Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος πνεύμονα: Η διευρυμένη επιλεξιμότητα θα σώσει ζωές

Καρκίνος πνεύμονα: Η διευρυμένη επιλεξιμότητα θα σώσει ζωές

Καρκίνος πνεύμονα: Η μείωση της αρχικής ηλικίας προσυμπτωματικού ελέγχου και η συμπερίληψη ατόμων με χαμηλότερη έκθεση στο κάπνισμα θα βοηθούσε στην αποτροπή των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με νέα μελέτη του Δικτύου Παρέμβασης και Παρακολούθησης Καρκίνου, με επικεφαλής έναν ερευνητή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η μελέτη μοντελοποίησης, που ανατέθηκε από την Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Η.Π.Α. και δημοσιεύθηκε στο JAMA, εξετάζει τα οφέλη και τις βλάβες που σχετίζονται με διάφορες στρατηγικές διαλογής υπολογιστικής τομογραφίας χαμηλής δόσης – προσδιορίζοντας αυτές που οδηγούν στα περισσότερα οφέλη για ένα δεδομένο επίπεδο διαλογής. Διαπίστωσε ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των σημερινών ανισοτήτων μεταξύ φύλου και φυλής / εθνικότητας.

Τα αποτελέσματα βοήθησαν στην ενημέρωση των νέων οδηγιών USPSTF, που δημοσιεύθηκαν επίσης στο ίδιο τεύχος του JAMA.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι ο έλεγχος ατόμων ηλικίας 50-80 ετών που έχουν ιστορικό καπνίσματος ένα πακέτο τσιγάρων κάθε μέρα κατά μέσο όρο για τουλάχιστον 20 χρόνια θα έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερα οφέλη από τα προηγούμενα κριτήρια και λιγότερες ανισότητες στον έλεγχο της καταλληλότητας ανά φύλο και φυλή / εθνικότητα.

Επιτρέποντας σε νεότερους ανθρώπους που καπνίζουν ή ελαφρύτερους καπνιστές να φέρουν τον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα σε μια μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Rafael Meza, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας UM και συντονιστής του κύριου ερευνητή της επέμβασης και της επιτήρησης του καρκίνου «Μοντέλο Network Lung Working Group», η οποία διεξήγαγε τη μελέτη μοντελοποίησης.

«Η επέκταση της επιλεξιμότητας για έλεγχο θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν 1 στους 4 θανάτους από καρκίνο στις ΗΠΑ – περισσότεροι από τους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη», δήλωσε η Meza, η οποία είναι επίσης συν-επικεφαλής της επιδημιολογίας του καρκίνου στο Πρόγραμμα πρόληψης στο U-M’s Rogel Cancer Center.

«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, οι νέες συστάσεις θα μειώσουν τις ανισότητες στην επιλεξιμότητα για καρκίνο του πνεύμονα ανά φύλο και φυλή, η οποία ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε μείωση των ανισοτήτων καρκίνου του πνεύμονα στις ΗΠΑ. Παρόμοια προγράμματα διαλογής θα μπορούσαν επίσης να υιοθετηθούν και σε άλλες χώρες, όπου ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί επίσης τεράστια ανησυχία για την υγεία».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο κύριος θάνατος από καρκίνο στους άνδρες και ο τρίτος πιο κοινός στις γυναίκες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα κριτήρια διαλογής, το μοντέλο υπολόγισε ότι θα αποφευχθούν 503 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα ανά 100.000 άτομα, σε σύγκριση με 381 ανά 100.000 άτομα με προηγούμενα κριτήρια, εάν όλα τα άτομα που ήταν επιλέξιμα στις ΗΠΑ το 1960 υποβάλλονταν σε έλεγχο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχέδιο δράσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Μελέτη σε βάθος Τ κυττάρων για τη βελτίωση της ανοσοθεραπείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σε fast food των ΗΠΑ εντοπίστηκαν ανησυχητικές ποσότητες φθαλικών ενώσεων

Fast food φθαλικές ενώσεις: Μετά από ανάλυση των συστατικών σε τρόφιμα μεγάλων αλυσίδων fast food στις ΗΠΑ, εντοπίστηκαν φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσει το πλαστικό.

Το μυρμήγκιασμα και ο πόνος στα πόδια μπορεί να συνδέεται με νευροπάθεια των μικρών ινών

Νευροπάθεια: Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Christopher J. Klein, MD, από την Mayo Clinic και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μια πιθανή αιτία είναι τα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας στην περιοχή που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα για υψηλότερα ποσοστά νευροπάθειας των μικρών ινών. Ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος ή ΔΜΣ είναι ένας παράγοντας κινδύνου για διαβήτη και υψηλά τριγλυκερίδια, τα οποία μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε νευροπάθεια, εξήγησε.

Επιστήμονες εντόπισαν γενετικούς παράγοντες σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό κάποιων νέων ενηλίκων

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η «σίγαση» (καταστολή δραστηριότητας) του γονιδίου ADAM9 στα ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων, τα οποία είχαν μολυνθεί προηγουμένως από τον κορωνοϊό, επιβράδυνε τον πολλαπλασιασμό του ιού. Γι' αυτό οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το εν λόγω γονίδιο πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω ως πιθανός στόχος προτεραιότητας για μια νέα θεραπευτική προσέγγιση της Covid-19.

«η ασθένεια του φιλιού» – στην παιδική ή εφηβική ηλικία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ)

Η ΣΚΠ είναι μια απρόβλεπτη ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που κυμαίνεται από σχετικά καλοήθης έως καταστροφική.

Τα e-τσιγάρα δεν βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα-Πιθανότερη η υποτροπή λένε οι ειδικοί

Διακοπή καπνίσματος: Μια νέα ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο UC San Diego Moores Cancer Center αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου—ακόμη σε καθημερινή βάση—δεν βοήθησε τους καπνιστές να σταματήσουν με επιτυχία το τσιγάρο. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του JAMA Network Open, στις 19 Οκτωβρίου 2021.