Γενικές Ειδήσεις

29 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

29 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

29 Σεπτεμβρίου: Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας αναδεικνύει το πολύτιμο έργο που έχει προσφέρει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός στην ναυτιλιακή κοινότητα.

ADMAN

Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας (World Maritime Day) καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας αναδεικνύει το πολύτιμο έργο που έχει προσφέρει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός στην ναυτιλιακή κοινότητα, στην διασφάλιση υψηλών επιπέδων ασφαλείας ναυσιπλοίας, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέρεται μέσω της διεθνούς ναυτιλίας. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα από τα καταναλωτικά αγαθά που εισέρχονται σε επιχειρήσεις και σπίτια σε όλο τον κόσμο αποστέλλονται για να φτάσουν εκεί. Ως η πιο προσιτή και αποτελεσματική μορφή μεταφοράς αγαθών, η θαλάσσια δραστηριότητα εξακολουθεί να αποτελεί ζωτικό μέρος της παγκόσμιας εμπορικής βιομηχανίας. Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) ξεκίνησε την ανάπτυξή του το 1948 ως εξειδικευμένος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να ιδρυθεί, ο οργανισμός τέθηκε στη συνέχεια σε ισχύ στις 17 Μαρτίου 1958.

Στην αρχή του, ο ΙΜΟ είχε μόνο 21 κράτη μέλη που συμμετείχαν, κάτι που είναι μια μεγάλη αντίθεση με τη σημερινή εποχή που σήμερα διαθέτει περισσότερα από 160 μέλη. Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός εστιάζει σε περιβαλλοντικά ζητήματα, νομικά θέματα, ασφάλεια, θαλάσσια αποτελεσματικότητα και τεχνική συνεργασία. Συνεργάζονται για να αποτρέψουν τη θαλάσσια ρύπανση από τα πλοία, να δημιουργήσουν μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή ατυχημάτων και ζημιών, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα στη ναυτιλία, Με το σύνθημα του ΙΜΟ, «Ασφαλής, ασφαλής και αποτελεσματική ναυτιλία σε καθαρούς ωκεανούς», τα μέλη δεσμεύονται να φροντίζουν τους φυσικούς πόρους καθώς και να συνεργάζονται για την ασφάλεια όλων.

Αυτό περιλαμβάνει την ενθάρρυνση κάθε μέλους να προωθήσει νομοθεσία κατά της πειρατείας και άλλων επικίνδυνων δραστηριοτήτων στη θάλασσα. Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη της δράσης του, η επέτειος του ΙΜΟ γιορτάστηκε ως η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας τον Μάρτιο του 1978. Γιορτάζεται κάθε χρόνο μετά από αυτό, τελικά η ημέρα μεταφέρθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, συνήθως την τελευταία Πέμπτη. Καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1978, η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας έχει σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας και τη ζωτική συμβολή της σε μέρη σε όλο τον κόσμο.

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας έχει το δικό της θέμα που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει και να παρακινήσει όσους ανήκουν στη ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς και να προσφέρει ευκαιρίες να μιλήσουν σε άλλους γι’ αυτό. Τα προηγούμενα θέματα περιλάμβαναν:

  • Ναυτικοί: στον πυρήνα του μέλλοντος της ναυτιλίας
  • Βιώσιμη ναυτιλία για έναν βιώσιμο πλανήτη
  • Ενδυνάμωση των γυναικών στη ναυτική κοινότητα
  • Η κληρονομιά μας: καλύτερη αποστολή για ένα καλύτερο μέλλον

Τώρα ήρθε η ώρα να συμμετάσχετε στους εορτασμούς και να λάβετε μέρος στην εκτίμηση των ανθρώπων της ναυτιλιακής βιομηχανίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Αμφιβληστροειδούς - Προσβασιμότητα για Άτομα με Προβλήματα Όρασης

Παγκόσμια Ημέρα Κυνηγιού και Ψαρέματος

Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών

Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Παγκόσμια Ημέρα Διατήρησης του Στρώματος του Όζοντος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτεί η πλατφόρμα myΘέρμανση;

Επίδομα θέρμανσης: H πλατφόρμα myΘέρμανση έχει ανοίξει από τις 7 Νοεμβρίου, ωστόσο, ακόμη αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν προχωρήσει στην υποβολή αιτήσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες, μιας και ο καιρός αρχίζει να χαλάει.

Σε ποιες περιοχές θα υπάρξει πτώση θερμοκρασίας;

Καιρός: Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 13 βαθμούς. Στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 13 με 16 και στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Τι είναι η Cyber Monday και τι πρέπει να προσέξετε;

Cyber Monday: Η Cyber Monday έχει γίνει το διαδικτυακό ισοδύναμο της Black Friday και προσφέρει μια ευκαιρία σε μικρότερους διαδικτυακούς λιανοπωλητές να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες αλυσίδες.

Μαύρο Ρόδο 27/11: Η Ελισάβετ μαθαίνει για το στοίχημα του Πέτρου [trailer]

Μαύρο Ρόδο 27/11: Η σειρά "Μαύρο Ρόδο" που έχει αποκτήσει φανατικό κοινό επανέρχεται αυτή την εβδομάδα από την Κυριακή 27 έως την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στις 22:40 με εξελίξεις που θα συζητηθούν.

Γιώργος Μαργαρίτης: Ο εμβληματικός τραγουδιστής μάγεψε στο πλάι του γιου του [vid]

Γιώργος Μαργαρίτης: Στο Σπίτι με το MEGA βρέθηκε καλεσμένος χθες Σάββατο ο Γιώργος Μαργαρίτης. Ο λαϊκός τραγουδιστής ερμήνευσε όλες τις γνωστές επιτυχίες του και παράλληλα ένωσε τη φωνή του με τον γιο του Κωνσταντίνο.