Ειδήσεις Φαρμακοποιών

Οι προτάσεις των φαρμακοποιών για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών

Προτάσεις για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών κατέθεσε στο υπουργείο Υγείας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος . Στην επιστολή αναφέρουν οι φαρμακοποιοί τα εξής : Τα αντιβιοτικά , ως μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις της επιστήμης,…
27 Φεβρουαρίου, 2020
Ειδήσεις Φαρμακοποιών
Pin It

της Νικολέτας Ντάμπου

Η 2η βιομηχανική επανάσταση( Β.Ε) μπορεί να αφαίρεσε την παραγωγή του φαρμάκου από το φαρμακείο ωστόσο η 4η Β.Ε τα γυρίζει πίσω, με τον τρισδιάστατο εκτυπωτή φαρμάκου.

Συγκεκριμένα, με την ανακάλυψη του τρισδιάστατου εκτυπωτή φαρμάκου οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να παράγουν φάρμακα στο φαρμακείο , σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γιάννης Δαγρές- Φαρμακοποιός και μέλος ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του ΠΦΣ, από το βήμα του 19ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ έλαβε έγκριση από τον FDA το πρώτο φάρμακο τρισδιάστατης εκτύπωσης , το Spritam για τη επιληψία από την εταιρία Apesia. H εταιρία επένδυσε 35 εκ. ενώ αναμένονται 278 εκ. δολάρια πωλήσεις το 2020 που μπορεί να προσεγγίσουν τα 552 εκ. δολάρια το 2015. Το νέο φάρμακο είναι άμεσα διαλυτό και απευθύνεται σε ανθρώπους με δυσφαγία. Σε έρευνα που έγινε στην Βραζιλία το 35,9% των πολιτών έχει δυσφαγία. Προς το παρόν λειτουργεί σε χώρο παραγωγής και όχι σε χώρο φαρμακείου. Σύντομα αναμένεται η έγκριση και άλλων σκευασμάτων από τον FDA.

Παράλληλα , σημείωσε ο ομιλητής ότι στις αρχές του 19ου αιώνα είχαμε την εκρηκτική ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων οι οποίες είχαν την δυνατότητα, εκτός των άλλων, να ανακαλύπτουν και να παράγουν νέα φάρμακα, πράγμα το οποίο δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο χώρο του φαρμακείου για ευνόητους λόγους (κεφάλαια , υποδομές κλπ). Έτσι λοιπόν το φαρμακείο απώλεσε μία βασική του δραστηριότητα όχι λόγω μιας κακής κυβέρνησης ή λόγω της ισχύος μίας ανταγωνιστικής δραστηριότητας αλλά λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας εκείνης της εποχής. Ωστόσο η απώλεια της εν λόγω δραστηριότητας όχι μόνο δεν απείλησε την βιωσιμότητα του φαρμακείου αλλά απεναντίας το φαρμακείο αναπτύχθηκε ένεκα της ανάπτυξης του κοινωνικού κράτους σε συνδυασμό με την πληθώρα νέων φαρμάκων. Παρέμεινε λοιπόν στο φαρμακείο η δραστηριότητα της ασφαλούς χορήγησης του φαρμάκου.

 

Pin It