assets_LARGE_t_420_54627008-300x212.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Ένα πρωτοποριακό μηχάνημα, χρήσιμο για θέματα υγείας και όχι μόνο, ετοίμασαν ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Παναγιώτης Παρτσινέβελος και η ομάδα του (επτά προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές). Τα ελληνικά «μυαλά» κατασκεύασαν ένα phone-drone το οποίο, ως η πιο απλή χρήση του, θα μπορεί να μεταφέρει φάρμακα σε ασθενείς.


Το phone-drone είναι ένα πρωτότυπο μη επανδρωμένο ιπτάμενο σύστημα σε μέγεθος όσο και μία θήκη κινητού τηλεφώνου. Στο drone, αφού τοποθετηθεί ένα smartphone το οποίο υποστηρίζει την εφαρμογή-υπηρεσία SaveMe, μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να σηκωθεί στον αέρα, να πάει στο κοντινότερο συμβεβλημένο φαρμακείο για να φέρει ένα φάρμακο πρώτης ανάγκης σε έναν ασθενή (π.χ. διαβητικό ή με προβλήματα καρδιάς), ή σε περίπτωση ενός ανθρώπου που έχει χαθεί ή έχει τραυματιστεί σ΄ ένα απομονωμένο μέρος, όπως σε ένα φαράγγι, να ειδοποιήσει τις Αρχές, δίνοντας το στίγμα του ανθρώπου που χρειάζεται βοήθεια.


«Η κατασκευή του phone-drone είναι η δική μας επανάσταση, είναι ο μοναδικός τρόπος που έχουμε να αντιδράσουμε σε όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα», τονίζει ο Παναγιώτης Παρτσινέβελος. Η έρευνα και η αναζήτηση τεχνογνωσίας για την υλοποίηση του project κράτησε περίπου έναν χρόνο, ενώ στη συνέχεια χρειάστηκαν 2,5 μήνες εντατικής δουλειάς προκειμένου να κατασκευαστεί το drone.


«Το phone-drone είναι ιδιαίτερα εύχρηστο, καθώς ο χρήστης μπορεί να το συνδέσει άμεσα στο κινητό του και να αποκτήσει τα πλεονεκτήματα και των δύο συσκευών, δηλαδή τις δυνατότητες επικοινωνίας και πτήσης. Η σύζευξη αυτή εκμεταλλεύεται τους αισθητήρες και την υπολογιστική ισχύ του κινητού που μαζί με τη δυνατότητα τρισδιάστατης εκτύπωσης μερών του συστήματος, μειώνει το κόστος ενώ αυξάνει την ασφάλεια του drone. Οι πιθανές εφαρμογές είναι πολλές και αφορούν στην υγεία, στην καθοδήγηση ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, σε φυσικές καταστροφές, στην πλοήγηση, στη χαρτογράφηση, στον τουρισμό, ακόμη και στη διασκέδαση. Το SaveMe είναι η εφαρμογή-υπηρεσία που συνοδεύει το phone-drone και αναφέρεται σε λειτουργίες έκτακτης ανάγκης όπως η μεταφορά φαρμάκων σε ασθενείς με το πάτημα ενός κουμπιού, η απεικόνιση καταστάσεων ανάγκης και η αποστολή εικόνων και video στις αρχές όταν δεν υπάρχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, η καθοδήγηση εγκλωβισμένων από φυσικές/τεχνολογικές καταστροφές, κ.λπ.» εξηγεί ο Έλληνας καθηγητής.


assets_LARGE_t_420_54627008


Το phone-drone θα διαθέτει τέσσερις προεπιλεγμένες εφαρμογές (όπως παρουσιάζονται στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ):
  1. Εάν ένας ασθενής, για παράδειγμα διαβητικός ή καρδιοπαθής, παρουσιάσει πρόβλημα έκτακτης ανάγκης, μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό να κατευθύνει το drone στο κοντινότερο συμβεβλημένο φαρμακείο. Αφού τοποθετηθεί το κινητό τηλέφωνο στην ειδική υποδοχή του drone, το κινητό στέλνει αυτομάτως sms και email στον πλησιέστερο συμβεβλημένο φαρμακοποιό και κατευθύνεται προς τα εκεί. Ο φαρμακοποιός είναι ήδη ενημερωμένος για το φάρμακο, το τοποθετεί στο ιπτάμενο σύστημα και επιστρέφει στον ιδιοκτήτη.

  2. Σε περίπτωση που -για παράδειγμα- έχει χαθεί ένας ορειβάτης σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, όπως συμβαίνει δηλαδή σε φαράγγια, απομονωμένες παραλίες κ.ά., μπορεί να ειδοποιήσει τις Αρχές σε περίπτωση που αντιμετωπίζει κάποιο έκτακτο γεγονός, όπως τραυματισμός. Αφού πατήσει το αντίστοιχο κουμπί της εφαρμογής, το κινητό απογειώνεται μαζί με το drone και μόλις βρει σήμα, ειδοποιεί τις Αρχές που έχουν προεπιλεγεί (Αστυνομία, Πυροσβεστική κ.λπ.) για τις συντεταγμένες του αποστολέα, αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται στην περίπτωση που την έχει περιγράψει με ένα γραπτό μήνυμα.

  3. Η τρίτη εφαρμογή αφορά περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως φωτιές ή πλημμύρες, και υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν και είναι εγκλωβισμένοι. Αν δεν μπορούν να δουν λόγω καπνού, το drone μπορεί να «σκανάρει» την ευρύτερη περιοχή και βάσει κάποιων αισθητήρων που διαθέτουν πολλά σύγχρονα τηλέφωνα να καταγράψει τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Επιστρέφοντας στον ιδιοκτήτη τον ενημερώνει για τους ασφαλέστερους δρόμους διαφυγής.

  4. Η τελευταία εφαρμογή λέγεται «record and report» και αφορά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που μπορεί να απειλείται η ζωή ενός ανθρώπου και πρέπει να δείξει στις αρμόδιες Αρχές σε τι κατάσταση είναι για να έρθει βοήθεια. Σε αυτήν την περίπτωση, το drone το πετάς στον αέρα, απογειώνεται, μένει για λίγη ώρα στον αέρα τραβώντας βίντεο και φωτογραφίες για να αποτυπωθεί η κατάσταση που βρίσκεται ο ιδιοκτήτης του και εν συνεχεία στέλνει με email στις Αρχές τα αρχεία ή, εάν δεν υπάρχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, τα «παραδίδει» στην αρμόδια Αρχή που έχει προεπιλεγεί.


Ο Παναγιώτης Παρτσινέβελος αναφέρεται και στο αν μπορεί το επίτευγμά τους να βγει σύντομα στο εμπόριο: «Δεν μπορεί να εξαρτηθεί από εμάς. Χρειάζεται επένδυση, αλλά πιστεύω είτε σε αυτή τη μορφή είτε σε μία παρόμοια που ετοιμάζουμε σύντομα, θα πωλείται μετά από λίγα χρόνια στα καταστήματα ως αξεσουάρ. Το κόστος του πιστεύουμε ότι θα είναι της τάξης των 150-300 ευρώ ανάλογα με τη λειτουργικότητα, αυτονομία, κατασκευή, κ.λπ.»

Pin It