Επιχειρηματικά

H GSK καταργεί τις πατέντες στα φάρμακα της

H GSK καταργεί τις πατέντες στα φάρμακα της

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Η κορυφαία βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταργήσει τις πατέντες για τα φάρμακα της στις αναπτυσσόμενες χώρες, επιτρέποντας έτσι σε εταιρείες γενοσήμων να κάνουν αντίγραφα των φαρμάκων της, σε πιο φθηνές τιμές φυσικά, ώστε να γίνουν πιο προσιτά στον κόσμο.

Η απόφαση της GlaxoSmithKline χαρακτηρίζεται ως «τολμηρή και θετική» από τους ειδήμονες του χώρου, με την βρετανική φαρμακευτική εταιρεία να διευκρινίζει πάντως πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους σχετικούς κανονισμούς για την πλήρη προστασία της πατέντας των φαρμάκων της στις χώρες με υψηλά και μεσαία εισοδήματα.

«Θέλουμε να χτίσουμε μια κλιμακωτή προσέγγιση στην πνευματική κληρονομιά της εταιρείας μας, βάσει της οικονομικής κατάστασης των εθνών παγκοσμίως» υπογράμμισε ο Andrew Witty, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

«Θέτει ένα προηγούμενο για να ακολουθήσουν και οι άλλες μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες» σχολίασε ο Raymond Hill, πρώην πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, προσθέτοντας πως «ήταν ένα γενναίο βήμα».

Η GSK ελπίζει ότι με την απόφασή της θα επιτραπεί σε ανεξάρτητες εταιρείες να παράγουν και να πουλάνε φθηνές εκδοχές των φαρμάκων της στις φτωχές χώρες, διευρύνοντας έτσι την πρόσβαση στα φάρμακα.

Να σημειωθεί πως η πρωτοβουλία της βρετανικής εταιρείας αναμένεται να έχει ελάχιστη επίδραση στα κέρδη του ομίλου, δεδομένων των περιορισμένων πωλήσεων και των κερδών που στις λεγόμενες φτωχές χώρες. Ο Andrew Witty εκτιμά μάλιστα, πως η Αφρική θα είναι η περιοχή που θα ωφεληθεί περισσότερο από την συγκεκριμένη απόφαση.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία έχει ήδη καταρτίσει μια λίστα 50 χωρών με συνολικό πληθυσμό ενός δισεκατομμυρίου ατόμων, όπου θα καταργήσει τις πατέντες των προϊόντων της.

Με δυναμική παρουσία και στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’70, η GlaxoSmithKline δραστηριοποιείται σε τρεις κύριους τομείς: τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα εμβόλια και τα καταναλωτικά προϊόντα υγείας. Η σημερινή εταιρεία προέρχεται από τρεις συγχωνεύσεις μεταξύ των εταιρειών SmithKline & Beecham το 1989, Glaxo & Wellcome το 1995 και Glaxo Wellcome & SmithKline Beecham το 2000.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μην αμελείς την θεραπεία σου για τον καρκίνο του προστάτη

Η Roche "ρίχνει" 500 εκατ. δολάρια σε νέο παγκόσμιο κέντρο

Φέτος φέρσου έξυπνα - Εμβολιάσου έγκαιρα

Για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την κατανόηση  της αναγκαιότητας εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων αλλά και την χρήση μάσκας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης .

«Γράμματα από ένα καλύτερο μέλλον» : Νέα εκστρατεία για την πανδημία από την Novartis

«Γράμματα από ένα καλύτερο μέλλον» είναι το moto της νέας κοινωνικής εκστρατείας της Novartis Hellas για το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19 που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα .

AstraZeneca διάκριση: Έλαβε Bronze βραβείο για το πρόγραμμα «Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις!»

Bronze βραβείο απέσπασε η AstraZeneca στα φετινά Environmental Awards για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας «Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις!» λαμβάνοντας Bronze βραβείο στην ενότητα “Organization and Process Innovation” και την κατηγορία “Environmental CSR”.