Επιστημονικά Νέα

Για πρώτη φορά πιστοποιείται η παραγωγή φρουκτόζης στον εγκέφαλο

Για πρώτη φορά πιστοποιείται η παραγωγή φρουκτόζης στον εγκέφαλο

Η φρουκτόζη, μια μορφή σακχάρου που συνδέεται με την παχυσαρκία και το διαβήτη, παράγεται από μετατροπή της γλυκόζης στον ανθρώπινο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Yale. Το εύρημα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της φρουκτόζης στον εγκέφαλο και στην συμπεριφορά πρόσληψης τροφής. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation Insight.

Η φρουκτόζη αποτελεί ένα απλό σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα, τα λαχανικά, την κοινή ζάχαρη, και σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης συμβάλλει στην υψηλή γλυκαιμία και σε χρόνιες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία. Η ερευνητική ομάδα από το Yale είχε αποδείξει σε μια προηγούμενη μελέτη ότι η φρουκτόζη και ένα άλλο απλό σάκχαρο, η γλυκόζη, είχαν διαφορετικές επιδράσεις στη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Αλλά δεν ήταν γνωστό εάν η φρουκτόζη παράγεται στον εγκέφαλο ή εάν διέρχεται στον εγκέφαλο πέρασαν από την κυκλοφορία του αίματος.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω, η ερευνητική ομάδα χορήγησε σε οκτώ υγιή, αδύνατα άτομα γλυκόζη με ενδοφλέβια έγχυση σε μία περίοδο τεσσάρων ωρών. Μέτρησαν τις συγκεντρώσεις σακχάρου στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων στη μελέτη με φασματοσκοπία μαγνητικού συντονισμού, μια μη επεμβατική τεχνική νευροαπεικόνισης. Επίσης αξιολογήθηκαν οι συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα εγκεφαλικά επίπεδα φρουκτόζης αυξήθηκαν σημαντικά σε απόκριση στην έγχυση γλυκόζης, με ελάχιστες αλλαγές στα επίπεδα φρουκτόζης στο αίμα. Η υπόθεση είναι ότι η υψηλή συγκέντρωση φρουκτόζης στον εγκέφαλο οφείλεται σε μια μεταβολική οδό που ονομάζεται οδός της πολυόλης που μετατρέπει τη γλυκόζη σε φρουκτόζη. «Σε αυτή τη μελέτη, δείχνουμε για πρώτη φορά ότι η φρουκτόζη μπορεί να παραχθεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο », δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Janice Hwang, MD, βοηθός καθηγητής ιατρικής. Ενώ η παραγωγή φρουκτόζης στον εγκέφαλο είχε πιστοποιηθεί σε πειραματόζωα, δεν είχε αποδειχθεί στον άνθρωπο, σημείωσε η Hwang.

Το εύρημα εγείρει πολλά βασικά ερωτήματα, και η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει τη μελέτη του θέματος. «Δείχνοντας ότι η φρουκτόζη στον εγκέφαλο δεν είναι απλά αποτέλεσμα της διαιτητικής πρόσληψης φρουκτόζης, έχουμε δείξει ότι η φρουκτόζη μπορεί να παραχθεί από οποιοδήποτε σάκχαρο καταναλώνει ο άνθρωπος», δήλωσε η Hwang. «Έτσι προστίθεται μια άλλη διάσταση στην κατανόηση των επιπτώσεων της φρουκτόζης στον εγκέφαλο». Η διαφορά είναι ότι η γλυκόζη στον εγκέφαλο στέλνει σήματα πληρότητας με τη λήψη τροφής, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τη φρουκτόζη. Η μετατροπή της γλυκόζης σε φρουκτόζη στον εγκέφαλο, γνωστή ως οδός της πολυόλης, εμφανίζεται επίσης σε άλλα μέρη του σώματος. «Αυτή η οδός μπορεί να είναι ένας άλλος μηχανισμός με τον οποίο τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να ασκήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις τους» πρόσθεσε η Hwang.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.