Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Γενικές Ειδήσεις

Πόλεμος Ουκρανία: Αυξάνεται η ανησυχία για διακινητές που στοχεύουν Ουκρανούς πρόσφυγες

Πόλεμος Ουκρανία: Αυξάνεται η ανησυχία για διακινητές που στοχεύουν Ουκρανούς πρόσφυγες

Η έκθεση συνεχίζει λέγοντας ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι η πιο κοινή μορφή εμπορίας ανθρώπων στο μπλοκ των 27 εθνών και ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των θυμάτων είναι γυναίκες, με σχεδόν κάθε τέταρτο θύμα ένα παιδί.

Πόλεμος Ουκρανία: Ο πόλεμος και ο ανθρώπινος πόνος φαίνεται πάντα να αναδεικνύουν τα χειρότερα στην ανθρωπότητα και η πλημμύρα γυναικών και παιδιών που φεύγουν από την Ουκρανία μπροστά από Ρώσους επιτιθέμενους εγείρει ανησυχίες για το πώς να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι πρόσφυγες από το να γίνουν στόχοι διακινητών ανθρώπων ή να γίνουν θύματα άλλων μορφών της εκμετάλλευσης. Το Associated Press αναφέρει ότι στην Πολωνία, ένας ύποπτος έχει τεθεί υπό κράτηση για φερόμενο βιασμό μιας 19χρονης κοπέλας την οποία είχε δελεάσει με προσφορές καταφυγίου αφού αυτή έφυγε από την Ουκρανία την κατεστραμμένη από τον πόλεμο. «Δραπέτευσε από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, δεν μιλούσε πολωνικά. Εμπιστεύτηκε έναν άντρα που της υποσχέθηκε να τη βοηθήσει και να τη στεγάσει. Δυστυχώς, όλα αυτά αποδείχθηκαν δόλια χειραγώγηση», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Ένας άλλος άνδρας ακούστηκε να υπόσχεται δουλειά και ένα δωμάτιο σε ένα 16χρονο κορίτσι προτού επέμβουν οι αρχές.

Και σε έναν καταυλισμό προσφύγων στα σύνορα Medyka της Πολωνίας, ένας άνδρας δημιούργησε υποψίες αφού είπε ότι θα βοηθούσε μόνο γυναίκες και παιδιά. Άλλαξε την ιστορία του όταν ρωτήθηκε από τις αρχές.

Με κυριολεκτικά εκατομμύρια ανθρώπους να φεύγουν από την Ουκρανία, η εύρεση τροφής και άλλης βοήθειας είναι πρωταρχικής σημασίας για να νιώσουμε ξανά ασφαλείς.

«Όταν ξαφνικά έχεις μια τεράστια ομάδα πραγματικά ευάλωτων ανθρώπων που χρειάζονται χρήματα και βοήθεια αμέσως, είναι ένα είδος ευνοϊκού εδάφους για καταστάσεις εκμετάλλευσης και σεξουαλική εκμετάλλευση», είπε στους δημοσιογράφους η Tamara Barnett, διευθύντρια επιχειρήσεων στο Human Trafficking Foundation. «Προφανώς όλοι οι πρόσφυγες είναι γυναίκες και παιδιά», είπε ο Joung-ah Ghedini-Williams, επικεφαλής της παγκόσμιας επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος έχει επισκεφθεί τα σύνορα στη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Μολδαβία.

«Πρέπει να ανησυχείτε για τυχόν πιθανούς κινδύνους για εμπορία ανθρώπων – αλλά και για εκμετάλλευση, και σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Αυτά είναι τα είδη των καταστάσεων που οι άνθρωποι όπως οι διακινητές… προσπαθούν να εκμεταλλευτούν», είπε.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά, έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη και την ταχύτερη φυγή της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χιλιάδες εθελοντές έχουν εγκαταλείψει τα πάντα για να βοηθήσουν τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες από την Ουκρανία

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων σε χώρες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των παραμεθόριων εθνών της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Μολδαβίας και της Σλοβακίας, είναι ειλικρινείς στις ανθρωπιστικές τους προσφορές βοήθειας, που χρειάζονται απεγνωσμένα, το ίδιο ισχύει και για τους κινδύνους, σημειώνει το ABC7ny. com.

Το Migration Data Portal σημειώνει ότι ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως αυτές που σχετίζονται με συγκρούσεις, «μπορούν να επιδεινώσουν προϋπάρχουσες τάσεις εμπορίας και να δημιουργήσουν νέες» και ότι οι διακινητές μπορούν να ευδοκιμήσουν στην «αδυναμία των οικογενειών και των κοινοτήτων να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους». Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μπορεί να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ρόλων εκμετάλλευσης. Είναι επίσης μια πολύ προσοδοφόρα εγκληματική επιχείρηση.

Μια έκθεση για την εμπορία ανθρώπων για το 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, εκτιμά ότι το ετήσιο παγκόσμιο κέρδος από το έγκλημα είναι 29,4 δισεκατομμύρια ευρώ (32 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η έκθεση συνεχίζει λέγοντας ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι η πιο κοινή μορφή εμπορίας ανθρώπων στο μπλοκ των 27 εθνών και ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των θυμάτων είναι γυναίκες, με σχεδόν κάθε τέταρτο θύμα ένα παιδί.

«Οι άνθρωποι που φεύγουν από την Ουκρανία είναι κάτω από συναισθηματικό στρες, τραύμα, φόβο, σύγχυση», είπε η Κριστίνα Μινκουλέσκου, ψυχολόγος στο Next Steps Romania που παρέχει υποστήριξη σε θύματα εμπορίας.

«Δεν είναι μόνο η εμπορία ανθρώπων, υπάρχει κίνδυνος απαγωγής, βιασμού… η εκμετάλλευση των ευπαθών σημείων τους με διάφορες μορφές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να προστατέψετε τα παιδιά πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από την Ουκρανία

ΕΣΑμεΑ: ΑμεΑ στην Ουκρανία - σε κρίση μέσα στην κρίση

Η UNICEF αναφέρει ότι ανησυχεί για την ευημερία περίπου 100.000 παιδιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία

Χιλιάδες εθελοντές έχουν εγκαταλείψει τα πάντα για να βοηθήσουν τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στην Ευρώπη από την Ουκρανία

Ημέρα της γυναίκας: Βία και διακρίσεις στο σπίτι, στον πόλεμο, στην πανδημία, στην οικονομική κρίση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιος γιορτάζει σήμερα Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024;

Εορτολόγιο 19/6: Το εορτολόγιο αναφέρει πως σήμερα Τετάρτη 19 Ιουνίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου και Αδελφόθεου και του Οσίου Παϊσίου του Μεγάλου και Θεοφόρου.

Close Icon