Greek English French German Italian
Pin It

Οι επενδυτές έκλεισαν το 2018 με μια ξαφνική προοπτική για τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς οι οικονομικές ανησυχίες του τέταρτου τριμήνου έσβησαν τα τεράστια κέρδη στις μετοχές που είχε ο κλάδος από το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αλλά πέρα από τη Wall Street, η καινοτομία άνθισε κατά τη διάρκεια του έτους, με ρεκόρ 62 εγκρίσεις από το FDA για νέα φάρμακα, καθώς και περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικό κεφάλαιο που δόθηκε σε νεοϊδρυόμενες εταιρείες φαρμάκων. Οι αρχικές δημόσιες προσφορές της βιοτεχνολογίας είχαν επίσης καλές επιδόσεις. Υπάρχει μια σαφή ένδειξη για τον κλάδο υγείας- αλλά με επιφυλάξεις - ανέφεραν οι αναλυτές της Vantage στην αναθεώρηση των Pharma, Biotech και Medtech 2018.

Μετά την αναρρίχηση κατά 15% για τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, ο Nasdaq Biotechnology Index κατέγραψε 9% για το έτος. Ο δείκτης S & P για τα φαρμακευτικά προϊόντα αυξήθηκε, αλλά μόνο κατά 5%.

Ένα μεγάλο ζήτημα που βαρύνει το μυαλό των επενδυτών, φυσικά, είναι η τιμολόγηση των φαρμάκων.

Οι αναλυτές της Vantage εκτιμούν ότι τα φάρμακα που εγκρίθηκαν από το FDA το 2018 θα μπορούσαν να φέρουν 24 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2023, οδηγούμενοι από την ζήτηση για πολλά από τα 17 καρκινικά φάρμακα που είχαν εκκαθαριστεί, καθώς και το φάρμακο RNAi του Alnylam Onpattro για τη θεραπεία νευρικών βλαβών από κληρονομική αμυλοείδωση με μεσολάβηση τρανσθυρετίνης, καθώς  και τα φάρμακα ημικρανίας CGRP από Teva , Eli Lilly και Amgen . Αλλά αυτό προϋποθέτει ελευθερία στην τιμολόγηση, η οποία δεν φαίνεται να είναι εγγυημένη.

Στην πραγματικότητα, οι αναλυτές της Vantage επισήμαναν ότι "πολλά μεγάλα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας προειδοποίησαν ότι οι αυξήσεις των τιμών θα είναι πιο δύσκολο να προωθηθούν". Το βασικό ερώτημα, πρόσθεσαν, είναι "πόσο μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών φαρμάκων απαιτούνται για να στηρίξουν την απόδοση των μεγαλύτερων φαρμακοβιομηχανιών. "

Η Γερουσία έθεσε το ζήτημα της τιμολόγησης φαρμάκων σε 7 στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας. Δεν ήταν ακριβώς μια φιλική ανταλλαγή. Σε ένα σημείο, ο γερουσιαστής Ron Wyden, D-Ore., ζήτησε από τον CEO της AbbVie, Richard Gonzalez να εξηγήσει εγγράφως εντός 10 ημερών τι θα συνέβαινε με το επίδομά του εάν η εταιρεία μείωνε την τιμή του Humira, του κορυφαίου δηλαδή φαρμάκου στον κόσμο.

Ο Gonzalez, ο οποίος σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για την "τιμολόγηση" χρεώνοντας περισσότερο το Humira στις ΗΠΑ από ό, τι στο εξωτερικό, απάντησε ότι η εταιρεία "έχει καταφέρει μια λογική ισορροπία" στην τιμολόγηση του προϊόντος.

Αρκετοί λογαριασμοί επιπλέουν γύρω από το Κογκρέσο, προτείνοντας τα πάντα, επιτρέποντας στους ασθενείς να αγοράσουν χαμηλού κόστους ινσουλίνη από τον Καναδά για να τερματίσουν τα βραβεία αποζημιώσεων φαρμάκων στις ασφαλιστικές εταιρείες. Γι 'αυτό ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν τους επενδυτές ότι η ακρόαση αυτής της εβδομάδας απέχει πολύ από το τέλος της συζήτησης για την τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ουάσινγκτον. Η ακρόαση ήταν απλώς "ο κόμβος ενός σημαντικού διαλόγου σχετικά με τον ρόλο της κυβέρνησης στην τιμολόγηση των φαρμάκων, την οικονομική προσιτότητα της υγειονομικής περίθαλψης και τις αρμοδιότητες τιμολόγησης που σχετίζονται με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας", ανέφερε ο David Maris, αναλυτής της Wells Fargo.

Εάν τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας δεν έχουν πλέον την ελευθερία να αυξήσουν τις τιμές κατά βούληση, θα βρεθούν υπό μεγαλύτερη πίεση για αύξηση των πωλήσεων, σύμφωνα με τους αναλυτές της Vantage. Αυτό, με τη σειρά του, θα πρέπει να προκαλέσει αύξηση των αδειών για τις συμφωνίες και τις εξαγορές. Αυτό το έτος ξεκίνησε με ένα κτύπημα όταν η Bristol-Myers Squibb έκανε την προσφορά της αξίας 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Celgene. Αυτό δεν εγγυάται ότι το 2019 θα είναι ένα μεγάλο έτος για τους megamergers, ανέφεραν οι αναλυτές της Vantage αλλά οι πιέσεις για τη συγκέντρωση αγωγών φαρμάκων σε συνδυασμό με τις υποβαθμισμένες αποτιμήσεις αποτελούν καλό σημάδι για μια ενεργό χρονιά στις Μ & Α. Παράλληλα, αρκετές εταιρείες υπόκεινται σε πιέσεις για να αυξήσουν τον όγκο συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των Merck , Gilead και Amgen ."Αν ο όγκος είναι το παιχνίδι, τότε η προσφορά σαφούς καινοτομίας θα γίνει όλο και πιο σημαντική", κατέληξαν οι αναλυτές της Vantage. 

Pin It

Cook name small