shire-ornskov-300x200.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Οι συζητήσεις που έγιναν για συμφωνίες στο συνέδριο για την υγεία της JP Morgan είναι αρκετά δύσκολο να αγνοηθούν, ειδικά για το ''  ζεύγος''  Bioverativ και Shire αφού είναι από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο που ασχολούνται με την αιμορροφιλία.


Τα στελέχη της Bioverativ (το τμήμα της Biogen που εξειδικεύεται στην αιμορροφιλία και σύντομα θα αποσχιστεί), ήταν όλοι πάρα πολύ εξοικειωμένοι από την ομιλία της περσινής διοργάνωσης: η Baxalta, μία πρόσφατα αποσχισθείσα φαρμακευτική επιχείρηση που επικεντρώνεται στην αιμορροφιλία, ενέδωσε τελικά στην Shire, με μια συμφωνία 32 δις $. «Έχουμε γνώση των γεγονότων», δήλωσε ο John Cox, ο οποίος θα αναλάβει τα ηνία της νέας εταιρείας, αστειευόμενος σε μια συνέντευξη σε ΜΜΕ .  


Ωστόσο, ενώ οι παραλληλισμοί είναι αναμφισβήτητοι, η Bioverativ αναμένει διαφορετικό αποτέλεσμα. Ως εισηγμένη εταιρεία, δεν μπορεί να αποτρέψει τους  επενδυτές από το να την περιτριγυρίζουν. Αλλά δεν θα προσφερθεί μόνη της ως δόλωμα. «Είναι μια εισηγμένη εταιρεία, συνεπώς όλα θα πρέπει να αξιολογηθούν, αλλά η ιδέα της δημιουργίας μιας εταιρείας με στόχο να πωληθεί δεν είναι ορθή ως στρατηγική, και αυτό σίγουρα δεν είναι η στρατηγική μας», είπε ο Cox. Για να τονίσει το σημείο αυτό, ο επικεφαλής των θεραπευτικών εφαρμογών της Bioverativ παγκοσμίως, Rogério Vivaldi, MD, σημείωσε ότι εντάχθηκε στην φαρμακευτική αυτή, προερχόμενος από άλλη εταιρεία: «Δεν ήμουν στην Biogen. Ήρθα για την Bioverativ, και όχι σε μια εταιρεία που πρόκειται να πωληθεί. Τελεία και παύλα».


Αντ 'αυτού, η ομάδα Bioverativ ανυπομονεί να κάνει κάποιες δικές της συνεργασίες . Ως μια μικρότερη εταιρεία, θα πρέπει να ψάχνει για ευκαιρίες που μπορεί να έχουν νόημα για τους ασθενείς, είπε ο Cox αλλά θα έχουν επίσης τη βοήθεια των επιστημόνων και την εμπειρία στην επιχειρησιακή ανάπτυξη της μητρικής της εταιρείας. Με αυτές τις συνδέσεις, η Bioverativ θα είναι επίσης σε θέση να χειριστεί την προώθηση στην παγκόσμια αγορά, γεγονός ελκυστικό για μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να τους δοθεί το «είδος της προσοχής [που] αξίζουν».


Η Shire το αντίπαλο δέος


Τουλάχιστον ένας από τους αντιπάλους της Bioverativ δεν αισθάνεται να απειλείται από το νεοφερμένο και αυτός είναι η Shire. Σε μια πρόσφατη παρουσίαση ο Διευθύνων Σύμβουλος, Flemming Ornskov διακήρυξε εμφατικά ότι το χαρτοφυλάκιο αιμορροφιλίας της εταιρείας του είναι το «ευρύτερο» και «πιο καινοτόμο». «Αιμορροφιλία; Καλά, δεν μπορείτε να φύγετε από αυτό το συνέδριο χωρίς να ακούσετε πολλά. Η είδηση είναι παλιά: η Shire είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης », είπε ο Ornskov.Κατά τον Ornskov, «δεν υπάρχει όψη της νόσου, όπου η φαρμακοβιομηχανία από το Δουβλίνο να είναι απούσα. Είτε διαθέτει ένα σχετικό προϊόν τώρα ή ετοιμάζει ένα νέο. Και η Shire παίζει σε όλες τις κατηγορίες ανάπτυξης της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της προφυλακτικής αγωγής, της εξατομικευμένης θεραπείας ενώ γεωγραφικά είναι παίκτης και εκτός των ΗΠΑ. Με αυτό κατά νου, ο Ornskov μένει τόσο μακριά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και τα στελέχη της Bioverativ. «Μπορείτε να αναρωτηθείτε, καλά, το 2015 που ανακοινώσατε κάτι σπουδαίο, τον Flemming [Ornskov], το 2016 ανακοινώσατε κάτι σπουδαίο, γιατί δεν ανακοινώνετε μια μεγάλη διαπραγμάτευση φέτος;», δήλωσε ο Ornskov. «Εμείς δεν χρειάζεται να το κάνουμε. Είμαστε ήδη μια μεγάλη εταιρεία, και φέτος η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να κάνουμε τη δουλειά μας».

Pin It