Επιχειρηματικά

Αποκλειστική συνέντευξη στο Healthweb του Ε.Παπασάββα:Το Παίδων ‘Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ’ πρωτοπορεί και εκσυγχρονίζεται. ‘Oλες οι τελευταίες εξελίξεις

Αποκλειστική συνέντευξη στο Healthweb του Ε.Παπασάββα:Το Παίδων ‘Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ’ πρωτοπορεί και εκσυγχρονίζεται. ‘Oλες οι τελευταίες εξελίξεις

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου 

Για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που υπάρχουν στην ογκολογική μονάδα του  Γ. Ν. Παίδων Αθηνών << Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ >> η οποία λειτουργεί με υψηλές προδιαγραφές αλλά και για τις αδελφοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με κορυφαία Ογκολογικά Κέντρα του εξωτερικού, με πρωτοβουλία της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, μίλησε σε αποκλειστική συνέντευξη στο www.healthweb.gr ο Εμμανουήλ Παπασάββας, Κοινός Διοικητής των Παιδιατρικών Νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού».

Αποκάλυψε στο www.healthweb.gr ο κύριος Παπασάββας μία ακόμη μεγάλη καινοτομία των Παιδιατρικών Νοσοκομείων που διοικεί και αφορά στο πρώτο υπερσύγχρονο αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης και αποθήκευσης φαρμάκων και υγειονομικού υλικού που έχει εγκατασταθεί εδώ και δύο εβδομάδες στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία» αποτελώντας το μοναδικό νοσοκομείο στην Ελλάδα που το διαθέτει . Επίσης, μας αποκάλυψε και την ένταξη της ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ» ως collaborated partner στο Join Action on Red Cancers (J.A.R.C).

Περισσότερα επί της οθόνης …

Τι νεότερο υπάρχει στον ογκολογικό τομέα του νοσοκομείου Γ. Ν. Παίδων Αθηνών << Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ & ;

Όπως γνωρίζετε η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη -Ελπίδα»  είναι ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η χώρα μας στον τομέα της υγείας τις τελευταίες δεκαετίες. Στο Νοσοκομείο μας νοσηλεύουμε περίπου το 85% των παιδιών με καρκίνο στη χώρα μας. Να επισημάνουμε ότι κάθε χρόνο έχουμε στα 280 – 300 πρωτοδιάγνωστα περιστατικά, καθώς επίσης νοσηλεύουμε και πολλά παιδιά από Σερβία, Αίγυπτο, Αλβανία, Γεωργία, Μέση Ανατολή από την Παλαιστίνη.


Ο Εμμανουήλ Παπασάββας, Κοινός Διοικητής των Παιδιατρικών Νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού» μιλάει αποκλειστικά στην Νικολέτα Ντάμπου και το www.healthweb.gr

Υπάρχει λίστα αναμονής ;

Όχι , δεν υπάρχει λίστα αναμονής. Αν ένα παιδί διαγνωστεί με καρκίνο θα  γίνει άμεσα εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Πόσο άμεσα;

Αν διαγνωστεί από τους παιδιάτρους, την ίδια στιγμή γίνεται εισαγωγή σε ένα από τα τρία ογκολογικά τμήματα.

Πόσες νοσηλείες παιδιών έχουν πραγματοποιηθεί από το 2011 που ξεκίνησε η λειτουργία;

Από το 2011 που ξεκίνησε η λειτουργία μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 26.476 νοσηλείες παιδιών στα νοσηλευτικά τμήματα, καθώς επίσης και 115.757 νοσηλείες παιδιών στα τμήματα ημερήσιας νοσηλείας. Επίσης λειτουργεί και το μοναδικό τμήμα πυρηνικής ιατρικής με μοναδικό στο είδος του σύγχρονο και εξειδικευμένο εξοπλισμό σε δημόσια και ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία στη χώρα μας, με PET SCAN και SPECT CT. Μέχρι στιγμής, από το 2016 που έχει τεθεί σε λειτουργία, 267 παιδιά έχουν κάνει PET SCAN και 700 παιδιά SPECT CT. Επίσης στο ίδιο τμήμα λειτουργεί και μονάδα ραδιενεργού θεραπείας με ιώδιο το Ι131, το οποίο είναι μοναδικό στη χώρα μας και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 7 νοσηλείες σε παιδιά.

Έχετε προβεί σε αδελφοποιήσεις με κορυφαία Ογκολογικά Κέντρα του εξωτερικού. Μιλήστε μας γι’ αυτό κύριε Παπασάββα .

Με πρωτοβουλία της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο Ελπίδα, η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ» έχει προβεί σε αδελφοποιήσεις με κορυφαία Ογκολογικά Κέντρα του εξωτερικού, όπως το Sick Kids Hospital στο Τορόντο του Καναδά, το Children Hospital of Philadelphia, το Princess Maxima Oncology Center στην Ολλανδία κ.α , προχωρώντας σε εκπαιδευτικά προγράμματα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων σχετικά με διαχείριση περίπλοκων καταστάσεων, διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων και συνεδρίων, αλλά και με tele-conference μεταξύ των ιατρών για συγκεκριμένα περιστατικά.

Ποιος είναι ο στόχος σας;

Στόχος δικός μας, αλλά και μια προσωπική υπόσχεση της κυρίας Βαρδινογιάννη, είναι ολοένα και περισσότερα παιδιά να γίνονται καλά. Αυτή τη στιγμή 3 στα 4 παιδιά θεραπεύονται. Πρόσφατα έγινε μια μεγάλη δωρεά σε προηγμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, έτσι ώστε το νοσοκομείο μας να μπορεί να γίνει Κέντρο Αριστείας.

Η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού», έχει πάρει την ανώτατη διαπίστευση στο είδος της παγκοσμίως;

Ναι , ακριβώς η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών έχει πάρει την ανώτατη διαπίστευση στο είδος της παγκοσμίως, καθώς έχει να επιδείξει σπουδαία επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα, αναγνωρισμένη από την Ελληνική αλλά και Παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λαμβάνοντας πρόσφατα την Διεθνή πιστοποίηση JACIE, κατατάσσοντας την και παγκοσμίως στις σπουδαιότερες και μεγαλύτερες Μονάδες Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων στον κόσμο. Η συγκεκριμένη μονάδα πρωτολειτούργησε το 1994 στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, με δυναμικότητα 4 κλινών και αυτή τη στιγμή η δυναμικότητά της είναι 18 κλίνες. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 65-70 μεταμοσχεύσεις και εξακολουθεί να είναι η μοναδική μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών παιδιών και εφήβων, στη χώρα μας.  Ενδεικτικά θα σας πω, ότι έχουμε 97% ίαση σε αποτελέσματα μεταμοσχεύσεων με μεσογειακή αναιμία, 95% με απλαστική αναιμία, 75-80% σε βαριές κληρονομικές ανεπάρκειες και 65-70% με αιματολογικές υψηλού κινδύνου νεοπλασίες.

Μια πολύ σημαντική συμφωνία, που υπογράφηκε μεταξύ του συλλόγου «ΌΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» -στον οποίο έχω την τιμή να είμαι Αντιπρόεδρος – μεταξύ του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών
Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που είναι το πιο έγκυρο και φημισμένο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας και αφορά την τυποποίηση των δειγμάτων μυελού των οστών.

Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του πρόγραμματος HLA-GreekType;

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του πρόγραμματος HLA-GreekType για τη τυποποίηση εθελοντών δοτών μυελού των οστών, στηρίζεται στην στοχευμένη αλληλούχιση του DNA ολόκληρου του μήκους των γονιδίων HLA. Η τυποποίηση αυτή έναντι των άλλων που εκτελούνται στο εξωτερικό, είναι μεταξύ άλλων, η σημαντική μείωση του απαιτούμενου χρόνου για την εύρεση του κατάλληλου δότη συγκριτικά με άλλες μεθόδους, η παροχή επιπρόσθετων γενετικών πληροφοριών, η καλύτερη αντιστοίχιση των γονιδίων HLA μεταξύ δότη και δέκτη μειώνοντας έτσι τις επιπλοκές που σχετίζονται με τη μεταμόσχευση και τον χρόνο που χρειάζεται να παραμείνει ένας ασθενής στο νοσοκομείο, που όλοι γνωρίζουμε πόσο επιβαρυντικό είναι, ιδίως όταν μιλάμε για μικρά παιδιά.

Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για μετάβαση στην γονιδιωματική θεραπεία;

Ναι , σωστά , αυτό είναι το πρώτο βήμα για να μεταβούμε στη γονιδιωματική θεραπεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και με το κορυφαίο Ινστιτούτο – Νοσοκομείο Μελέτης και Καταπολέμησης του Καρκίνου Dana Farber του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μας, θα έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό και που πλέον θα έχουμε και εμείς την ευκαιρία να χορηγηθούν και σε εμάς.

Σύντομα στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών θα αρχίσει η πρωτοποριακή θεραπεία T-Cells – γενετικά τροποποιημένα t- λεμφοκύτταρα έναντι των καρκινικών κυττάρων. Με λίγα λόγια θα αφαιρούνται από τον οργανισμό του παιδιού καρκινικά κύτταρα, θα αποστέλλονται στις ΗΠΑ, θα γίνονται διάφορες επεξεργασίες και θα αποστέλλονται πίσω και θα μπαίνουν πάλι στον οργανισμό του παιδιού για να μπορέσει να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα αντί να μεταβαίνει το παιδί στο εξωτερικό!

Για το σκοπό αυτό η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» που σύντομα θα λειτουργήσει και ως το μοναδικό στην Ελλάδα Κέντρο Αριστείας, ενώνει τις δυνάμεις της με σπουδαίους φορείς τόσο στην Ελλάδα, συνεργασία που θα επεκταθεί σύντομα και στο εξωτερικό με το κορυφαίο Ινστιτούτο – Νοσοκομείο Μελέτης και Καταπολέμησης του Καρκίνου Dana Farber του Πανεπιστημίου Χαρβαρντ.

Ήδη, μέσα από μια πολύ μεγάλη και σημαντική δωρεά του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», η Ογκολογική Μονάδα εξοπλίζεται, με μηχανήματα μοναδικά στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα και με τα οποία είναι εξοπλισμένα τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα Ογκολογικά Κέντρα του Εξωτερικού.

Επιπλέον, με την εφαρμογή του τελευταίας τεχνολογίας αυτοματοποιημένου συστήματος αποθήκευσης και διαχείρισης φαρμάκων και αναλωσίμων, η εγκατάσταση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει, επιτυγχάνεται, πέρα από την ορθή χρηματοοικονομική διαχείριση και η ορθή και ασφαλή διαχείριση των φαρμάκων και των αναλωσίμων καθώς και την αποθήκευσή τους στα ιδεατά όρια.

Αξίζει ενδεικτικά να αναφερθώ στο σύστημα αλληλούχησης και ανάλυσης DNA, που ήδη λειτουργεί και χρησιμοποιείται στα ογκολογικά και αιματολογικά τμήματα για τον καθορισμό προγνωστικών και προδιαθεσικών παραγόντων για ακριβέστερη διάγνωση και σταδιοποίηση των ασθενών, με απώτερο σκοπό μια πιο στοχευμένη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με ογκολογικά νοσήματα.

Μοναδικό όμως στην Ελλάδα είναι και το μηχάνημα Clinimacs Prodigy, που λειτουργεί στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά αυτόματων μηχανημάτων κυτταρικού διαχωρισμού με ανοσομαγνητική διαδικασία.

 Μιλήστε μας για το υπερσύγχρονο αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης και αποθήκευσης φαρμάκων και υγειονομικού υλικού που έχετε εγκαταστήσει στο νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού» και είναι το μοναδικό νοσοκομέιο στην Ελλάδα που το έχει εγκαταστήσει .

Ήδη στο νοσοκομείο μας (στην ίδια δωρεά) έχει εγκατασταθεί το αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης και αποθήκευσης φαρμάκων και υγειονομικού υλικού. Είναι ένα αμερικάνικο σύστημα το οποίο δουλεύει περίπου στο 90% των νοσοκομείων στις ΗΠΑ, καθώς και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι το πρώτο σύστημα που μπαίνει στη χώρα μας. Θα κάνει πλήρη καταγραφή σε όλα τα φάρμακα και υλικά, πρόσβαση για τη χορήγηση των φαρμάκων και του αναγκαίου υγειονομικού υλικού, μόνο μετά από πρόσβαση με κωδικό, θα είναι φυλαγμένα τα φάρμακα και τα υλικά, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια, εξοικονόμηση και καλύτερη ορθολογική διαχείριση των φαρμακευτικών σκευασμάτων και των υλικών.  Δλδ αν ένα φάρμακο είναι ληγμένο το μηχάνημα το βλέπει μόνο του και δίνει ειδοποίηση .

Ενώ, πληκτρολογώντας τον αριθμό νοσηλείας του ασθενή, αμέσως το σύστημα αναγνωρίζει ποιο φάρμακο πρέπει να πάρει και σε ποια δόση. Στόχος μας είναι αυτό να το επεκτείνουμε και στο υπόλοιπο νοσοκομείο του Αγίου Σοφία. Ήδη λειτουργεί πιλοτικά εδώ και περίπου 2 εβδομάδες, είμαστε σε στάδιο εξοικείωσης με το προσωπικό, έχει ήδη μεταβεί νοσηλευτικό προσωπικό  στην Ελβετία ώστε να δουν το σύστημα σε πλήρη λειτουργία και  ήταν ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα, την αμεσότητα και την ευκολία και ασφάλεια την οποία τους παρέχει.

Μιλήστε μας για την ένταξη σας στο Join Action on Red Cancers (J.A.R.C) .

Η ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ» έχει ενταχθεί ως collaborated partner στο Join Action on Red Cancers (J.A.R.C) στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι τύποι του παιδικού καρκίνου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς είναι μια δεξαμενή πληροφοριών .

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος μετά από αυτό;

Ο επόμενος στόχος μας είναι το νοσοκομείο μας να ενταχθεί στο European Reference Network of pediatric cancers, όλες οι συμβουλές του J.A.R.C πηγαίνουν εδώ, δηλαδή είναι ένα όργανο που βοηθά στο να λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με όλους τους τύπους των καρκίνων ( θα ενταχθεί το νοσοκομείο). Το J.A.R.C λειτουργεί συμβουλευτικά για νέες θεραπείες κ.α, συζητούν και βγάζουν κατευθυντήριες γραμμές .

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας , ως Κοινός Διοικητής των Παιδιατρικών Νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού»;

Έχω την τιμή να είμαι διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία από το Μάρτιο του 2010 και από το 2013 να είμαι Κοινός Διοικητής των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Π.&Α. Κυριακού». Το μυστικό είναι η καλή συνεργασία με όλο το προσωπικό, ιατρικό, διοικητικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, παραϊατρικό. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες, ελλείψεις, προβλήματα όλα αυτά τα χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Παρόλο που υπήρχε μείωση του προσωπικού, εμείς προσπαθήσαμε και πιστεύω ότι το έχουμε πετύχει, να διατηρήσουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και να προσφέρουμε στον παιδικό πληθυσμό  της Ελλάδος και όχι μόνο τις καλύτερες υπηρεσίες.

Στη σωστή λειτουργία ενός νοσοκομείου βασικό ρόλο παίζει η ορθή διοίκηση;

Ναι , είναι πολύ βασικό .

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός διοικητή για να είναι πετυχημένος;

Πρέπει να γνωρίζει οικονομικά και διοίκηση. Να έχει επιλέξει καλούς συνεργάτες δίπλα του. Ένας από αυτούς είναι και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου. Γιατί μην ξεχνάμε στην Ελλάδα το σύστημα είναι ιατροκεντρικό και παραμένει. Ο Διοικητής πρέπει να έχει ο ίδιος άποψη για το τι γίνεται μέσα στο νοσοκομείο, στην εφημερία, στα νοσηλευτικά τμήματα και στους θαλάμους νοσηλείας. Να έχει ο ίδιος αντίληψη των προβλημάτων και να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίλυσή τους.

 

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Εμμανουήλ Παπασάββα για τον χρόνο που διαθέσατε για τη συζήτησή μας.  Σας ευχαριστώ και εγώ!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επίσκεψη της Πρέσβειρας της Γαλλίας στη Sanofi Ελλάδας

Διεθνής έρευνα της GSK : Το 86% των ενηλίκων υποτιμά ον κίνδυνο του Έρπητα Ζωστήρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Win Medica: Νέος πρόεδρος o Δημήτρης Τρύφων

Η Win Medica ανακοινώνει την νέα Διοίκηση και το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με Πρόεδρο Δ.Σ., τον κ. Δημήτριο Τρύφων και Αντιπρόεδρο Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον κ. Χρήστο Σωτηρίου

Acting Together Παγκόσμιο πρόγραμμα της Sanofi για την υποστήριξη εργαζομένων με καρκίνο και κρίσιμες ασθένειες

Cancer & Work: Η Sanofi Ελλάδας ανακοινώνει την έναρξη του παγκόσμιου προγράμματος “Cancer & Work: Acting Together”, το οποίο υποστηρίζει οικονομικά, συναισθηματικά και κοινωνικά κάθε εργαζόμενο που επηρεάζεται από τον καρκίνο και άλλες κρίσιμες ασθένειες.

Στρατηγική συνεργασία Ερρίκος Ντυνάν - Interamerican

Το Ερρίκος Ντυνάν και ο ασφαλιστικός όμιλος της Interamerican ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε μία στρατηγική συνεργασία που βασίζεται σε κοινούς στόχους και διαμορφώνει ένα νέο τοπίο για τους ασφαλισμένους ασθενείς.  

Η Sandoz Hellas υποδέχεται μία νέα εποχή ως ανεξάρτητη εταιρεία με την ολοκλήρωση της απόσχισης από τη Novartis Hellas

Σήμερα, 1η Φεβρουαρίου 2024, ολοκληρώθηκε επίσημα η απόσχιση της Sandoz από τη Novartis Hellas, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων λειτουργικών και διαδικαστικών ενεργειών.