάνε καλά τα πράγματα. Εκεί χρειάζεται μια προσοχή. Γιατί παρακολουθώντας τα στοιχεία της Νότιας Κορέας, έχουν τώρα 7 μέρες που έχουν αρχίσει πάλι να ανεβαίνουν τα νούμερά τους, σαν να υπάρχει έναρξη δεύτερου κύκλου. Αυτό αιτιολογείται από το γεγονός ότι επιστρέφουν από το εξωτερικό άτομα, ωστόσο και εμείς έχουμε στην Ελλάδα. Τόσος κόσμος είναι εγκλωβισμένος γύρω - γύρω. Θα γυρίσει κάποια στιγμή. Δεν έχει επιστροφή στην κανονικότητα το πράγμα».
Pin It

Cook name