Pin It

H Microsoft έχει μετατραπεί από μια εταιρεία μονοπωλιακού χαρακτήρα με το ιδιόκτητο λειτουργικό της σύστημα σε μια επιχείρηση που αγκαλιάζει συνεργασίες και ομάδες με πρώην αντιπάλους. Ο Peter Lee, ο εταιρικός αντιπρόεδρος της Microsoft Healthcare, δήλωσε ότι το ίδιο ήθος που υποστηρίζεται από τη Nadella χρειάζεται τώρα στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, όπου μαίνεται η μάχη για το αν οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση στα ιατρικά τους δεδομένα.

″Όταν πρόκειται για τη διαλειτουργικότητα, η Satya είναι διαφωτισμένη”, ανέφερε ο Lee. Η Nadella ανέλαβε τη θέση του CEO της Microsoft το 2014 και πυροδότησε ένα τεράστιο ράλι στο απόθεμα καθώς ώθησε την εταιρεία. Ο Lee βλέπει κάτι παράλληλο στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης. Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών πρότεινε τις κανονιστικές αλλαγές πέρυσι για να εμποδίσουν τις επιχειρήσεις να μπλοκάρουν τις πληροφορίες των ασθενών.

″Όταν προτάθηκαν οι κανόνες, κάναμε ένα σχόλιο που ενέκρινε τις τεχνικές επιλογές”, δήλωσε ο Lee. ″Κατευθυντικά, πιστεύουμε ότι αυτοί οι κανόνες είναι σωστοί, επειδή βασίζονται σε σύγχρονα πρότυπα δεδομένων” είπε και πρόσθεσε ότι ο Josh Mandel, επικεφαλής αρχιτέκτονας της Microsoft, πρότεινε μερικές τροποποιήσεις.

Οι αλλαγές, αν εγκριθούν, θα επικαιροποιούν τον νόμο περί θεραπείας του 21ου αιώνα, που υπογράφηκε το 2016 για την επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων θεραπειών για ασθένειες. Θα καθιστούσαν τα ιατρικά αρχεία προσβάσιμα μέσω διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (APIs), επιτρέποντας σε ένα ευρύτερο φάσμα προγραμματιστών υγείας να δημιουργήσουν εφαρμογές που θα μπορούσαν να κάνουν τα δεδομένα διαθέσιμα.

Πολλοί υποστηρικτές ασθενών και γιατροί έχουν προσχωρήσει στη Microsoft για να μιλήσουν υπέρ του κανονισμού, αλλά μεταξύ των αντιπάλων είναι ο Judy Faulkner, διευθύνων σύμβουλος της Epic Systems, ένας από τους κορυφαίους παρόχους ιατρικών αρχείων. Την Τετάρτη, ο Faulkner απέστειλε επιστολή σε στελέχη μιας μερίδας από τα μεγαλύτερα αμερικανικά νοσοκομεία, τα οποία είναι επίσης πελάτες Epic, ζητώντας τους να απορρίψουν τη διαλειτουργικότητα, με ανησυχία ότι η ιδιωτική ζωή των ασθενών θα μπορούσε να διακυβευτεί και ότι θα αυξηθεί το κόστος για τα συστήματα υγείας.

″Το επίκεντρο της Epic είναι να σώσουμε ζωές και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να φτάσουν και να μένουν καλά”, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας. ″Ο στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με την HHS για να κάνουμε τον προτεινόμενο κανόνα καλό. Ελπίζουμε ότι ο κανόνας θα προστατεύσει το απόρρητο των δεδομένων, ειδικά για τα μέλη της οικογένειας που δεν θα γνωρίζουν ότι έχουν μοιραστεί τα στοιχεία για την υγεία τους».

Η Microsoft βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο σημείο. Ο γίγαντας του λογισμικού έχει στενές σχέσεις με την Epic και τον Cerner , έναν άλλο μεγάλο προμηθευτή ιατρικών αρχείων, ιδιαίτερα καθώς οι εταιρείες μετακινούν το φόρτο εργασίας. Όμως, η Microsoft θα επωφεληθεί εάν η βιομηχανία της υγειονομικής περίθαλψης διευκολύνει τους ασθενείς να αποθηκεύουν και να έχουν πρόσβαση στα ιατρικά τους δεδομένα από smartphones και εφαρμογές  και αν οι γιατροί μπορούν να ανταλλάξουν απλά αυτά τα δεδομένα με παρόχους σε άλλα νοσοκομεία. Ένας εκπρόσωπος του Cerner δήλωσε στο CNBC ότι υποστηρίζει το ”πνεύμα του προτεινόμενου κανόνα”.

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας περιόδου σχολίων, η Microsoft και η Google μοιράστηκαν τις απόψεις τους με τους νομοθέτες. Η Microsoft δήλωσε ότι ”η πρόοδος της φροντίδας και των αποτελεσμάτων δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς βελτίωση της κατάστασης διαλειτουργικότητας μεταξύ διαφόρων συστημάτων και ενδιαφερομένων στο οικοσύστημα της υγειονομικής περίθαλψης”.

Pin It