karpatho-e1465891224518.jpg
Pin It

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των κάτοικων της Καρπάθου και της Κάσου σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που πραγματοποιηθήκαν από γιατρούς Νοσοκομείων του ΕΣΥ γεγονός που επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι οι ασθενείς είναι ακάλυπτοι διότι αδύνατη το σύστημα υγείας.


Τα προβλήματα στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της Ελλάδας το www.LIFE2DAY.gr καταγράφει καθημερινά μέσα από την στήλη- Alert Νοσοκομεία σε κρίση http://www.healthweb.gr/category/alert-nosokomeia-se-krisi/


Σημαντικά αυξημένη, έως και κατά 100%, ήταν η ανταπόκριση των ενηλίκων κατοίκων της Καρπάθου και της Κάσου στην Εκστρατεία Προληπτικής Ιατρικής των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» στα δύο νησιά, από τις 22 έως τις 30 Μαΐου.


Τριάντα εθελοντές γιατροί όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, εξέτασαν δωρεάν όλον τον πληθυσμό, παιδιά κι ενήλικες.


Συνολικά στα δύο νησιά πραγματοποιήθηκαν 2.607 ιατρικές πράξεις, εμβολιάστηκαν όσα παιδιά χρειαζόταν και έγιναν βιοχημικές εξετάσεις. Οι γονείς είχαν την ευκαιρία να πάρουν τα πιστοποιητικά υγείας των παιδιών τους χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν, ενώ περιστατικά παιδιών και ενηλίκων που αξιολογήθηκαν ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνηση, παραπέμφθηκαν στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
[caption id="attachment_76151" align="alignnone" width="600"]Σημαντικά αυξημένη, έως και κατά 100%, ήταν η ανταπόκριση των ενηλίκων κατοίκων της Καρπάθου και της Κάσου Σημαντικά αυξημένη, έως και κατά 100%, ήταν η ανταπόκριση των ενηλίκων κατοίκων της Καρπάθου και της Κάσου[/caption]

Αυτό που έγινε σαφές, ειδικά σε ό,τι αφορά τον ενήλικο πληθυσμό, είναι ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση αφενός έχει κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη μετακίνησή τους προκειμένου να κάνουν τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο της υγείας τους και αφετέρου έχει οξύνει περαιτέρω το ήδη έντονο πρόβλημα της ελλιπούς στελέχωσης των Πολυδύναμων Ιατρείων και των ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά. Παρ’ όλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και νοσηλευτών να ανταποκριθούν στις ανάγκες παροχής υπηρεσιών, τα κενά είναι μεγάλα.


Στο πλαίσιο της Εκστρατείας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Οδοντίατρο της Ομάδας για τη στοματική υγιεινή στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου, ενώ και στα δύο νησιά έγιναν συναντήσεις από την Ομάδα Ειδικών (Ψυχολόγο και Λογοθεραπεύτρια) με γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς, με τους οποίους συζητήθηκαν τα θέματα που τους απασχολούσαν.


Στους δασκάλους δόθηκαν συμβουλές αναφορικά με την αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών αλλά και τους τρόπους διαχείρισης των παιδιών, και παρασχέθηκε μαθησιακή αξιολόγηση λόγου και ομιλίας σε παιδιά που αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Όσον αφορά τους γονείς, έγινε προσπάθεια να εξομαλυνθεί η σχέση τους και το πλαίσιο επικοινωνίας τους με τα παιδιά.Βιωματικές ασκήσεις έγιναν για την αντιμετώπιση των εσωτερικών και εξωτερικών εντάσεων και του διάχυτου άγχους, το οποίο ήταν αυξημένο λόγω εξετάσεων και τέλους σχολικής χρονιάς. Ομαδικές ασκήσεις ενεργητικής ακρόασης πραγματοποιήθηκαν στις τάξεις των παιδιών.


Εξαιρετικά συγκινητική ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν στην Ομάδα των Εθελοντών οι κάτοικοι της Κάσου, οι οποίοι εδώ και 23 χρόνια συνδέονται με την «Ανοιχτή Αγκαλιά» με σχέσεις φιλίας, εμπιστοσύνης και Αγάπης.
Εκτός από τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στο νησί, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του mini volley στο Δημοτικό Σχολείο Φρυ Κάσου, προσφορά των ΦΚΠΙ «Ανοιχτή Αγκαλιά». Μια έκπληξη επιφύλαξε η Ομάδα στα παιδιά με την επίσκεψη και ξενάγησή τους στο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.


Οι ΦΚΠΙ «Ανοιχτή Αγκαλιά» ευχαριστούν τους χορηγούς τους, το Πολεμικό Ναυτικό, την εκπαιδευτική κοινότητα και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τη φιλοξενία στο χώρο τους και την υποστήριξή τους.

Pin It