Νέα Υγείας

Σύνδρομο Αυχενικό: Αιτίες, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση

Σύνδρομο Αυχενικό: Αιτίες, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση

Ωστόσο, όσον αφορά στο αυχενικό σύνδρομο συγκεκριμένα, οι κύριες αιτίες εμφάνισης και προοδευτικής ανάπτυξής του είναι η κακή στάση του σώματος σε καθιστική κυρίως στάση, οι πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστή, αλλά και ορισμένα επαγγέλματα που περιέχουν δόνηση, (όπως γυμναστική).

Σύνδρομο Αυχενικό: Το αυχενικό σύνδρομο είναι η «πάθηση» του σύγχρονου τρόπου ζωής. Αποτελεί κοινό πρόβλημα ανάμεσα σε άτομα που κάνουν καθιστική εργασία (συνήθως σε γραφείο), αλλά και σε όσους ασχολούνται πολύ με το κινητό τους τηλέφωνο.

Αποτελεί, λοιπόν, όλο και συχνότερο φαινόμενο που όμως επιδεινώνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών με προβλήματα αυχενικής σπονδύλωσης. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από μια σειρά εκφυλιστικών αλλαγών στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και περιλαμβάνει εκφύλιση των δίσκων, συσσώρευση «αλάτων» και προοδευτική ανάπτυξη οστεοφύτων.

Τα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και δυσκαμψία. Ο πόνος απλώνεται και στα πλάγια και κάτω σημεία του αυχένα και της πλάτης, κυρίως στους ώμους. Ορισμένες φορές, ο πόνος και η δυσφορία συνδυάζονται με έντονο πονοκέφαλο, που υποχωρεί δύσκολα.

Ένα ποσοστό ασθενών αναπτύσσει και νευρολογικά προβλήματα, ειδικά στα χέρια και στους βραχίονες με αισθητηριακές απώλειες και προβλήματα στους μύες. Συχνά επίσης, ο πόνος και η δυσκαμψία συνδυάζονται με ίλιγγο.

Φυσικά, κάθε πόνος στην αυχενική περιοχή δεν δηλώνει και παρουσία αυχενικού συνδρόμου. Ο πόνος στο λαιμό και στον αυχένα έχει διάφορες εξηγήσεις, (όπως φλεγμονές, νεοπλάσματα και κήλη). Επιπλέον, ένα άλλο συχνό πρόβλημα που εκδηλώνεται με έντονο πόνο σε εκείνη την περιοχή είναι η ψύξη.

Ωστόσο, όσον αφορά στο αυχενικό σύνδρομο συγκεκριμένα, οι κύριες αιτίες εμφάνισης και προοδευτικής ανάπτυξής του είναι η κακή στάση του σώματος σε καθιστική κυρίως στάση, οι πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστή, αλλά και ορισμένα επαγγέλματα που περιέχουν δόνηση, (όπως γυμναστική).

Η αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου περιλαμβάνει κυρίως αλλαγή του τρόπου ζωής. Το άτομο χρειάζεται ξεκούραση, φαρμακευτική αγωγή, αλλά και χρήση κολάρου. Επίσης, αν ο πόνος είναι έντονος, απαιτούνται ορισμένες συνεδρίες φυσικοθεραπείας.

Ωστόσο, αν προλάβουμε το πρόβλημα στην αρχή, μπορούμε να το αντιστρέψουμε με ήπια γυμναστική, ήπιες και ελαφριές κινήσεις του κεφαλιού και του αυχένα. Φυσικά, χρειάζεται να συμβουλευτούμε πρώτα έναν ειδικό γιατρό ώστε να μας συμβουλεύσει ως προς τις κινήσεις και τον τύπο άσκησης που θα ακολουθήσουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αυχένας πόνος αντιμετώπιση: Γιατί μου συμβαίνει, πώς θα απαλλαγώ

Αιτίες εμφάνισης και επιδείνωσης του πόνου στον αυχένα

Συμπτώματα και αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου

Πιάσιμο στον αυχένα και στην πλάτη: Πρακτικές λύσεις ανακούφισης

Αυχένας, φθορά σπονδύλων, αιτίες και αλλαγές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γονίδιο απο τους νεάντερταλ προστατεύει από σοβαρή covid-19

Η μελέτη δείχνει ότι η προστατευτική γενετική παραλλαγή από τους Νεάντερταλ σταδιακά έχει αυξηθεί σε συχνότητα μετά την τελευταία εποχή των πάγων και σήμερα είναι ευρέως εξαπλωμένη περίπου στον μισό πληθυσμό της Γης έξω από την Αφρική.

Ο ΠΟΥ πιέζει την Κίνα να δώσει περισσότερα στοιχεία για την προέλευση του κορωνοϊού

ΠΟΥ: «Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία. Ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP ο Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, ο οποίος μαζί με την ομάδα του πέρασε ένα μήνα στην Ουχάν, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο νέος κορωνοϊός το Δεκέμβριο του 2019.

Τι λεει η επιστημονική Κοινότητα για την παράλυση της νοσοκόμας στην Κέρκυρα

Σε όλον τον κόσμο ως σήμερα έχουν γίνει 150 εκατ. εμβόλια. Δεν έχει υπάρξει ποτέ αυτή η επιπλοκή. Ο ΕΟΔΥ των ΗΠΑ έχει επίσημη οδηγία ότι όσοι έχουν περάσει Guillain-Barré στο παρελθόν, οφείλουν να εμβολιαστούν, γιατί αν κολλήσουν κορωνοϊό έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν Guillain-Barré», διευκρίνισε.

Ερευνητές εξετάζουν εάν η ανάμειξη εμβολιών μπορεί να ενισχύσει την ανοσοποίηση του πληθυσμού

Κορωνοϊός Ηνωμένο Βασίλειο: Προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι η ανάμειξη εμβολίων θα μπορούσε να είναι μια ευεργετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου, καθώς ενδέχεται να επιτρέψει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα να επικεντρωθεί πληρέστερα στη δημιουργία προστασίας έναντι του ιού.

Μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν burn out οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι φοιτητές της ιατρικής

Έρευνα: Μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν οι μισοί από όλους τους φοιτητές ιατρικής στις ΗΠΑ αναφέρουν συμπτώματα εξουθένωσης, μια μακροπρόθεσμη αντίδραση στο στρες που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική εξάντληση, κυνισμό και συναισθήματα μειωμένης προσωπικής ολοκλήρωσης.