Γενικές Ειδήσεις

Βετεράνος του Στρατού: Προσπάθειες για την απομάκρυνση Αφγανών γιατρών από το Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο

Βετεράνος του Στρατού: Προσπάθειες για την απομάκρυνση Αφγανών γιατρών από το Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο

Μέχρι την Τρίτη, 4.000 Αμερικανοί διασώθηκαν. Οι ΗΠΑ αύξησαν τις προσπάθειές τους για εκκένωση τις τελευταίες ημέρες, απομακρύνοντας περίπου 21.600 ανθρώπους από το Αφγανιστάν σε ένα 24ωρο που έληξε νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Βετεράνος του Στρατού: Βετεράνος του στρατού με στόχο την απομάκρυνση των εγκλωβισμένων Αφγανών ιατρών από την κλινική που βοήθησε να ανοίξει Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα στις 31 Αυγούστου. Χιλιάδες Αμερικανοί και σύμμαχοι εξακολουθούν να παγιδεύονται στο Αφγανιστάν Καθώς χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν εν μέσω της κατάληψης των Ταλιμπάν και της σύσφιξης της χώρας, μία βετεράνος του αμερικανικού στρατού προσπαθεί απεγνωσμένα να βοηθήσει 100 Αφγανούς που βρίσκονται κρυμμένοι και εργάζονταν σε ιατρική κλινική που άνοιξε καθώς οι εκκενώσεις επιταχύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Η Anna Talerico, 53, βοηθός ιατρού και συνταξιούχος στρατιωτικός, υπηρέτησε στο Αφγανιστάν το 2009. Επέστρεψε στη χώρα λίγα χρόνια αργότερα για να βοηθήσει στο άνοιγμα του American Medical Center – το οποίο παρείχε ιατρικές υπηρεσίες σε Αμερικανούς, Αφγανούς και ξένους υπηκόους στην Καμπούλ. Επιπλέον, η διευκόλυνση παρείχε φυσικά στοιχεία για ειδικούς αιτούντες βίζα μεταναστών. Η κλινική παραδόθηκε έκτοτε σε έναν άλλο οργανισμό που επιβλέπει τις λειτουργίες του. Πολλές από τις εργαζόμενες – νοσοκόμες και γιατροί – είναι γυναίκες που αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, δήλωσε η Talerico, κάτοικος του Fort Lauderdale, στη Φλόριντα. Οι Ταλιμπάν είναι πασίγνωστοι για την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η Anna Talerico υπηρέτησε στο Αφγανιστάν με την Εθνική Φρουρά της Γεωργίας το 2009.

“Έχετε μια ολόκληρη γενιά που έχει μεγαλώσει στην ελευθερία και πολλές γυναίκες που έχουν μεγαλώσει στην ελευθερία και είμαστε απλώς στεναχωρημένες που αυτό θα μπορούσε να τους αφαιρεθεί εν μία νυκτί”, δήλωσε η Talerico στο Fox News.

Η εγκατάσταση έκλεισε αμέσως μετά την κατάληψη των τεράστιων περιοχών της χώρας από τους Ταλιμπάν και τον έλεγχο της Καμπούλ αυτόν τον μήνα. Μαχητές των Ταλιμπάν εισήλθαν στην κλινική στις 15 Αυγούστου και εξέδωσαν απειλές κατάσχεσης ταυτότητας, δήλωσε η Talerico, επικαλούμενη αναφορές τρίτων που έλαβε.

Σε μια προσπάθεια να εκκενώσουν με ασφάλεια τους εργαζόμενους σε κίνδυνο και τους αγαπημένους τους, η Talerico και ο ανιψιός της, Mario Talerico, μαζί με βετεράνους, πρώην υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης και πρώην Αφγανούς πρόσφυγες, ξεκίνησαν την επιχείρηση We Care: Παγκόσμια αφγανική εκκένωση σε μια προσπάθεια να τους βγάλουν από τη χώρα.

Δημιούργησαν μια σελίδα GoFundMe με στόχο $ 2 εκατομμύρια να συνάψουν αεροπλάνα και να παράσχουν άλλους πόρους για τους 100 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Από την Τρίτη, οι διοργανωτές έλαβαν δωρεές άνω των 475.000 δολαρίων. Ο Mario Talerico, εταιρικός δικηγόρος από το Ντιτρόιτ, έχει οργανώσει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων.

Η Άννα Ταλερίκο βοήθησε να ανοίξει ιατρική κλινική στην Καμπούλ λίγα χρόνια αφού υπηρέτησε εκεί στον στρατό. Είναι μέλος μιας ομάδας που προσπαθεί να εκκενώσει Αφγανούς εργαζόμενους στην κλινική καθώς οι Ταλιμπάν αναλαμβάνουν τον έλεγχο της χώρας. Είναι μέλος μιας ομάδας που προσπαθεί να εκκενώσει Αφγανούς εργαζόμενους στην κλινική καθώς οι Ταλιμπάν αναλαμβάνουν τον έλεγχο της χώρας.

«Προσπαθώ να βοηθήσω με κάθε τρόπο», είπε στο Fox News, επικαλούμενος τον θαυμασμό του για τη θεία του. “Κάνω ό, τι μπορώ για να απομακρύνω την υλικοτεχνική επιβάρυνση και την οργανωτική επιβάρυνση. Είμαι εδώ για να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ και όλα αυτά οφείλονται στο ότι μεγαλώνω και την παρακολουθώ”. Η αποστολή έγινε πιο περίπλοκη την Τρίτη όταν ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ είπε στους δημοσιογράφους ότι η ομάδα δεν θα επιτρέψει σε Αφγανούς να πραγματοποιήσουν πτήσεις εκκένωσης.

“Ο δρόμος, που πηγαίνει προς το αεροδρόμιο, είναι μπλοκαρισμένος. Οι Αφγανοί δεν μπορούν να πάρουν αυτόν τον δρόμο για να πάνε στο αεροδρόμιο, αλλά οι ξένοι υπήκοοι επιτρέπεται να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο προς το αεροδρόμιο”, δήλωσε ο Μουτζαχίντ.

«Δεν επιτρέπουμε πλέον την εκκένωση των Αφγανών και ούτε είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό». Τις ημέρες από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν – κάτι που ώθησε τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκανί να εγκαταλείψει τη χώρα – η Άννα Ταλερίκο είπε ότι οι εργαζόμενοι της κλινικής έχουν ζητήσει βοήθεια μέσω γραπτών μηνυμάτων. “Χθες το βράδυ χτυπήθηκα και τραυματίστηκα από τους Ταλιμπάν ενώ προσπαθούσα να μπω στην πύλη”, αναφέρει ένα μήνυμα. «Χρειάζομαι τη βοήθειά σας και τις βοήθειές σας αλλιώς θα μας σκοτώσουν όλους». Ένας άλλος διαβάζει: “Αγαπητή Άννα: Αν μπορούσες να μας σώσεις σε παρακαλώ”, συνοδευόμενη από ένα emoji που έκλαιγε. Το προσωπικό της κλινικής δεν συνεργάστηκε άμεσα με την αμερικανική κυβέρνηση, αφήνοντας τους εργαζόμενους μη επιλέξιμους για ειδική θεώρηση μεταναστών, σε αντίθεση με τους Αφγανούς που εργάζονταν ως στρατιωτικοί μεταφραστές ή άλλοι σύμμαχοι, δήλωσε ο Μάριο Ταλερίκο.

Από λογική άποψη, οι διοργανωτές προσπαθούν να συντονίσουν τις προσπάθειες εκκένωσης των εργαζομένων και να τους οδηγήσουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί έξω σε μια προσπάθεια να επιβιβαστούν σε στρατιωτικό αεροπλάνο εκτός της χώρας. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να μην παρατείνει την προθεσμία 31 Αυγούστου για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, δήλωσε αξιωματούχος στο Fox News. Η ανακοίνωση ήρθε μετά την συνάντηση του ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ και του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στην Καμπούλ και εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει παράταση» στην προθεσμία. Αφγανές γυναίκες «τελευταίες στη σειρά» για τη διάσωση από την κυριαρχία των Ταλιμπάν, βοήθεια από το «σποραδικό» βίντεο του Λευκού Οίκου

Μέχρι την Τρίτη, 4.000 Αμερικανοί διασώθηκαν. Οι ΗΠΑ αύξησαν τις προσπάθειές τους για εκκένωση τις τελευταίες ημέρες, απομακρύνοντας περίπου 21.600 ανθρώπους από το Αφγανιστάν σε ένα 24ωρο που έληξε νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ την περιγράφει ως «μια ιστορική επιχείρηση σε έκταση και κλίμακα».

Η Anna Talerico είπε ότι ο χρόνος είναι το κλειδί για την επιτυχημένη βοήθεια των εγκλωβισμένων ιατρών. «Βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση», είπε. “Αυτοί είναι άνθρωποι που γνωρίζουμε … είναι νέοι. Είναι ενθουσιώδεις και αισθάνονται λίγο εγκαταλελειμμένοι αυτή τη στιγμή.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επικηρυγμένη από τους Ταλιμπάν κατάφερε να διαφύγει η μεγαλύτερη ποπ σταρ του Αφγανιστάν Αριάνα Σαγίντ

Περίπου 500 διαδηλωτές κατά των Ταλιμπάν στην πλατεία Συντάγματος κυματίζουν τα μαύρα, κόκκινα και πράσινα χρώματα της Αφγανικής σημαίας.

"Οι Ταλιμπάν κέρδισαν τον πόλεμο, οπότε θα πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους" λέει ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell

Στη σκιά μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης βρίσκεται η Ευρωπη μετά την κατάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Big Brother spoiler 30/11: Τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του ριάλιτι

Big Brother spoiler 30/11: Ο Big Brother τους αναθέτει σήμερα την ομαδική δοκιμασία για τον εβδομαδιαίο προϋπολογισμό. Αυτή τη φορά όμως ο κάθε συγκάτοικος έχει και μία διαφορετική αποστολή να φέρει εις πέρας. Ποιες δυσκολίες θα συναντήσει ο καθένας και τι επιδόσεις θα έχουν;

Ισχυρές δονήσεις στην Ικαρία - Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σημειώνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ

Σεισμός: «Δεν ανησυχούμε δεδομένου ότι είναι μακριά από κατοικημένους χώρους και ξηρά αν και έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θεωρώ ότι θα έχουμε μετασεισμούς 4 ρίχτερ το επόμενο διάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας, διευκρινίζοντας ότι «οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν γιατί ο σεισμός ήταν αρκετά μέσα στη θάλασσα».

Η γη της ελιάς 30/11: Τι θα παρακολουθήσουμε στο επεισόδιο της Τρίτης

Η γη της ελιάς 30/11: Ο Κωνσταντίνος μαθαίνει ότι ο Ιάκωβος προσέλαβε γραφολόγο για να εξετάσει την εγκυρότητα της διαθήκης και το λέει στον Ισίδωρο, ο οποίος ανησυχεί πολύ με αυτή την εξέλιξη.

Σασμός 30/11: Ένα ακόμη επεισόδιο γεμάτο αγωνία και αποκαλύψεις απόψε [trailer]

Σασμός 30/11: Ο Μαθιός έρχεται στα χέρια με τον Αστέρη μετά από αυτό που είδε στο πάρκινγκ, ενώ ο Κώστας μαθαίνει για την σχέση της Άσπας με τον Στεφανή και ξεσπάει επάνω της. Ο Αστέρης προτείνει στην Αργυρώ να φύγουν μαζί εδώ και τώρα για να προλάβουν τα χειρότερα.

Η Google τιμά σήμερα με Doodle τον μαθηματικό της ασαφούς λογικής Lotfi Zadeh

Google Doodle Lotfi Zadeh: Η ασαφής λογική θα αγκαλιαστεί τελικά τόσο από τον ακαδημαϊκό κόσμο όσο και από τη βιομηχανία, συνεισφέροντας στην ιατρική, την οικονομική μοντελοποίηση και τα καταναλωτικά προϊόντα όπως αντιμπλοκάρισμα πέδησης, πλυντήρια πιάτων και ανελκυστήρες.

Μαίρη Χρονοπούλου: Ήμουν κάμποσες μέρες κλινικά νεκρή στην εντατική

Μαίρη Χρονοπούλου: Για τη μεγάλη περιπέτεια της υγείας της μίλησε η ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο σοβαρό τροχαίο ατύχημα που την άφησε σχεδόν παράλυτη, καθώς και το περιστατικό που, καθώς έσκυβε πάνω από ένα κερί, πήρε φωτιά η μπλούζα της με αποτέλεσμα η ίδια να υποστεί σοβαρά εγκαύματα στο σώμα της.

Big Brother spoiler 29/11: Τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του ριάλιτι

Big Brother spoiler 29/11: Πρώτη μέρα της εβδομάδας και έφτασε η ώρα για το τελευταίο για φέτος αγώνισμα για την αρχηγία στο σπίτι του Big Brother. Ποιος θα είναι εκείνος που θα καταφέρει να αναδειχθεί ο τελευταίος αρχηγός;