Greek English French German Italian
Pin It

Ο Δρ Gerald Zamponi, Ph.D., μια ομάδα με το Ινστιτούτο Brachkiss Brain Institute της Ιατρικής Σχολής του Cumming (HBI), καθώς και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, διερευνούν ποια εγκεφαλικά κυκλώματα μεταβάλλονται από τραυματισμούς, προκειμένου να αναπτυχθούν στοχευμένες θεραπείες για να επαναφέρετε τον εγκέφαλο για να διακόψετε τον χρόνιο πόνο.

"Είναι μια φοβερή κατάσταση για πολλούς ανθρώπους που ζουν με χρόνιο πόνο, επειδή συχνά δύσκολα μπορούν να ελέγξουν τον πόνο τους", λέει ο Zamponi. Και προσθέτει: "Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους που έχουν υποστεί βλάβη από περιφερικό νεύρο. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και βιώνουν έντονο πόνο αργότερα σε ένα άλλο μέρος του σώματός τους. Μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι που έχουν χάσει ένα άκρο μπορούν ακόμη νιώθουν πόνο στο άκρο, ακόμα κι αν δεν είναι πλέον εκεί".

Σε στενή συνεργασία με τους Dr. Junting Huang, Ph.D., και τον Dr. Vinicius Gadotti, Ph.D.,  μαζί με τον Dr. Zizhen Zhang, Ph.D., η ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνολογία optogenetics τις συνδέσεις νευρώνων στους εγκεφάλους ποντικών. Η οπτογονία επιτρέπει στους επιστήμονες να χρησιμοποιούν το φως για να στοχεύουν και να ελέγχουν μεμονωμένους νευρώνες στον εγκέφαλο. Με αυτό το εργαλείο, οι ερευνητές είναι σε θέση να χαρτογραφήσουν  μια οδό που δείχνει ποιοι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους για να επεξεργαστούν ένα σήμα πόνου και στη συνέχεια να μεταδώσουν αυτές τις πληροφορίες σε όλη τη διαδρομή μέσα από τη σπονδυλική στήλη όπου πρώτα υποβάλλονται σε επίπονα ερεθίσματα.

"Γνωρίζουμε ότι ορισμένα μέρη του εγκεφάλου είναι σημαντικά για τον πόνο, αλλά τώρα έχουμε κατορθώσει να εντοπίσουμε ένα κύκλωμα μεγάλης εμβέλειας στον εγκέφαλο που μεταφέρει το μήνυμα και έχουμε καταφέρει να δείξουμε πώς μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια χρόνιας κατάστασης πόνου», λέει ο Ζάμπονι, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νοσοκομείου Παίδων Αλμπέρτα του CSM.

Μεγάλο μέρος της έρευνας για χρόνιο πόνο έχει επικεντρωθεί στο νωτιαίο μυελό και στοχεύει τις νευρικές ίνες όπου γίνεται η επεξεργασία του πόνου. Η θεραπεία με τα τρέχοντα φάρμακα ανακούφισης του πόνου είναι συχνά αναποτελεσματική και μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Αυτή η νέα κατανόηση του κυκλώματος σηματοδότησης πόνου μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να αναπτύξουν νέες θεραπείες φαρμάκων και στοχευμένες θεραπείες εγκεφαλικής διέγερσης για να αντιμετωπίσουν τον χρόνιο πόνο των νεύρων και ελπίζουμε να παρέχουν ανακούφιση στους πάσχοντες από πόνο. Το εργαστήριο του Zamponi έχει αποδείξει ότι η στόχευση ορισμένων οδών στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσει το σήμα του πόνου και να σταματήσει την αίσθηση του πόνου.

«Αν καταλάβετε πώς ο ίδιος ο εγκέφαλος επανασυνδέεται, μπορείτε να παρέμβετε σε αυτό και να τον αποκαταστήσετε. Αυτό είναι σημαντικό», λέει ο Zamponi. «Εάν το σκέφτεστε, υπάρχουν κάποια φάρμακα που δεν θέλετε να δώσετε στα παιδιά που πάσχουν από χρόνιο πόνο.» Τι θα συμβεί αν θα μπορούσατε να διεγείρετε μη επεμβατικά ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου ή να τους εμποδίσετε και να αποφύγετε τον πόνο με αυτόν τον τρόπο; θα ήταν μια τεράστια, εναλλακτική προσέγγιση για τη λήψη φαρμάκων".

Ο Zamponi αναμένει ότι τα αποτελέσματα που έχει δει το εργαστήριο στα ποντίκια θα είναι συγκρίσιμα στους ανθρώπους. Ενώ ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ πολύπλοκος, το δίκτυο επικοινωνίας είναι παρόμοιο στον ζωικό εγκέφαλο. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Nature Neuroscience. Το εργαστήριο Zamponi εφαρμόζει ήδη αυτή την έρευνα για να διερευνήσει πώς το κύκλωμα του εγκεφάλου αλληλεπιδρά με άλλα μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται σε πιο πολύπλοκες συμπεριφορές όπως η αλληλεπίδραση μεταξύ των πορειών του πόνου και του εθισμού, της κατάθλιψης και του άγχους

Pin It

Cook name