Greek English French German Italian
Pin It

Οι εταιρείες AbbVie, Bristol-Myers Squibb, Pfizer, Merck & Co., AstraZeneca και Johnson & Johnson πρόσφεραν συνολικά περισσότερα από 680 εκατομμύρια δολάρια σε εκατοντάδες ομάδες ασθενών και άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Το συνολικό ποσό υπερδιπλασιάστηκε από τα 321 εκατομμύρια δολάρια των έξι εταιρειών το 2015 και υπερέβη σημαντικά αυτό που η ίδια η βιομηχανία δαπάνησε για την άσκηση πιέσεων. Το 2018, ολόκληρη η βιομηχανία φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών φαρμακευτικών παροχών, δαπάνησε 283 εκατομμύρια δολάρια για την άσκηση πίεσης στους νομοθέτες των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα OpenSecrets.

Οι δαπάνες της AbbVie για τις ομάδες ασθενών αύξησαν κατά πολύ το συνολικό ποσό σύμφωνα με το Bloomberg, από πολύ χαμηλότερα από τα 100 εκατομμύρια δολάρια το 2015 σε περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια το 2018. Οι AbbVie, Bristol-Myers και Pfizer κατατάσσονται ως οι τρεις μεγαλύτεροι πληρωτές.

Η AbbVie, σε απάντηση στο Bloomberg, δήλωσε ότι αναζητά πληροφορίες σχετικά με ορισμένες συνθήκες που στοχεύουν τα προϊόντα της όταν αποφασίζει ποιες ομάδες θα χρηματοδοτηθούν. Οι εταιρείες διαβίβασαν τα στοιχεία δωρεάς στην Επιτροπή Οικονομικών, αφού τα στελέχη κατέθεσαν τον Φεβρουάριο σχετικά με τις αυξανόμενες τιμές των φαρμάκων. Ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Sanofi, Olivier Brandicourt, εμφανίστηκε επίσης κατά την ακρόαση, αλλά η έκθεση Bloomberg δεν περιλαμβάνει στοιχεία δωρεάς από τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, ο γερουσιαστής Ron Wyden, μέλος της κατάταξης της επιτροπής, επεσήμανε ότι η σχέση μεταξύ των πωλήσεων του Humira και της αμοιβής του CEO του Richard Gonzalez ως "προβληματική".

Δεν είναι σαφές εάν ο χείμαρρος των μετρητών έχει επηρεάσει τη στάση των ομάδων ασθενών σε θέματα που σχετίζονται με το φαρμακευτικό προϊόν, αλλά σίγουρα έχουν υποστηρίξει τις αιτίες που ευθυγραμμίζονται με τις δικές τους εταιρείες. Οι ομάδες υπεράσπισης ασθενών προορίζονται να εκπαιδεύσουν και να παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης σε ασθενείς και φροντιστές. Οι φαρμακοβιομηχανίες υπολογίζουν επίσης τις απόψεις τους των ασθενών, οι οποίες μπορεί να είναι σημαντικές για την καθοδήγηση της λήψης αποφάσεων, της Ε & Α και του μάρκετινγκ. Ορισμένες ομάδες προωθούν επίσης τα μηνύματα που είναι επωφελή για τις φαρμακευτικές εταιρείες και το μεγάλο ποσό που έχουν συλλέξει από τη βιομηχανία εγείρει ερωτήματα σχετικά με πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων και την αξιοπιστία της δικής τους μαρτυρίας στο Κογκρέσο.

Για παράδειγμα, ομάδες ασθενών εμφανίζονται συστηματικά στις συνεδριάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής του FDA για να υποστηρίξουν την έγκριση ενός νέου προϊόντος. Επίσης, μιλάνε σε δημόσιες ακροάσεις που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κλινικής και Οικονομικής Επισκόπησης, λέγοντας συχνά ότι μια αρνητική αναθεώρηση από τον παρατηρητή του κόστους φαρμάκων θα μπορούσε να κρατήσει τους ασθενείς χωρίς πρόσβαση σε μια απαραίτητη θεραπεία.

Το Ίδρυμα Δικτύου Πρόσβασης Ασθενών, το οποίο συγκέντρωσε τις περισσότερες δωρεές από τις έξι εταιρείες τα τελευταία τρία χρόνια, προσχώρησε δεκάδες άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς προειδοποιώντας την Οικονομική Επιτροπή για τις προτεινόμενες αλλαγές στο όφελος του Medicare. Οι προτάσεις ενδέχεται να είναι επιζήμιες για το κόστος των "δικαιούχων" και την πρόσβαση σε συνταγογραφούμενα φάρμακα ", ανέφεραν οι ομάδες, όπως σημειώνει ο Bloomberg. Ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η εργασία υπεράσπισης δεν επηρεάζεται από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Νωρίτερα αυτό το έτος, αρκετές ομάδες υποστήριξης ασθενών συσπειρώθηκαν σε αντίθεση με ένα σχέδιο διαχείρισης του Trump που θα εισήγαγε κλιμακωτή θεραπεία στο Medicare, απαιτώντας ουσιαστικά από τους ασθενείς να δοκιμάσουν φθηνότερα φάρμακα πριν μετακινηθούν σε πιο δαπανηρά φάρμακα. Το σχέδιο θα επέτρεπε επίσης να ξεκινήσουν τα φάρμακα από το φόρουμ D, εάν οι αυξήσεις των τιμών είναι πολύ απότομες. Μια ανάλυση Kaiser Health News διαπίστωσε ότι περίπου οι μισές από τις ομάδες που διατύπωσαν αντιρρήσεις είχαν λάβει χρηματοδότηση από τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Pin It

Cook name small