Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Γενικές Ειδήσεις

Μεγάλη Δευτέρα: Η ιστορία της άκαρπης συκιάς

Μεγάλη Δευτέρα: Η ιστορία της άκαρπης συκιάς

Μεγάλη Δευτέρα: Μια ενδιαφέρουσα ιστορία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον αυτή την ημέρα, με την αφήγηση της άκαρπης συκιάς που συνάντησε ο Ιησούς.

Τη Μεγάλη Δευτέρα δεν υπάρχουν τυπικές παραδόσεις που να γίνονται έξω από την εκκλησία. Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη σε δύο γεγονότα: τη ζωή του Ιωσήφ, γιου του Πατριάρχη Ιακώβ, που πουλήθηκε ως σκλάβος στην Αίγυπτο, και τις περιπέτειες του οποίου αντανακλούν τη ζωή του Χριστού και τα βάσανά του. Είναι επίσης αφιερωμένη στην ιστορία της άκαρπης συκιάς που στέγνωσε ο Χριστός, με τη συκιά να συμβολίζει την ψυχή κάθε ανθρώπου που στερείται αρετής.

Ο Ιησούς εισέρχεται στην Ιερουσαλήμ εν μέσω αγαλλίασης από τις μάζες που συγκεντρώθηκαν για το Πάσχα. Το πρωί, καθώς ταξιδεύει από τη Βηθανία, εντοπίζει μια φυλλώδη συκιά. Σε αυτό το σημείο στα τέλη της άνοιξης, οι περισσότερες συκιές δεν έχουν αναπτύξει ώριμους καρπούς (Μάρκος 11:13). Αλλά αυτό το συγκεκριμένο δέντρο εφιστά την προσοχή του Ιησού επειδή έχει ήδη ένα πλήρες κάλυμμα από φύλλα. Είναι πρώιμα ανθισμένη. Το φύλλωμά της σηματοδοτεί ότι πρέπει να έχει πρώιμα σύκα.

Με αυτή την προσδοκία, ο Ιησούς επιθεωρεί το δέντρο. Απογοητεύεται αμέσως. Όλα τα φύλλα, κανένας καρπός. Όλες οι προσδοκίες, καμία ικανοποίηση. Σε μια συγκλονιστική στροφή, ο Ιησούς καταριέται το δέντρο και το κάνει να μαραθεί από τις ρίζες, για να μην ξαναδώσει καρπό. Είμαστε αιφνιδιασμένοι. Αυτό φαίνεται εκπληκτικά αυθόρμητο για τον Ιησού, τον φιλόξενο παιδί, τον συμπονετικό θεραπευτή και τον ήρεμο στις καταιγίδες.

Τι πρέπει να μάθουμε από αυτή την ιδιόμορφη σκηνή;

Επιφανειακά, είναι ένα αντικειμενικό μάθημα για τη δύναμη της πιστής προσευχής (Ματθ. 21:20–22). Αλλά περισσότερα συμβαίνουν στα παρασκήνια. Η κατάρα της συκιάς, μια καθιερωμένη παραβολή, είναι επίσης μια νηφάλια προειδοποίηση για εμάς σήμερα — τουλάχιστον με δύο τρόπους. Ας προειδοποιηθούμε λοιπόν.

Η προσωπική μας ζωή μπορεί να μοιάζει γεμάτη φύλλα. Τα φύλλα μας μπορεί να μοιάζουν με αυτά μιας σούπερ μαμάς, μιας νικήτριας, μιας τέλειας οικογένειας, μιας χριστιανικής ομάδας με ένα υπερβολικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων διακονίας. Αλλά η ρίζα μπορεί να είναι μαραμένη. Μπορεί να μην υπάρχει καρπός αγιότητας και οικειότητα με τον Θεό. Το χειρότερο – τα φύλλα μας μπορεί ακόμη και να μας ξεγελάσουν.

Και οι εκκλησίες μας μπορούν να κάνουν το ίδιο. Τα φύλλα μιας εκκλησίας μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακά: μεγάλη προσέλευση, εκστρατείες κεφαλαίων, έξυπνοι πάστορες, εντυπωσιακή μουσική. Αλλά τι θα βρει ο Κύριος μετά από στενή επιθεώρηση; Θα βρει μόνο φύλλα; Ή θα βρει και σύκα;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βροχερή Μεγάλη Δευτέρα με μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Κυριακή των Βαΐων: Γιορτάζουμε την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα

Σάββατο του Λαζάρου: Μια ημέρα νίκης της ζωής επί του θανάτου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ηλιόλουστη η ημέρα σχεδόν σε όλη τη χώρα

Καιρός 24/5: Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και βόρεια και μικρή πτώση στα ανατολικά και νότια. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 28 με 30.

Ποιος γιορτάζει σήμερα Παρασκευή 24 Μαΐου

Εορτολόγιο 24/5: Σήμερα Παρασκευή 24 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Κυριακού του Θαυματουργού εξ Ευρύχου Κύπρου και του Αγίου Συμεών του Θαυμαστορείτη.

Close Icon