Γενικές Ειδήσεις

ΕΝΦΙΑ 2021: Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά – Ποιοι δικαιούνται έκπτωση [vid]

ΕΝΦΙΑ 2021: Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά – Ποιοι δικαιούνται έκπτωση [vid]

ΕΝΦΙΑ 2021: Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα να εξοφληθούν η 1η και η 2η δόση μέχρι τέλος Οκτωβρίου δίχως επιβάρυνση. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η απόφαση. 

Την ερχόμενη Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη, εκτός απροόπτου,  αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

ΕΝΦΙΑ 2021: Πώς θα υπολογιστεί

 • Πηγές αναφέρουν ότι όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα κληθούν να πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2020.
 • Την ίδια ώρα, αντίστοιχες μεταβολές στο ποσό πληρωμής θα έχουν όσοι αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο, ενώ αναμένεται αύξηση για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες.

Σημειώνεται ότι είναι η τελευταία φορά που τα εκκαθαριστικά αναρτώνται φθινόπωρο, καθώς από το 2022, οι ειδοποιήσεις του φόρου ακίνητης περιουσίας θα φτάνουν τον Μάρτιο και θα εξοφλούνται σε 10 ή 12 δόσεις.

 • Σε έξι μηνιαίες δόσεις θα πληρωθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022.
 • Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα να εξοφληθούν η 1η και η 2η δόση μέχρι τέλος Οκτωβρίου δίχως επιβάρυνση. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η απόφαση.

ΕΝΦΙΑ 2021: O φετινός φόρος

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες, τους ίδιους συντελεστές και την ίδια έκπτωση.

Συγκεκριμένα, θα υπάρξει έκπτωση 10%-30% στον κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος προκύπτει από τις κλίμακες και τους συντελεστές που προβλέπονται.

Ειδικότερα:

 • Έκπτωση 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ
 • Έκπτωση 27% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 60.000 ευρώ – 70.000 ευρώ
 • Έκπτωση 25% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 70.000 ευρώ – 80.000 ευρώ
 • Έκπτωση 20% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 80.000 ευρώ – 1.000.000 ευρώ
 • Έκπτωση 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ

 

ΕΝΦΙΑ 2021: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

 • Βάσει νόμου, έκπτωση 50% δικαιούνται όσοι, μεταξύ άλλων, κατά το προηγούμενο έτος είχαν συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ.
 • Σημειώνεται ότι, το άνω ποσό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον / τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
 • Την ίδια ώρα, περί τους 70.000 θα είναι που οι φορολογούμενοι που αναμένεται να μην πληρώσουν επειδή είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια ή είχαν κλείσει προσωρινά τις επιχειρήσεις τους.
 • Στις οικογένειες που είναι τουλάχιστον τρίτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 80%, εφόσον -μεταξύ άλλων- το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους είναι μέχρι τα 12.000 ευρώ, χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον / τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

 

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Πώς θα δείτε εάν είστε δικαιούχοι-Βήμα βήμα η διαδικασία της αίτησης

Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις ιατρικών εξόδων για μεγαλύτερη έκπτωση στους φόρους

Επικαιροποίηση συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτου και νέος ΕΝΦΙΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πέθανε ο «Γκάνθερ» από τα Φιλαράκια

James Michael Tyler: «Ο κόσμος τον γνώριζε ως Γκάνθερ… αλλά οι αγαπημένοι του Michael τον γνώριζαν ως έναν ηθοποιό, ως έναν μουσικό, ως έναν μαχητή κατά του καρκίνου και ως έναν αξιαγάπητο σύζυγο» ανέφερε σε δήλωσή της η οικογένεια του 59χρονου ηθοποιού.

Σεισμική δόνηση 2,9 Ρίχτερ έγινε αισθητή στην Αττική

Σεισμός τώρα: Η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα επιφανειακή και για τον λόγο αυτό ότι έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή του Αμαρουσίου. Όπως προκύπτει από τις πρώτες αναφορές, ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός επίσης στο Νέο Ηράκλειο, τις Αχαρνές και τη Νέα Φιλαδέλφεια.