Νέα Υγείας

Καφές Φίλτρο: Μεγάλη έρευνα για τους κινδύνους κατανάλωσης αφιλτράριστου καφέ

Καφές Φίλτρο: Μεγάλη έρευνα για τους κινδύνους κατανάλωσης αφιλτράριστου καφέ

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι ουσίες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης LDL (σ.σ. “κακή” χοληστερίνη). Επομένως, προσπαθήστε να φιλτράρετε τον καφέ σας, όπως μέσα από ένα χάρτινο φίλτρο όπως γίνεται με τον γαλλικό καφέ, αφού το χάρτινο φίλτρο μπορεί να βοηθήσει στην παγίδευση αυτών των χημικών ουσιών

Καφές Φίλτρο: Εάν παρασκευάζετε τον “γαλλικό” καφέ σας μέσα στο κανατάκι με το φίλτρο-έμβολο, πιθανώς να προκαλείτε σοβαρή ζημιά στο σώμα σας μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

«Ο μη φιλτραρισμένος καφές περιέχει ουσίες που αυξάνουν τη χοληστερόλη στο αίμα«, εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dag Thelle, ανώτερος καθηγητής στο τμήμα δημόσιας υγείας και κοινοτικής ιατρικής του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. «Η χρήση φίλτρου τις αφαιρεί και μειώνει μακροπρόθεσμα την πιθανότητα για καρδιακή προσβολή και πρόωρο θάνατο».

Ο ελληνικός καφές δεν φιλτράρεται και αυτό μπορεί να αυξάνει τη χοληστερόλη

Ο γαλλικός τύπος καφέ δεν είναι φυσικά η μόνη μορφή μη φιλτραρισμένου καφέ. Υπάρχει, επίσης ο γνωστός μας ελληνικός καφές (γνωστός και ως τουρκικός καφές), ο οποίος παρασκευάζεται με βραστό νερό και καφέ σε σκόνη. Το διάλυμα όμως δεν περνά ποτέ μέσα από φίλτρο πριν φτάσει στο φλιτζάνι. Όλοι αυτοί οι τύποι καφέ χωρίς φίλτρο «περιέχουν υψηλότερες ποσότητες καφεστόλης (cafestol) και καχβεόλης (kahweol). Αυτές είναι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε σταγονίδια λαδιού που επιπλέουν στον καφέ αλλά υπάρχουν και στο ίζημα που δημιουργείται στο φλιτζάνι«, δήλωσε η δρ. Lisa Drayer. «Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι ουσίες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης LDL (σ.σ. “κακή” χοληστερίνη). Επομένως, προσπαθήστε να φιλτράρετε τον καφέ σας, όπως μέσα από ένα χάρτινο φίλτρο όπως γίνεται με τον γαλλικό καφέ, αφού το χάρτινο φίλτρο μπορεί να βοηθήσει στην παγίδευση αυτών των χημικών ουσιών».

Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα

Για την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The European Journal of Preventive Cardiology, οι ερευνητές ξεκίνησαν να διερευνήσουν εάν κάποια συγκεκριμένη μέθοδος παρασκευής καφέ συσχετίζεται ή όχι με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Συνολικά, περισσότεροι από 500.000 Νορβηγοί ενήλικες, ηλικίας 20-79 ετών συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία διήρκεσε δύο δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, περίπου 12.000 συμμετέχοντες πέθαναν από καρδιακές παθήσεις, 6.000 πέθαναν από ισχαιμική καρδιακή νόσο και σχεδόν 3.000 πέθαναν από εγκεφαλικό.

Τελικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν τον καφέ τους φιλτραρισμένο είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Τα άτομα που έπιναν καθημερινά από ένα έως τέσσερα φλιτζάνια φιλτραρισμένου καφέ εμφάνισαν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας συνολικά, ακόμα και από άτομα που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

«Το εύρημα ότι όσοι έπιναν φιλτραρισμένο τον καφέ τους είχαν λίγο καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ δεν μπορούσε να εξηγηθεί από οποιαδήποτε άλλη μεταβλητή, όπως η ηλικία, το φύλο ή οι συνήθειες του τρόπου ζωής», σημείωσε ο καθηγητής Thelle. «Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτή η παρατήρηση είναι αληθής».

Εν τω μεταξύ, όσοι έπιναν αφιλτράριστο τον καφέ τους δεν ήταν τόσο τυχεροί.

Τα ευρήματα της μελέτης σχετικά με τον μη φιλτραρισμένο καφέ συμβαδίζουν με όσα υποστηρίζουν αρκετοί ειδικοί υγείας εδώ και χρόνια σχετικά με την μέτρια κατανάλωση καφέ και τις επακόλουθες επιπτώσεις του στην υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα απολαμβάνετε τον καφέ σας με υγιεινό τρόπο

Πότε ο πρωινός καφές προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες

Ο ελληνικός καφές μειώσει τον κίνδυνο για Parkinson, Alzheimer

Stop στον καφέ με άδειο στομάχι!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γονίδιο απο τους νεάντερταλ προστατεύει από σοβαρή covid-19

Η μελέτη δείχνει ότι η προστατευτική γενετική παραλλαγή από τους Νεάντερταλ σταδιακά έχει αυξηθεί σε συχνότητα μετά την τελευταία εποχή των πάγων και σήμερα είναι ευρέως εξαπλωμένη περίπου στον μισό πληθυσμό της Γης έξω από την Αφρική.

Ο ΠΟΥ πιέζει την Κίνα να δώσει περισσότερα στοιχεία για την προέλευση του κορωνοϊού

ΠΟΥ: «Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία. Ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP ο Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, ο οποίος μαζί με την ομάδα του πέρασε ένα μήνα στην Ουχάν, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο νέος κορωνοϊός το Δεκέμβριο του 2019.

Τι λεει η επιστημονική Κοινότητα για την παράλυση της νοσοκόμας στην Κέρκυρα

Σε όλον τον κόσμο ως σήμερα έχουν γίνει 150 εκατ. εμβόλια. Δεν έχει υπάρξει ποτέ αυτή η επιπλοκή. Ο ΕΟΔΥ των ΗΠΑ έχει επίσημη οδηγία ότι όσοι έχουν περάσει Guillain-Barré στο παρελθόν, οφείλουν να εμβολιαστούν, γιατί αν κολλήσουν κορωνοϊό έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν Guillain-Barré», διευκρίνισε.

Ερευνητές εξετάζουν εάν η ανάμειξη εμβολιών μπορεί να ενισχύσει την ανοσοποίηση του πληθυσμού

Κορωνοϊός Ηνωμένο Βασίλειο: Προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι η ανάμειξη εμβολίων θα μπορούσε να είναι μια ευεργετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου, καθώς ενδέχεται να επιτρέψει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα να επικεντρωθεί πληρέστερα στη δημιουργία προστασίας έναντι του ιού.

Μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν burn out οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι φοιτητές της ιατρικής

Έρευνα: Μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν οι μισοί από όλους τους φοιτητές ιατρικής στις ΗΠΑ αναφέρουν συμπτώματα εξουθένωσης, μια μακροπρόθεσμη αντίδραση στο στρες που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική εξάντληση, κυνισμό και συναισθήματα μειωμένης προσωπικής ολοκλήρωσης.