Pin It

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Πριν από δύο χρόνια, ο Jeff Bezos υπαινίχθηκε ότι η Amazon θα εισέλθει στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης. Τότε οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης απάντησαν "μπορείτε να προχωρήσετε και να δοκιμάσετε". Αλλά τώρα, στελέχη από τις "κορυφαίες εταιρίες" του τομέα δεν φαίνονται τόσο σίγουρα για την ικανότητά τους να πολεμήσουν την Bezos & Co. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η νευρικότητα είναι έκδηλη.

"Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι η Amazon θα ενδιαφέρεται και στο προσεχές μέλλον για αυτή την αγορά", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Walgreens Stefano Pessina το 2017. Και μόλις πρόσφατα μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, ορισμένες εταιρείες εξακολουθούσαν να το αντιμετωπίζουν χαλαρά. "Νομίζω ότι διαθέτουμε πολλές δυνατότητες και μια πρόταση αξίας που μπορεί να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά στην αγορά", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της CVS, Larry Merlo, τον Αύγουστο.

Αλλά τώρα, το 2019, το συναίσθημα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχει μετατοπιστεί δραματικά, όπως αποδεικνύεται από μια σειρά αγωγών που στοχεύουν τις νέες προσλήψεις της Amazon. Τον Απρίλιο, η CVS κατέθεσε αγωγή εναντίον του πρώην αντιπροέδρου της CVS Caremark, κ. John Lavin, αφού ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει την εταιρεία για να εργαστεί στο τμήμα φαρμακείου της Amazon, PillPack. Ο δικαστής, ο οποίος θεωρούσε ότι η πρόσληψη θα παρείχε αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Amazon, εμπόδισε τον Lavin να εισέλθει αμέσως στη νέα του θέση.

Τον Ιανουάριο, η UnitedHealth μήνυσε έναν από τους υπαλλήλους της, όταν υπέβαλε αίτηση για μια νέα πρωτοβουλία της Amazon που ονομάζεται Haven, μια κοινή επιχείρηση εργοδότη για την υγεία με τις Berkshire Hathaway και JP Morgan. Και παρόλο που οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης έχουν διατηρήσει μια ισχυρή στάση μέσα από όλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι κάτω από την επιφάνεια, είναι τρομαγμένοι για το πώς η Amazon θα μπορούσε να τους αντικαταστήσει γρήγορα.

Πάρτε για παράδειγμα την αγωγή της CVS εναντίον του Lavin. Η Amazon εξασφάλισε στο δικαστήριο ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε πρόθεση να ανταγωνιστεί την επιχείρηση CVS Caremark. "Δεδομένης της ισχυρής υποδομής, της επιχειρησιακής ικανότητάς της και της εμβέλειας διανομής της, η Amazon-PillPack βρίσκεται σε μοναδική θέση να διαπραγματευτεί άμεσα με τους πληρωτές (ασφαλιστές) και να εκτοπίσει τις υπηρεσίες που παρέχει η CVS Caremark μέσω ταχυδρομείου", ανέφερε η εταιρεία.

Με άλλα λόγια, η CVS φοβάται ότι η λαθροθηρία της Amazon Lavin ελπίζει να κλέψει πελάτες Caremark (μέσω ασφαλιστικών σχεδίων), υποτιμώντας τις υπάρχουσες συνεργασίες τους - κάτι που ισχυρίζεται η CVS ήδη συμβαίνει με άλλες επιχειρήσεις.

"Πιο πρόσφατα, η Amazon-PillPack συμμετείχε σε άμεσες συζητήσεις με το Blue Cross Blue Shield, μια ομοσπονδία 36 σχεδίων ασφάλισης υγείας που καλύπτουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς, για να παρέχουν στα μέλη της συνταγή για την παράδοση στο σπίτι". Και αν και οι δικαστές μπορεί να ενταχθούν για να μπλοκάρουν την κυριαρχία της Amazon στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης προς το παρόν, στο τέλος, θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο με αγωγές.

Οι πραγματικές "μάχες" του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα διεξαχθούν σε αίθουσες ακρόασης της FTC, όπου οι ρυθμιστικές αρχές θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν εάν η Amazon τραυματίζει ή όχι τους καταναλωτές με τις ενέργειές τους. Δεν θα νοιάζονται αν η εισβολή της Amazon στην υγεία οδηγεί σε ένα μονοπώλιο, διότι, όπως είδαμε στο παρελθόν, η FTC δεν δείχνει καχυποψία για την κατάρρευση του μονοπωλίου. Το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να προστατεύσουν τους καταναλωτές και μπορείτε να είστε σίγουροι ότι εάν η Amazon αποκτήσει τον έλεγχο της βιομηχανίας υγειονομικής περίθαλψης, τότε πιθανότατα θα είναι χαμηλότερες τιμές και ταχύτερες και πιο ακριβείς παραδόσεις. Οι καταναλωτές θα αποκτήσουν το όφελος, ενώ οι τρέχουσες εταιρίες υγειονομικής περίθαλψης θα αποκτούν προβλήματα.

Pin It