Greek English French German Italian

ndd optim

Pin It

της Νικολέτας Ντάμπου

Κυτταρικές θεραπείες, συζεύγματα αντισώματος-φαρμάκου, φάρμακα mRNA, γονιδιακές θεραπείες, εκδότες CRISPR-νέες τεχνολογίες εκτοξεύουν τον κλάδο του φαρμάκου. Την ίδια ώρα όμως, αναλυτές και επενδυτές με τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις δεν μπορούν να προβλέψουν που μπορούν να οδηγήσουν οι νέες προκλήσεις.

Όπως δήλωσε ο αναλυτής του Evercore ISI, Josh Schimmer, αισθανόμαστε πιο έξυπνοι από ποτέ για τη βιολογία και τα σύγχρονα προϊόντα που δημιουργούνται για τους ασθενείς, αλλά είναι θολό το τοπίο σε σχέση με τη διαφοροποίηση των ανταγωνιστικών προκλινικών ή κλινικών προγραμμάτων, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εκτιμήσουμε που θα οδηγήσουν αυτά τα πολύπλοκα βασικά στοιχεία".

Τυπικά, οι επενδυτές αποδίδουν την αξία μιας πλατφόρμας συγκρίνοντάς την με άλλες, αλλά οι αναλυτές απλά δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στο μέτρο σύγκρισης. Καθώς ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες θέλουν να ενώσουν πολλά προκλινικά έργα! "Οι εταιρείες με παρόμοιες πλατφόρμες τείνουν να προσελκύουν ένα παρόμοιο σύνολο οδηγιών για να δοκιμάσουν και να βελτιστοποιήσουν τις ικανότητές ανάπτυξής τους", δήλωσε ο Schimmer. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι η αξία μιας επιχείρησης βασίζεται σε περιουσιακά στοιχεία που αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει λασκάρισμα της "μεγαλύτερης εικόνας της πλατφόρμας", παρόλο που θα μπορούσαν αργότερα να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο.

Έπειτα, υπάρχουν οι φαρμακοβιομηχανίες - γίγαντες. Για παράδειγμα η θεραπεία με χιμαιρικό αντιγόνο υποδοχέα Τ-κυττάρων: η Gilead Sciences αγόρασε την Kite Pharma για 11,9 δισεκατομμύρια δολάρια, και η Celgene απέκτησε την Juno Therapeutics για 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά θα πρέπει να παράσχουν κάποιες ενδείξεις για το σκέλος των πλατφορμών αλλά επίσης να δημιουργήσουν "ασαφή" καθοδήγηση για την αξία, δήλωσε ο Schimmer.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μεγάλες επιχειρήσεις αναζητούν μόνο καινοτομίες που πιστεύουν ότι πρέπει να αποκτήσουν για να παραμείνουν στον ανταγωνισμό, ώστε να μπορούν να πληρώνουν μια έντονη τιμή που δεν προσφέρει αξία αναφοράς στους επενδυτές. Οι επενδύσεις θα αρχίσουν επίσης να πλημμυρίζουν σε αυτά τα καυτά πεδία, και ο πλεονασμός θα διογκωθεί, προσθέτοντας μεγαλύτερη πρόκληση για τη διαφοροποίηση μεταξύ προγραμμάτων. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ένα νέο πρόβλημα στην εκχώρηση ενός φαρμάκου στη σωστή αποτίμηση.

"Τώρα, όχι μόνο προσπαθούμε να προβλέψουμε πόσο μεγάλη είναι η πίτα της αγοράς, αλλά πόσες φέτες θα "κοπούν" με την πάροδο του χρόνου, Ποια θα είναι η αναλογία της φέτας κάθε προϊόντος και σε ποιο βαθμό θα συρρικνωθεί η πίτα λόγω του ανταγωνισμού στις τιμές". 

Μιλώντας για τον ανταγωνισμό, η επιστήμη ωθείται από τον ακαδημαϊκό χώρο στον κλάδο πολύ γρήγορα. Πόσοι υποψήφιοι CRISPR είναι εκεί έξω που ισχυρίζονται ότι είναι οι καλύτεροι; Τελικά, οι αυτοανακηρυγμένες ανώτερες εκδοχές μη-αποδεδειγμένων τεχνολογιών θα βυθιστούν στην αγορά, ζητώντας αποτιμήσεις που σχετίζονται με τις τιμές. 

Σε αυτό που ο Schimmer ονομάζεται "φούσκα δοκιμαστικών σωλήνων", οι επενδυτές συνεκτιμούν όλες τις νέες τεχνολογίες -με μόνο μελέτες βιολογίας ή ποντικών για να υποστηρίξουν τις υποθέσεις τους- θα είναι οι καλύτερες "όταν στην πραγματικότητα είναι  πιθανό ότι καμία από αυτές δεν θα ξεχωρίσει αν όλες διαθέτουν παρόμοια σύγχρονη τεχνολογία, γεγονός που δεν φέρνει μεγάλο ανταγωνισμό στις τιμές ", κατέληξε.

Pin It

Cook name