Επιχειρηματικά

Ελληνικές εξαγωγές: Ισχυρή η ανθεκτικότητα των Ελληνικών εξαγωγών

Ελληνικές εξαγωγές: Ισχυρή η ανθεκτικότητα των Ελληνικών εξαγωγών

Ελληνικές εξαγωγές:Ισχυρή η ανθεκτικότητα των εξαγωγών, επιτάχυνση από το 2024 .Υψηλότερη αύξηση μεριδίου εντοπίζεται στα τρόφιμα και τα φάρμακα.

ελληνικές εξαγωγές επιδεικνύουν εξαιρετική ανθεκτικότητα στις εξωγενείς συσταλτικές πιέσεις που δέχονται, παραμένοντας κρίσιμος πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας, σύμφωνα με το Τμήμα Μελετών της Εθνικής Τράπεζας σε έκθεσή του για την πορεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων τη φετινή χρονιά.

Συγκεκριμένα, ενώ η πρώτη ανάγνωση των δεδομένων φανερώνει σημάδια επιβράδυνσης της δυναμικής των ελληνικών εξαγωγών, η ανάλυση σε βάθος που διενεργείται στο νέο τεύχος της σειράς μελετών «Τάσεις του Επιχειρείν» της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ καταλήγει σε ένα συμπέρασμα που εντυπωσιάζει: τα ελληνικά προϊόντα επιδεικνύουν ισχυρές άμυνες εν μέσω μιας δυσχερούς συγκυρίας, αυξάνοντας τα μερίδιά τους στην πλειονότητα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Με την ανταγωνιστικότητά τους άθικτη και τις παραγγελίες τους ψηλά, οι Έλληνες εξαγωγείς εμφανίζονται σε θέση να αξιοποιήσουν τη σταδιακή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας για να ανεβάσουν πάλι ρυθμούς, προσεγγίζοντας την επόμενη χρονιά τη μεσοπρόθεσμη δυναμική τους. Αναλυτικότερα, οριακή άνοδο (+0,4%) σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών (εκτός ενέργειας) σε αποπληθωρισμένους όρους το τρίμηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου 2023, ρίχνοντας ταχύτητα μετά από μια διετία αλματώδους ανάπτυξης (με μέσο ετήσιο ρυθμό της του 10%).

Η επιβράδυνση ήταν αρκετά γενικευμένη, με την πλειονότητα των κλάδων και των βασικών προορισμών να σημειώνουν αναιμικές επιδόσεις. Ειδικότερα, τα ελληνικά προϊόντα εκπλήσσουν θετικά με την υψηλή ανταγωνιστικότητά τους, πετυχαίνοντας να ενισχύσουν μερίδιό τους στην Ε.Ε. κατά 5% το τελευταίο τρίμηνο (σε 0,40%, από 0,38%, το προηγούμενο εννεάμηνο). Ειδικότερα, υψηλότερη αύξηση μεριδίου εντοπίζεται στα τρόφιμα (πέρα από την αλματώδη άνοδο του ελαιόλαδου) και τα φάρμακα, ενώ σε επίπεδο προορισμών θετικά ξεχωρίζουν η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, οι ελληνικές εξαγωγές αναμένεται να προσεγγίσουν ρυθμούς ανόδου της τάξης του 2,5% το 2023 και να επιστρέψουν στη μεσοπρόθεσμη τάση του 5% το 2024, αυξάνοντας έτσι την εξωστρέφεια της χώρας και στηρίζοντας ενεργά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πλεύρης: Απάντηση Υπουργού στην επίκαιρη επερώτηση του ΚΚΕ για τα φάρμακα

H Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία πρωταγωνιστεί στις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Επίσκεψη Μητσοτάκη Boehringer Ingelheim: Η ξένη επιχείρηση επενδύει στην Ελλάδα για τους ανθρώπους

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ELPEN

Ιατροί στην Παλιγγενεσία: Συλλεκτική έκδοση για την επανάσταση του 1821 με την ευγενική χορηγία της DEMO

Φαρμακοβιομηχανία κονδύλια επόμενης γενιάς: Θα οδηγήσουν την χώρα μπροστά για τα επόμενα 10 χρόνια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

AbbVie: ώΡΑ να δούμε τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα στις σωστές διαστάσεις

AbbVie: Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα λόγω της φλεγμονής και του πόνου στις αρθρώσεις, συχνά, καταβάλλουν υπερβάλλουσα προσπάθεια για να πραγματοποιήσουν ακόμα και απλές καθημερινές δραστηριότητες,

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ευχαριστεί θερμά το University of Nicosia  για τη γενναία δωρεά προς ενίσχυση των πληγέντων της Θεσσαλίας

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Το University of Nicosia  προχώρησε στη δωρεά του αναγκαίου χρηματικού ποσού προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την αγορά μηχανής της διασωστικής λέμβου του Ε.Ε.Σ

Η GSΚ ενισχύει την ενημερωτική εκστρατεία για τη ΜΗΝιγγίτιδα Β

GSK ΜΗΝιγγίτιδα Β: Η GSK προτρέπει τους γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους για το πώς μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους έναντι της Μηνιγγίτιδας και συγκεκριμένα έναντι του οροτύπου Β.

Η GENESIS Pharma για μια ακόμη χρονιά στηρίζει πολύπλευρα τους σκοπούς του Greece Race for the Cure®

GENESIS Pharma: Η μακροχρόνια παρουσία της GENESIS Pharma στο Greece Race for the Cure® εντάσσεται στο εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικής δράσης και εθελοντισμού που υλοποιεί και πλέον μετρά περισσότερες από δυο δεκαετίες.

O Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σχεδιάζει ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας

Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Στόχος του Ε.Ε.Σ. η εξάλειψη κάθε μορφής αποκλεισμού λόγω ηλικίας, η οποία μειώνει την αξιοπρέπεια των ηλικιωμένων, την πρόσβαση στη φροντίδα και το δικαίωμα στην ποιότητα ζωής που δικαιούνται.

ΠΕΦ: Ενενήντα χρόνια στηρίζει τον Έλληνα ασθενή, την ελληνική οικονομία και κοινωνία

ΠΕΦ: Την Τρίτη 26.09, η ΠΕΦ γιόρτασε τα ενενήντα χρόνια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας τιμώντας τους πρωτεργάτες, ιδρυτές της, σε μια λαμπρή εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Divani Caravel».