Καινοτομία

Η υδρογέλη επισκευάζει την καρδιά μετά από έμφραγμα

Η υδρογέλη επισκευάζει την καρδιά μετά από έμφραγμα

Μια δοκιμή φάσης 1 της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δείχνει ότι μια νέα υδρογέλη που έχει σχεδιαστεί για την επισκευή της καρδιάς είναι ασφαλής για την ένεση στον άνθρωπο. Αυτό αντιπροσωπεύει την πρώτη εφαρμογή αυτού του τύπου ιατρικής τεχνολογίας.

Οι ερευνητές που εδρεύουν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας – Σαν Ντιέγκο, διεξήγαγαν επιτυχώς μια κλινική δοκιμή πρώτης σε ανθρώπινη, εγκεκριμένη από την Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA), σε μια ενέσιμη υδρογέλη. Η υδρογέλη έχει αναπτυχθεί για να αποκαταστήσει τη βλάβη και να αποκαταστήσει την καρδιακή λειτουργία σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια (εκείνοι που έχουν προηγουμένως υποστεί καρδιακή προσβολή).

Η δοκιμή είναι πρωτοπόρος όσον αφορά το γεγονός ότι είναι η πρώτη τέτοια κλινική δοκιμή για να δοκιμαστεί μια υδρογέλη που έχει σχεδιαστεί για την επιδιόρθωση του καρδιακού ιστού. Η δοκιμή ήταν επίσης η πρώτη που εξέτασε μια υδρογέλη που κατασκευάστηκε από το φυσικό σκαλωσιά, που αποτελείται από καρδιακό μυϊκό ιστό.

Τι είναι οι υδρογέλες;

Μια υδρογέλη είναι ένα δίκτυο αλυσίδων πολυμερούς που είναι υδρόφιλο (γεγονός που τις καθιστά ικανές να συγκρατούν μεγάλες ποσότητες νερού στα τρισδιάστατα δίκτυά τους). Βρίσκονται μερικές φορές ως κολλοειδές πήκτωμα στο οποίο το νερό είναι το μέσο διασποράς.

Οι τεχνολογίες υδρογέλης εφαρμόζονται στα προϊόντα υγιεινής, στη γεωργία, στα συστήματα χορήγησης φαρμάκων, στη σφράγιση, στις βιοϊατρικές εφαρμογές όπως η μηχανική των ιστών και στα αναγεννητικά φάρμακα και ως βιοαισθητήρες

Ένα παράδειγμα εφαρμογής υδρογελών είναι η φροντίδα τραυμάτων. Τα οφέλη από τη χρήση υδροπηκτώδους επικάλυψης είναι ότι οι πηκτές παρέχουν υγρασία σε ξηρή βλάβη. Αυτό σημαίνει ότι οι επίδεσμοι από υδρογέλη δρουν γρήγορα για να βοηθήσουν να κρυώσει ένα τραύμα, καθώς επίσης να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο.

Με βιοϊατρικές εφαρμογές , οι πρόσφατες εξελίξεις με υδρογέλες έχουν βελτιώσει σημαντικά τις μηχανικές τους ιδιότητες. τους έκανε «υπερ-πορώδη». και αυξημένους χρόνους απόκρισης και οδήγησε σε αυτο-συναρμολόγηση υδροπηκτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες διαθέτουν ψηφιακό διαβατήριο υγείας

Το μολύβι που γίνεται δέντρο

Δημιουργήθηκε ρινικό σπρέι για προστασία από τον κορωνοϊό

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ρινικό σπρέι πρέπει να πιάσει και να καλύψει τον ιό μέσα στη μύτη, αποτρέποντάς τον να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα και στη συνέχεια απομακρύνεται με φυσική μύτη ή κατάποση.

Ψηφιακά κέντρα υγειονομικής περίθαλψης στην Ινδία

Τα αποτελέσματα των δοκιμών, οι παραπομπές και οι συνταγές θα παρέχονται τώρα ψηφιακά, διευκολύνοντας την κοινή χρήση τους με άλλους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης, προτού εκτυπωθούν τοπικά.  

Αποτελεσματικό τέστ κορωνοϊού με αλγόριθμο μόνο από τον ήχο του βήχα

Η ειδικότητα (specificity) του αλγόριθμου - δηλαδή η ικανότητα του να ανιχνεύει τους αληθώς αρνητικούς (υγιείς) - φθάνει το 94,2% στην περίπτωση όσων έχουν διαγνωστεί θετικοί με τεστ και το 83,2% μεταξύ των ασυμπτωματικών.