Greek English French German Italian
Pin It

Για να τιμήσουν την εκδήλωση για το 70ο έτος της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, δεκάδες αξιωματούχοι της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα εμφανίστηκαν σε ένα μουσικό βίντεο για να δείξουν την αφοσίωσή τους στην Κίνα. Θα δείτε κορυφαία στελέχη από την AstraZeneca, Allergan, BeiGene, Pfizer, Fresenius Kabi, Zai Labs να φωνάζουν συνθήματα και να τραγουδούν ένα πατριωτικό τραγούδι δεκαετιών που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όλων των κοινωνικών κλάδων στην Κίνα για να εκφράσουν την αγάπη τους για τη χώρα.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των φαρμακευτικών εταιριών έχουν το δικό τους τρόπο να τιμήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία παγκοσμίως - αποκτώντας κινεζικά ονόματα. Η επέτειος αυτή – όπως λένε - είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει ένα διάλειμμα ειδήσεων και να δουν την Κίνα, όχι ως επιχειρηματική ευκαιρία - καλά, ίσως λίγο - αλλά ως πολιτιστική κληρονομιά.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους μαθητές να επιλέγουν ένα όνομα σε άλλη γλώσσα όταν αρχίζουν να τη μαθαίνουν - όπως συμβαίνει και με τα αγγλικά. Όμως, για τους διευθύνοντες συμβούλους των πολυεθνικών, τα κινεζικά ονόματα μπορούν να χρησιμεύσουν ως δεύτερη μάρκα μαζί με τις δικές τους επιχειρήσεις.

Και παρόλο που οι τοπικοί εκτελεστές από τις δυτικές χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του λόγου του Λον Πάιν, που ονομάζεται "πολιτισμική κατανόηση και προσαρμοστικότητα", οι διευθύνοντες σύμβουλοι θα μπορούσαν με βασικές γνώσεις να αποκτήσουν και φιλικό πρόσωπο. Και ένα κινεζικό όνομα μπορεί να είναι μια καλή αρχή.

Τι είναι το κινεζικό όνομα;

Από τεχνικής απόψεως, η μετατροπή ενός αγγλικού ονόματος σε κινεζικό θα μπορούσε να είναι μια συλλαβιστική προσαρμογή και ένα εκτελεστικό μέλος στην παρακάτω λίστα έκανε ακριβώς αυτό. Αλλά στην Κίνα, ένα αληθινό κινεζικό όνομα είναι συνήθως ένας συνδυασμός δύο ή τριών χαρακτήρων, και αυτοί οι συνδυασμοί μπορούν να φέρουν πολλά νοήματα.

Για τους Κινέζους, τα ονόματα συνήθως εκφράζουν την επιθυμία των γονιών (ή καλές ελπίδες). Οι αλλοδαποί θα διατηρούσαν αυτή τη συγκέντρωση νοήματος κατά την ανάπτυξη των κινεζικών ονομάτων της Big Pharma execs, σε ένα ή άλλο βαθμό. Κάποιοι υιοθετούν πρώτα τον κινεζικό κανόνα του οικογενειακού ονόματος, κάποιοι ακολουθούν την αρχική σειρά και άλλοι επικεντρώνονται μόνο στο επώνυμο ή στο όνομα.

Παρακάτω, θα σας δείξω πώς φαίνονται τα ονόματα των διευθύνοντων συμβούλων σε απλοποιημένους κινέζικους χαρακτήρες, πώς εκφωνούνται στο Mandarin και τι σημαίνουν τα ονόματα. (Προφανώς, το επώνυμο υποτίθεται ότι κληρονόμησε χωρίς τη λειτουργία της μεταφοράς νοημάτων.) Τα ονόματα είναι αλφαβητικά σύμφωνα με την εταιρεία.

Abbott, Διευθύνων Σύμβουλος Miles White

白 千里/ bai chi-an lee / Το όνομα δεν ακούγεται απομακρυσμένα όπως το πρωτότυπο. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι το ακριβές κινεζικό νόημα των λευκών μιλίων. Στα κινέζικα, το 千 σημαίνει "χιλιάδες" ή υπονοεί "πολλούς". Έτσι, εδώ το όνομα του Λευκού σημαίνει «πάει μακριά». Μπορεί να αναφέρεται στην επιχείρησή σας, στην προσωπική σας υγεία ή σε οτιδήποτε ελπίζετε ότι θα υπομείνει χρόνο και απόσταση.

AstraZeneca, Διευθύνων Σύμβουλος Pascal Soriot

苏博科/ soo god ker / Εάν κάποιος CEO της φαρμακοβιομηχανίας πρέπει να έχει κινεζικό όνομα, θα ήταν ο Pascal Soriot. Περίπου το 20% των δραστηριοτήτων της AstraZeneca προέρχεται από την Κίνα. 博 σημαίνει "άφθονο", ή "γεμάτο". Οι Κινέζοι για Ph.D. βαθμός χρησιμοποιεί αυτόν τον χαρακτήρα. 科, όταν χρησιμοποιείται με τον κινεζικό χαρακτήρα 学 (είδος όπως το κινεζικό ισοδύναμο της επίθησης "-ology") σημαίνει "επιστήμη". Έτσι, το όνομα του Soriot σημαίνει "γνώση της επιστήμης".

Boehringer Ingelheim, Διευθύνων Σύμβουλος Hubertus von Baumbach

冯保和/ ferng Bao της /保σημαίνει «προστασία» ή «διατηρούν», και和σημαίνει «ειρήνη» ή «αρμονία». Υπάρχει μια λαϊκή παραδοσιακή κινεζική ιατρική combo με το όνομα保和. Χρησιμοποιείται για μια ποικιλία γαστρεντερικών καταστάσεων όπως η δυσπεψία και η έλλειψη όρεξης και το όνομα δείχνει την ικανότητά του να διατηρεί την εσωτερική ισορροπία και την ειρήνη του στομάχου. Έτσι, το όνομα του Baumbach θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως "διατήρηση της ευεξίας".

Eli Lilly, Διευθύνων Σύμβουλος David Ricks

戴文睿/ dai wen ruei /文 είναι ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος χαρακτήρας στα κινεζικά ονόματα. Μπορεί να μη σημαίνει τίποτα που συνδέεται με τη λογοτεχνία, τα λογοτεχνικά θέματα ή τον πολιτισμό. Και στον τομέα της εκπαίδευσης, αναφέρεται στις φιλελεύθερες τέχνες. 睿 σημαίνει "έξυπνος".

Merck & Co., Διευθύνων Σύμβουλος Ken Frazier

福维泽/ foo wei zer /维 σημαίνει "διατήρηση", και 泽 σημαίνει "λάμψη." Εδώ, το επώνυμο Frazier 福 αξίζει επίσης μια ματιά. Αυτό σημαίνει "καλή τύχη" και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με το 泽 για να σημαίνει το ίδιο πράγμα ή "ευλογία". Μας υπενθυμίζει τι συνέβη το φθινόπωρο του 2018, όταν το συμβούλιο της Merck τροποποίησε τον κανόνα της αποχώρησης της επιχείρησης έτσι ώστε ο Frazier να παραμείνει και να κρατήσει τη Merck στις επάλξεις.

Merck KGaA, Διευθύνων Σύμβουλος Stefan Oschmann

欧思明/ ou sz ming /思 είναι για τη "σκέψη", και το 明 τι είναι "φωτεινό". Μαζί, είναι απλό - "σκεφτείτε καθαρά".

Pfizer, Διευθύνων Σύμβουλος Albert Bourla

艾伯 乐/ ai boh le / Για αυτό το όνομα, θα πρέπει να επιστρέψουμε στην ιστορία. Σχεδόν πριν από 3.000 χρόνια, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου της Κίνας, λίγο πριν από τον Κομφούκιο, έζησε ένα μυθολογικό πρόσωπο με το όνομα 伯乐. Είναι γνωστός για την ικανότητά του να εντοπίζει καλά άλογα. Μελετώντας το σώμα ενός αλόγου, θα μπορούσε να πει εάν θα μπορούσε να τρέξει γρήγορα, να πηδήσει μακριά ή να ανταποκριθεί καλά στην προπόνηση.

Αυτά τα άλογα στην Κίνα παραδοσιακά μεταγλωττίζονται 千里 - η λέξη που χρησιμοποιείται στο όνομα του Διευθύνοντος Συμβούλου Abbott του Miles White, χωρίς κανένα σύνθημα- για να υποδηλώνει αντοχή. Σήμερα, το 伯乐 χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει έναν καλό κριτή του ταλέντου. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι ο πρώην επικεφαλής της Pfizer, Ian Read, είναι ο ευέλικτος που αναγνώρισε το ταλέντο του Albert Bourla.

Το επιλεγμένο κινεζικό όνομα του Μπούρλα έχει το δικό της νόημα. 伯 σε παραδοσιακά κινέζικα χρησιμοποιείται για τον μεγαλύτερο γιο μιας οικογένειας, και 乐 σημαίνει "ευτυχία" ή "ευχαρίστηση".

CEO της Novartis Vas Narasimhan

万 思 瀚/ wan sz han /思 για το "σκέφτεται" εμφανίζεται και πάλι. 瀚 περιγράφει κάτι τεράστιο σε σειρά και μεγάλο σε αριθμό, όπως η θάλασσα ή ο γαλαξίας. Το όνομα σε συνδυασμό δηλώνει ένα ευρύχωρο ή ισχυρό μυαλό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Novo Nordisk Lars Fruergaard Jørgensen

Το 德 赋 德/ jou foo de /赋 είναι μια επίσημη εκδοχή της λέξης "δώστε". Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε ότι είναι ισοδύναμο με το "προικ." 德 σημαίνει "αρετή" ή "ηθική", όπως και στον καλό χαρακτήρα ενός ατόμου.

Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Severin Schwan

施 万/ shr wan /万, επίσης το επώνυμο που χρησιμοποιείται για Narasimhan, είναι δέκα χιλιάδες. Στα κινέζικα, εκατοντάδες, χιλιάδες και δέκα χιλιάδες μπορούν γενικά να σημαίνουν "πολλούς". Είναι ένα όχι-brainer, ναι. Ακόμα, ό, τι πολλοί έχουν την ερμηνεία και τη φαντασία.

Διευθύνων Σύμβουλος της Sanofi Paul Hudson

韩 保罗/ han bao luo / Το όνομα του Paul Hudson είναι ένα παράδειγμα βιβλίου για το πώς να μην επιλέξετε ένα κινεζικό όνομα. Το 保罗 είναι η τυπική συλλαβή με συλλαβή του "Παύλου". Είναι το ίδιο όνομα που χρησιμοποιείται για τον πρώην Πρόεδρο των Η.Π.Α., Paul Ryan, και το χταπόδι που αυξήθηκε σε παγκόσμια φήμη για την ακριβή πρόβλεψη των αποτελεσμάτων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010.

Pin It

Cook name