Καινοτομία

Μεταφορά ασθενής κορωνοϊός: Ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο με κάψουλα [pics,vid]

Μεταφορά ασθενής κορωνοϊός: Ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο με κάψουλα [pics,vid]

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των μέσων, είναι ότι δεν χρειάζεται να γίνει απολύμανση μετά τη μεταφορά κάποιου μολυσμένου ασθενή

Μεταφορά ασθενής κορωνοϊός:  Η προστασία των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, ενώ φροντίζουν ή μεταφέρουν τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό είναι μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες, λόγω της πανδημίας. Μια πιθανή λύση ίσως προκύψει από ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρότζεκτ που συνδυάζει την ιατρική με την τεχνολογία. Ο κορωνοϊός συνεχίζει να ασκεί τεράστια πίεση στα υγειονομικά συστήματα σε όλο τον κόσμο. Η ζήτηση για προστατευτικό εξοπλισμό είναι πρωτόγνωρη. Για τη μεταφορά ενός ασθενή που έχει μολυνθεί, μια νέα εφεύρεση από την Νορβηγία μπορεί να προστατεύσει το ιατρικό προσωπικό από τον ιό, καθώς προσφέρει ζωτική βοήθεια κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Η εταιρία Epiguard που έχει έδρα το Όσλο έχει δημιουργήσει μια εξειδικευμένη μονάδα απομόνωσης. Το EpiShuttle είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο μεταφοράς που προστατεύει το προσωπικό από την μετάδοση του ιού, ενώ επιτρέπει την παροχή ιατρικής βοήθειας εντατικής μονάδας κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του ασθενή στο νοσοκομείο. Το ιατρικό προσωπικό μπορεί να είναι κοντά στον ασθενή, παρέχοντάς του φροντίδα, χωρίς κανέναν κίνδυνο μετάδοσης: «Αυτό που παρατηρούμε με τον κορωνοϊό είναι ότι πολλοί επαγγελματίες στον τομέα της υγείας έχουν μολυνθεί. Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεσαι ασφαλής, ενώ παρέχεις την αναγκαία φροντίδα και κάνεις τη δουλειά σου. Ειδικά στην περίπτωση που μεταφέρεις ασθενείς, είτε σε ένα ασθενοφόρο ή σε ένα ελικόπτερο και κάθεσαι πολύ κοντά τους» επισημαίνει η Έλεν Άντερσεν, διευθύνουσα σύμβουλος της Epiguard.

Η επιδημία του Έμπολα στην Σιέρα Λεόνε την περίοδο 2014-2016, ήταν η αφορμή για αυτό τον ιατρικό χώρο απομόνωσης. Ένας από τους Νορβηγούς γιατρούς που δούλευε στην αφρικανική χώρα, μολύνθηκε και έπρεπε να επιστρέψει στη χώρα του για θεραπεία. Μια ομάδα γιατρών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο ανέπτυξε αυτό το μέσο διακομιδής που λειτουργεί ως μονάδα εντατικής θεραπείας για τον ασθενή: «Είναι εξαιρετικά αναγκαίο να φροντίζουμε τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της διακομιδής τους, σαν να μην είχαν καμιά μόλυνση. Έτσι ώστε να έχουμε τις ίδιες επιλογές και τις ίδιες δυνατότητες για το είδος της θεραπείας που θέλουμε να προσφέρουμε στους ασθενείς μας. Μπορούμε να διασωληνώσουμε τον ασθενή, ώστε να υπάρχει μηχανική υποστήριξη μέσω της συσκευής μέχρι το στόμα του ασθενή. Μπορούμε να παράσχουμε φαρμακευτική αγωγή ενδοφλέβια. Μπορούμε να παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη της υγείας του με ενδοφλέβια ή ενδοαρτηριακή παρακολούθηση» τονίζει ο Φρίντγιοφ Χέβερνταλ, γιατρός και ιδρυτής του EpiGuard.

Η συσκευή έχει σχεδιαστεί και αφορά τη μεταφορά ασθενών που έχουν μολυνθεί από ασθένειες όπως Έμπολα, SARS και MERS, αλλά και φυματίωση, ή πολυ-ανθεκτικά βακτήρια. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των μέσων, είναι ότι δεν χρειάζεται να γίνει απολύμανση μετά τη μεταφορά κάποιου μολυσμένου ασθενή. Ο σχεδιασμός και το διαφανές προστατευτικό βοηθούν ώστε να μην υπάρχει αναστάτωση, δυσφορία ή κάποιο πρόβλημα για τους επιβαίνοντες στο θάλαμο σε περίπτωση μεγάλων αποστάσεων. «Έχουμε πετύχει να δημιουργήσουμε ένα προϊόν όπου ο ασθενής μπορεί να ξαπλώσει μέσα, χωρίς να τον πιάνει κλειστοφοβία. Επίσης μπορεί να ξαπλώσει και να ξεκουραστεί» εξηγεί ο Βίκτορ Ρόζενβινκε εκτελεστικός διευθυντής της Eker Design.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναθεωρούν τον ορισμό της «στενής επαφής»

Η μετατροπή των smartphones σε μικρο-εργαστήρια

Τα κινητά προδίδουν ποιοι χώροι είναι "ένοχοι" για μεγαλύτερο συνωστισμό

Εργαλείο ασπίδα έναντι του κορωνοϊού από ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης

Το εργαλείο αποκαλύπτει ότι το μέγεθος ή ο τύπος του δωματίου δεν έχει μεγάλη σημασία, αλλά τι είδους μάσκες φορούν οι άνθρωποι, όπως και το σύστημα εξαερισμού, το οποίο μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο.

Επιστήμονες καταγράφουν τρισδιάστατες εικόνες όγκων με νέα τεχνική

Όγκος τρισδιάστατη εικόνα: Οι ερευνητές στο Francis Crick Institute έχουν αναπτύξει μια νέα τεχνική απεικόνισης που επιτρέπει την ταυτόχρονη οπτικοποίηση πολλαπλών τύπων ιστών σε 3-D, παρέχοντας μία από τις πιο ολοκληρωμένες απόψεις καταστάσεων, όπως ο καρκίνος μέχρι σήμερα. Λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα τους μέθοδο που ονομάζεται «γρήγορη ελαφριά μικροσκοπική ανάλυση των ολόκληρων οργάνων που […]

Κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες διαθέτουν ψηφιακό διαβατήριο υγείας

Κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες κυκλοφορούν ψηφιακά διαβατήρια υγείας, ώστε οι επιβάτες με καταγεγραμμένο αρνητικό τεστ Covid-19 να μπορούν να ταξιδεύουν εύκολα και να αποφεύγουν την ανάγκη καραντίνας.

Το μολύβι που γίνεται δέντρο

Χρησιμοποιούμε 12 δισεκατομμύρια μολύβια ετησίως σε όλον τον πλανήτη, που σημαίνει ότι 82.000 δέντρα κόβονται μόνο για να συμπληρώσουν αυτές τις ανάγκες.

Δημιουργήθηκε ρινικό σπρέι για προστασία από τον κορωνοϊό

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ρινικό σπρέι πρέπει να πιάσει και να καλύψει τον ιό μέσα στη μύτη, αποτρέποντάς τον να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα και στη συνέχεια απομακρύνεται με φυσική μύτη ή κατάποση.

Ψηφιακά κέντρα υγειονομικής περίθαλψης στην Ινδία

Τα αποτελέσματα των δοκιμών, οι παραπομπές και οι συνταγές θα παρέχονται τώρα ψηφιακά, διευκολύνοντας την κοινή χρήση τους με άλλους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης, προτού εκτυπωθούν τοπικά.