Greek English French German Italian
Pin It

της Νικολέτας Ντάμπου

Πώς σκοπεύουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών να επιτύχουν αναπτυξιακούς στόχους τα επόμενα χρόνια; Περίπου το 43% των CEOs της US biopharma έχουν «υψηλή όρεξη» για συγχωνεύσεις και εξαγορές, αύξηση κατά 33% πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της KPMG για το Global CEO Outlook.

"Οι διευθυντές των βιοεπιστημών συνειδητοποιούν ότι έχει νόημα να βρουν εταίρους με ικανότητες στην έρευνα για να βοηθήσουν την κυκλοφορία των προϊόντων στην αγορά, είτε πρόκειται για συνεργασία με νεοσύστατες εταιρίες είτε για εταιρικούς συνεργάτες ή για την εξέταση τεχνολογικών λύσεων", ανέφερε ο Carole Streicher, σύμβουλος της KPMG για την υγειονομική περίθαλψη.

Τα χαμηλά επιτόκια και οι ευνοϊκές αποτιμήσεις των μετοχών αναφέρθηκαν ως κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους οι αμερικανοί παραγωγοί φαρμάκων βρίσκονται στο «κυνήγι» για συμφωνίες, είτε πρόκειται για συμφωνίες αδειοδότησης, είτε για εταιρικές σχέσεις, είτε για εξαγορές. Όμως, όταν υπολογίστηκαν όλοι οι διευθύνοντες σύμβουλοι ανά τον κόσμο, το 44% αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό των επιχειρηματικών μοντέλων ως τον κορυφαίο οδηγό M & A, ακολουθούμενο από τη βελτίωση του μεριδίου αγοράς και της φθηνής χρηματοδότησης, που ανέρχονται σε 39%.

Αυτά τα κίνητρα μπορούσαν να βρεθούν πρόσφατα σε αρκετές σημαντικές συμφωνίες M & A της Biopharma. Η εξαγορά για παράδειγμα της Tesaro ύψους 5,1 δισ. Δολαρίων από τη GlaxoSmithKline. Οι μετοχές της βιοτεχνολογίας υπέφεραν από την αργή ανάκαμψη του αναστολέα της PARP Zejula, δίνοντας στη βρετανική φαρμακοβιομηχανία την ευκαιρία να "αρπάξει" – αναμφισβήτητα μια συμφωνία. Και η αγορά ενός εξειδικευμένου επαγγελματία ογκολογίας όχι μόνο έδωσε στην GSK μια υπάρχουσα ομάδα πωλήσεων, αλλά ενίσχυσε και τη στόχευση κατά του καρκίνου, η οποία ταιριάζει με την πρόσφατα διαπιστωμένη όρεξη της Emma Walmsley για την αγορά της ογκολογίας.

Ο γενικός διευθυντής της Takeda Christophe Weber εναντιώθηκε σε ορισμένα μέλη της ιδρυτικής οικογένειας του Ιαπωνικού φαρμακευτικού τομέα και αγόρασε τη Shire. Η AbbVie, η οποία έχει αρχίσει να βλέπει μειώσεις στο blockbuster του Humira, απέσπασε 63 δισεκατομμύρια δολάρια για το Allergan να διαφοροποιηθεί πέρα ​​από τις υπάρχουσες περιοχές εστίασής του. Στη συμφωνία Pfizer-Mylan που αντιπροσωπεύει μετασχηματισμούς και για τις δύο εταιρείες, η Pfizer εγκαταλείπει ορισμένα ώριμα προϊόντα για να επικεντρωθεί σε καινοτόμα φάρμακα και η Mylan αγοράζει ένα ευρύτερο παγκόσμιο αποτύπωμα και πεπειραμένες ομάδες πωλήσεων.

Η Eli Lilly πήγε μετά από την Loxo Oncology για να ενισχύσει την παρουσία της στην θεραπεία του καρκίνου, όπως και η Amgen καταβάλλει 13,4 δισ. Δολάρια για την Otezla της Celgene για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς ψωρίασης παράλληλα με το παλαιό φάρμακο Enbrel του TNF.

Εν τω μεταξύ, η μείωση του κόστους ήταν επίσης ένας βασικός παράγοντας για την προώθηση των συγχωνεύσεων και εξαγορών, που ανέφερε το 39% των CEOs από τις ΗΠΑ και το εξωτερικό στην έρευνα της KPMG. Ακόμα και στη συμφωνία Shire, η οποία είδε την Takeda να αναλαμβάνει ένα τεράστιο και αμφιλεγόμενο χρέος, η εταιρεία αναμένει ετήσια εξοικονόμηση περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τα τέλη του 2021. Η Bristol-Myers Squibb, στην εξαγορά της Celgene ύψους 74 δισ. Δολ., δήλωσε ότι εξετάζει περίπου 2,5 δισ. δολάρια σε "συνέργειες", πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει απολύσεις.

Γενικά, οι ηγέτες βιοφαρμακευτικών προϊόντων των Η.Π.Α. κοιτάζουν όλο και περισσότερο έξω για βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη. Σύμφωνα με τη λογιστική εταιρεία, το 41% ​​των ερωτηθέντων διευθυντικών στελεχών χαρακτήρισε τις συμμαχίες τρίτων ως τη σημαντικότερη προσέγγιση, πάνω από το 25% της οργανικής ανάπτυξης ή το 14% της M & A. Εκείνοι που κατέταξαν τις κορυφαίες εταιρικές σχέσεις αυξήθηκαν κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι, ενώ η οργανική ανάπτυξη μειώθηκε κατά 18 μονάδες. Η έρευνα της KPMG διαπίστωσε επίσης ότι το 61% των εταιριών βιολογικών επιστημών δήλωσαν ότι θεωρούν προγράμματα επιτάχυνσης της καινοτομίας ή προγράμματα εκκολαπτηρίου ως πιθανές ευκαιρίες ανάπτυξης, καθώς το 57% χρησιμοποιεί εταιρική χρηματοδότηση.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρίες βιοφαρμακευτικής έχουν τα δικά τους υποκαταστήματα. Για παράδειγμα, ο φετινός νικητής του FierceBiotech Fierce 15 Kymera Therapeutics , ο οποίος εκμεταλλεύεται τα μηχανήματα αποικοδόμησης πρωτεϊνών του οργανισμού για την απομάκρυνση των πρωτεϊνών που προκαλούν ασθένειες, μετράει μεταξύ των επενδυτών του τις εταιρείες Amgen, Lilly, Pfizer και Sanofi.

Pin It

Cook name small