Επιχειρηματικά

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ως πυλώνας ανάπτυξης, σταθερότητας και επάρκειας φαρμάκων

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ως πυλώνας ανάπτυξης, σταθερότητας και επάρκειας φαρμάκων

Στο πλαίσιο των εργασιών του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και συγκεκριμένα στο τραπέζι με τίτλο «Greek Local Champions: Building resilient health systems with added value investments» που διεξήχθη την Πέμπτη 27 Απριλίου, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΦ και συν-διευθύνων σύμβουλος της ELPEN, κ. Θ. Τρύφων, ο  αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και διευθύνων σύμβουλος της Demo, κ. Δ. Δέμος,  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ κ. Δ. Γιαννακόπουλος, και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Rafarm κ. Α. Μητσόπουλος.

 

Το τραπέζι συντόνισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Ν. Βέττας, ενώ εκ μέρους της Πολιτείας συμμετείχε ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του υπουργείου Οικονομικών κ. Νίκος Μαντζούφας. Στο πλαίσιο της συζήτησης αναδείχθηκε η πολύ σημαντική προστιθέμενη αξία που δημιουργεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία για την οικονομία και την κάλυψη των ασθενών.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Βέττας αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου αποτελεί έναν από τους λίγους κλάδους της οικονομίας που επιμένουν να επενδύουν και να δημιουργούν σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία.

Ο κ. Βέττας σημείωσε πως οι κατευθύνσεις της Νέας Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής για τον επαναπατρισμό της παραγωγής φαρμάκων στο έδαφος της ΕΕ και την ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη.

Ο κ. Μαντζούφας αναφέρθηκε στο επιτυχές μέτρο του συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως τόνισε «είμαστε περήφανοι γιατί ως χώρα διαθέτουμε ισχυρή φαρμακοβιομηχανία που δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει τα φορολογικά έσοδα και το ΑΕΠ. Η δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με τις επενδύσεις του κλάδου οδήγησε στην έγκριση 53 επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ ενώ το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί μέχρι το 2026 και να ενισχυθεί με πρόσθετο ποσό 150 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Τρύφων υπογράμμισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης στο πλαίσιο του στόχου της αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας μας στο επίπεδο του 15% του ΑΕΠ. Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα της ELPEN ύψους 155 εκ. ευρώ το οποίο περιλαμβάνει το ήδη σε λειτουργία νέο μεγάλο εργοστάσιο στην  Κερατέα και τη δημιουργία Πάρκου Καινοτομίας στα Σπάτα, επισημαίνοντας ότι το 2026, ο όμιλος ELPEN αναμένεται ότι θα απασχολεί 2.000 εργαζόμενους.

Ο κ. Δέμος τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει μια από τις ισχυρότερες παραγωγικές βάσεις στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να εγγυηθεί την επάρκεια φαρμάκων όχι μόνο στην ελληνική, αλλά στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ επισήμανε ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί ευκαιρία για την εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου προκειμένου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως κόμβου έρευνας και παραγωγής στην ΝΑ. Ευρώπη. Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση ο κ. Δέμος ανέφερε χαρακτηριστικά: «τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια αποβιομηχανοποίηση της Ευρώπης στον τομέα των γενοσήμων. Παράλληλα, στην Ελλάδα δόθηκαν σημαντικά επενδυτικά κίνητρα. Εντοπίσαμε την ευκαιρία και την αξιοποιήσαμε με την υλοποίηση ενός προγράμματος επενδύσεων, που ανακοινώθηκε το 2021, ύψους άνω των 350 εκατ. ευρώ. Το πλάνο απλώνεται σε δύο κατευθύνσεις: τη συμβατική τεχνολογία, δηλαδή την έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων χημικής προέλευσης, ενώ, παράλληλα, εγκαινιάζουμε την παρουσία μας στον τομέα της Βιοτεχνολογίας, με την ίδρυση Κέντρου για την έρευνα και ανάπτυξη βιοομοειδών φαρμάκων. Οι επενδύσεις μας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επάρκεια σε φάρμακα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη συνολικά».

Ο κ. Γιαννακόπουλος υπογράμμισε πως «η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου μέσω των επενδύσεων που υλοποιεί μπορεί να δώσει σάρκα και οστά στην αναγκαιότητα εθνικής αυτάρκειας στα φάρμακα, καθώς είναι ένας δυναμικός και ελπιδοφόρος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία στην οικονομία και την κοινωνία. Ο κ. Γιαννακόπουλος υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στήριξε τους Έλληνες ασθενείς και την κοινωνία, ενώ υπενθύμισε πως η ΒΙΑΝΕΞ διέθεσε το πρώτο φάρμακο κατά του κορονοϊού στη χώρα μας. Αναφερόμενος στις δυναμικές επενδύσεις της ΒΙΑΝΕΞ δήλωσε πως ο στόχος της επόμενης ημέρας είναι η ανάδειξη της VIANEX στη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στα Βαλκάνια.

Τέλος, ο κ. Μητσόπουλος αναφέρθηκε στις επενδύσεις της RAFARM 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, που αφορούν στην υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής για την ανάπτυξη και παραγωγή οφθαλμικών και σύνθετων ενέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, τη δημιουργία νέων υπερσύγχρονων κτιριακών  εγκαταστάσεων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για ένα πιο υγιές μέλλον. Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Μητσόπουλος σημείωσε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης, σταθερότητας και εξασφάλισης επάρκειας φαρμάκων για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι σημαντικές επενδύσεις γίνονται με ιδία κεφάλαια των εταιρειών, την υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και το όραμα κάποιων τολμηρών να πάρουν το ρίσκο και να προχωρήσουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ένα βήμα μπροστά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Κομβική η σημασία ενίσχυσης της παραγωγής και επάρκειας των φαρμάκων στην Ευρώπη

Μίνα Γκάγκα στο healthweb: Θα δώσουμε αντιφυματικά φάρμακα χωρίς συμμετοχή

Το νέο εργοστάσιο της ELPEN μέρος του οικοσυστήματος φαρμακευτικής παραγωγής

H ελληνική φαρμακοβιομηχανία σύμμαχος στο πολύτιμο έργο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

Θάνος Πλεύρης: Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και στην ελληνική αγορά [live]

ΠΕΦ: "Εάν δεν υπήρχε εγχώρια παραγωγή φαρμάκων οι ελλείψεις θα ήταν 5πλάσιες"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Win Medica: Νέος πρόεδρος o Δημήτρης Τρύφων

Η Win Medica ανακοινώνει την νέα Διοίκηση και το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με Πρόεδρο Δ.Σ., τον κ. Δημήτριο Τρύφων και Αντιπρόεδρο Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον κ. Χρήστο Σωτηρίου

Acting Together Παγκόσμιο πρόγραμμα της Sanofi για την υποστήριξη εργαζομένων με καρκίνο και κρίσιμες ασθένειες

Cancer & Work: Η Sanofi Ελλάδας ανακοινώνει την έναρξη του παγκόσμιου προγράμματος “Cancer & Work: Acting Together”, το οποίο υποστηρίζει οικονομικά, συναισθηματικά και κοινωνικά κάθε εργαζόμενο που επηρεάζεται από τον καρκίνο και άλλες κρίσιμες ασθένειες.

Στρατηγική συνεργασία Ερρίκος Ντυνάν - Interamerican

Το Ερρίκος Ντυνάν και ο ασφαλιστικός όμιλος της Interamerican ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε μία στρατηγική συνεργασία που βασίζεται σε κοινούς στόχους και διαμορφώνει ένα νέο τοπίο για τους ασφαλισμένους ασθενείς.  

Η Sandoz Hellas υποδέχεται μία νέα εποχή ως ανεξάρτητη εταιρεία με την ολοκλήρωση της απόσχισης από τη Novartis Hellas

Σήμερα, 1η Φεβρουαρίου 2024, ολοκληρώθηκε επίσημα η απόσχιση της Sandoz από τη Novartis Hellas, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων λειτουργικών και διαδικαστικών ενεργειών.