Greek English French German Italian
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


 Η Pfizer δεν έχασε χρόνο για να προσβάλει το πρόστιμο 85 εκατομμυρίων £  που της επιβλήθηκε με την κατηγορία ότι  παρέκαμψε τους ελέγχους των τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2012.


Συγκεκριμένα , κατηγορείται η  φαρμακοβιομηχανία Pfizer ότι κυκλοφόρησε στην αγορά με την εμπορική ονομασία Epanutin, και η Flynn, στη συνέχεια το παρουσίασε ως γενόσημο φάρμακο και το πωλούσε ως φαινυτοΐνη  στο NHS σε πολύ υψηλότερη τιμή. Η CMA είπε ότι η Flynn ανέβασε την τιμή σε 67.50 £ το πακέτο από  2.83 £ ανά πακέτο που η Pfizer χρέωνε το NHS.


Αλλά ο ρυθμιστής ισχυρίζεται ότι  η Pfizer επωφελήθηκε αδρά, γιατί η φαρμακοβιομηχανία συνέχισε να παρασκευάζει το φάρμακο. Η τιμή που κατέβαλλε η Flynn στην Pfizer ήταν «σημαντικά υψηλότερη» από εκείνη που η Pfizer είχε τη δυνατότητα να χρεώνει το NHS - έως 1.600% υψηλότερα.


Οι εταιρείες «σκοπίμως εκμεταλλεύονται» το μηχανισμό αφαίρεσης του εμπορικού σήματος για την αύξηση της τιμής του φαρμάκου, δήλωσε ο Φίλιπ Μάρσντεν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας για την CMA.


Έφεση της  Pfizer 


Η φαρμακοβιομηχανία στο πλαίσιο αναιρέσεως ισχυρίζεται ότι η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού (CMA) αγνόησε την αγορά όταν επέβαλλε το πρόστιμο στην Pfizer. Η Flynn Pharma, ο διανομέας χονδρικής που επίσης του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.200.000 £, έχει καταθέσει μια ξεχωριστή αίτηση αναιρέσεως .


Και οι δύο εταιρείες αμφισβήτησαν τα ευρήματα της CMA ότι ήταν «κυρίαρχοι» παίκτες στην αγορά για το φάρμακο. Ισχυρίστηκαν ότι η CMA στην πραγματικότητα αγνοούσε την αγορά, όταν είπε ότι η τιμή που κατέβαλλε η Flynn στην  Pfizerγια το φάρμακο και  η τιμή που χρεωνόταν το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) ήταν υπερβολική.


Ανέφερε ότι η CMA δεν είχε λάβει υπόψη ότι η τιμή που χρέωνε η Flynn ήταν μικρότερη από ό, τι το NHS κατέβαλλε για αντίστοιχη έκδοση του φαρμάκου από άλλο προμηθευτή. Και οι δύο εταιρείες ζήτησαν να ακυρωθεί η απόφαση και τα πρόστιμα να αναιρεθούν, ή τουλάχιστον να μειωθούν. Η Pfizer αναφέρει επίσης ότι θέλει τον οργανισμό να πληρώσει το κόστος της για την προσφυγή.


Σε μια ηλεκτρονική δήλωση χθες, η Pfizer δήλωσε ότι, αν και διαφωνεί με τα ευρήματα της ρυθμιστικής αρχής, η "Pfizer μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έχει μειώσει την τιμή στην οποία θα προμηθεύει κάψουλες φαινυτοΐνης στην Flynn PharmaLtd σύμφωνα με τις οδηγίες. Η νέα τιμή είναι η χαμηλότερη τιμή που προτείνεται από την απόφαση CMA".


Η Pfizer υπεραμύνεται των ενεργειών της


Η Pfizer δήλωσε ότι η συμφωνία της με τη Flynn ήταν μια ευκαιρία για να "εξασφαλίσει συνεχή προσφορά" ενός σημαντικού φαρμάκου που θα χρειαζόταν να το πωλεί με ζημία. Υποστήριξε ότι τιμή που η Flynn χρέωνε το NHS ήταν στην πραγματικότητα 25% έως 40% μικρότερη από εκείνη ενός ισοδύναμου φαρμάκου από άλλο προμηθευτή.


Επίσης είπε ότι θα ασκήσει έφεση, εν μέρει, για να αναζητήσει σαφήνεια σχετικά με τους αντίστοιχους ρόλους του Υπουργείου Υγείας και της CMA στη ρύθμιση των τιμών των φαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο.


 ΗΠΑ και Μ. Βρετανία διαφωνούν στην πολιτική φαρμάκου


Η διαμάχη αναδεικνύει επίσης τις διαφορές μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος των μεγάλων αυξήσεων των τιμών των φαρμάκων, γενόσημων ή πρωτοτύπων . Το Ηνωμένο


Βασίλειο έχει μια ρυθμιζόμενη αγορά, ώστε όχι μόνο να διαπραγματεύεται τις τιμές, αλλά να μπορεί επίσης να λάβει μέτρα για την επιβολή κυρώσεων στις επιχειρήσεις που πιστεύεται ότι έχουν αυξήσει τις τιμές ασυνειδήτως.


Οι ΗΠΑ, που έχουν ελάχιστο έλεγχο της κυβέρνησης επί της τιμολόγησης και στηρίζεται στις αγορές να ορίζουν τις τιμές, πληρώνει τις υψηλότερες τιμές των φαρμάκων στον κόσμο, στις περισσότερες περιπτώσεις. Πιο πρόσφατα, όπως το κοινό έχει αμφισβητήσει τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων, ακόμη και σε παλαιότερα γενόσημα φάρμακα. Οι πολιτικοί στις ΗΠΑ κατηγορούν τις  φαρμακευτικές εταιρείες για μεγάλες αυξήσεις τιμών και πιέζουν για μείωση κόστους.


Αυτή την εβδομάδα, ο γερουσιαστής Bernie Sanders, και ο εκπρόσωπος στη βουλή των αντιπροσώπων Elijah Cummings απαίτησαν απαντήσεις σχετικά με την τιμή των  89.000$ που η Marathon Pharma έθεσε σε ένα παλαιό στεροειδές φάρμακο ύστερα από την έγκριση του FDA και τον χαρακτηρισμό του ως ορφανού φαρμάκου για τη μυϊκή δυστροφία Duchenne. Το φάρμακο, το οποίο δεν είχε ποτέ διατεθεί στο εμπόριο στις ΗΠΑ, πωλείται στο Ηνωμένο Βασίλειο για περίπου 1.000  $ το χρόνο, επεσήμαναν οι Sanders και Cummings.


Αφού οι δύο πολιτικοί κατηγόρησαν δημοσίως την εταιρεία, η Marathon Pharma αυτή την εβδομάδα είπε ότι είχε σταματήσει την κυκλοφορία του φαρμάκου, έτσι ώστε να μπορεί να "συναντηθεί με τους ηγέτες της κοινότητας ασθενών με μυϊκή δυστροφία Duchenne, για να εξηγήσει τα εμπορικά της σχέδια, να επανεξετάσει τις ανησυχίες τους, να συζητηθούν όλες οι επιλογές, και να προχωρήσει προς τα εμπρός με την εμπορευματοποίηση με βάση το προκύπτον σχέδιο δράσης".


 

 
Pin It

Cook name