Greek English French German Italian
Pin It

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αποτελούν τον πιο πολύτιμο πόρο για την καταπολέμηση της πανδημίας των κοροναϊών. Είναι επίσης μεταξύ των πιο ευαίσθητων ομάδων. Κατά το 2003, το 20% των μολυσμένων παγκοσμίως ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Έχουμε την τάση να εστιάζουμε την ηλικία ως παράγοντα κινδύνου για το COVID-19, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος μπορεί να είναι ένας εργαζόμενος σε θέματα υγείας, οποιασδήποτε ηλικίας.

Η συνέπεια εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τα μολυσμένα άτομα. Κάθε εργαζόμενος στον τομέα της υγείας που αρρωσταίνει ή πεθαίνει από το COVID-19 μειώνει την ικανότητα του συστήματος υγείας που μας ενδιαφέρει όλοι. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά βήματα που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι αρχές δημόσιας υγείας για την καλύτερη προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, και μόνο η έλλειψη φαντασίας τους σταματά τη χρήση.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για διάφορους λόγους. Το ιατρικό προσωπικό εκτίθεται σε περισσότερα ιικά σωματίδια από το ευρύ κοινό. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο είναι πιο πιθανό να μολυνθούν και πιθανότατα να έχουν χειρότερες περιπτώσεις όταν το κάνουν - κάτι που μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο περισσότεροι νεαροί Κινέζοι γιατροί έχασαν τη ζωή τους. Ο προστατευτικός εξοπλισμός είναι περιορισμένος λόγω της ταχείας αύξησης των ασθενών. Και ένας συνδυασμός άγχους και πολλών ωρών πιθανώς καθιστά το ανοσοποιητικό σύστημα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας πιο ευάλωτο από το κανονικό.

Όταν δεν υπάρχουν γιατροί να διασωθούν, δεν νοσηλευτές να παρέχουν φροντίδα, το ποσοστό θνησιμότητας θα αυξηθεί στα ύψη. Και όχι μόνο από το COVID-19. Κανείς από τους συνηθισμένους δολοφόνους - όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και τα τροχαία ατυχήματα - αναστέλλεται εύκολα κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα δεν υπάρχουν αρκετές μάσκες N95, φόρεμα, κοστούμια και προστατευτικά γυαλιά. Δεδομένης της αβεβαιότητας, του κινδύνου και του φόβου που περιβάλλει αυτή την πάθηση, είναι δύσκολο να έχουμε την απαιτούμενη εμπιστοσύνη για την καλή φροντίδα των ασθενών. Για εκείνους με οικογένειες και παιδιά που περνούν το χρόνο μετά από τις βάρδιές τους, είναι ακόμα πιο δύσκολο.

Για λόγους τόσο ρεαλιστικούς όσο και ανθρωπιστικούς, η προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να αποτελέσει την ύψιστη προτεραιότητά μας στην καταπολέμηση του κοροναϊού. Για λόγους τόσο ρεαλιστικούς όσο και ανθρωπιστικούς, η προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να αποτελεί την υψηλότερη προτεραιότητα στην καταπολέμηση του κοροναϊού. Οι περισσότεροι κλίνες, περισσότερες νοσοκομειακές μονάδες και τέλειες αλυσίδες εφοδιασμού θα είναι περιττοί εάν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που παραμένουν ή είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν σημαντικούς κινδύνους για την καταπολέμηση της νόσου.

Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν για την καλύτερη προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Ένα εμβόλιο για το COVID-19 είναι πολύ μακριά, αλλά ορισμένα άλλα φάρμακα μπορεί να προσφέρουν κάποια προστασία.

Ως εκ τούτου, ένα πεδίο που αξίζει να διερευνηθεί είναι η χρήση εμβολίων για τη βελτίωση της ανοσολογικής απόκρισης του λήπτη. Ένας τέτοιος εμβολιασμός ονομάζεται εμβόλιο Bacillus Calmette-Guerrin ή BCG, που έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό κατά της φυματίωσης.

Μερικές μελέτες σε άλλα πλαίσια δείχνουν ότι το BCG ξεκινάει το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκρίνεται καλύτερα στις λοιμώξεις διαφόρων ειδών, όχι μόνο για τη φυματίωση. Δύο μελέτες σε ενήλικες (σε ασθενείς ηλικίας 60 έως 75 ετών) έδειξαν ότι το BCG μειώνει τις αναπνευστικές λοιμώξεις κατά 70 έως 80%. Δύο ακόμα ανέφεραν 15-40% χαμηλότερο κίνδυνο για αναπνευστικές λοιμώξεις σε εμβολιασμένα παιδιά. Μία άλλη έδειξε ότι, όταν χορηγήθηκε σε βρέφη σε χώρες με σοβαρές προκλήσεις για την υγεία και σε συνδυασμό με ένα ανανεωμένο πρόγραμμα ανοσοποίησης, το BCG μείωσε τους θανάτους από όλες τις αιτίες κατά μόλις το ένα τρίτο. Ωστόσο, μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτή η προστατευτική δράση διαρκεί μόνο μέχρι να δοθεί αργότερα ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο (όπως ένα εμβόλιο γρίπης).

Δεδομένης αυτής της πολύ υποσχόμενης έρευνας, μια συστηματική αναθεώρηση που ανατέθηκε από την ΠΟΥ και δημοσιεύθηκε το 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο BCG είχε ωφέλιμη αποτελέσματα εκτός στόχου και συνέστησε περαιτέρω έρευνα. Μια τέτοια έρευνα μόλις ξεκίνησε στις Κάτω Χώρες. Μια ευρύτερη δοκιμασία 4.000 εργαζομένων στον τομέα της υγείας πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα στην Αυστραλία. Άλλες εξετάζονται στην Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Δανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Pin It

Cook name