Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες σε όλους αυτούς που πιστεύουν πως αν παραλείψουν κάποια γεύματα θα έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ, χωρίς να παχύνουν. Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με νέα μελέτη παρατηρείται πιο συχνά στους νέους, οι οποίοι κάνουν οτιδήποτε, προκειμένου να μην παχύνουν.
Η μείωση, όμως των θερμίδων από την τροφή και η αύξηση αυτών από τα οινοπνευματώδη ποτά κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία, όπως τα μακροπρόθεσμα νοητικά προβλήματα και οι βλάβες σε ζωτικά όργανα, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι.
Στη μελέτη που πραγματοποίησαν με τη συμμετοχή 1.000 φοιτητών, διαπίστωσαν, ότι το 25% των γυναικών και το 11% των ανδρών περιόριζαν το φαγητό τους όταν είχαν προγραμματισμένη έξοδο, για να μπορέσουν να πιουν όσο ήθελαν.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν τους κινδύνους τονίζοντας ότι η έλλειψη επαρκούς ποσότητας τροφής και η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να πλήξει τον εγκέφαλο, να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως δυσκολίες στην συγκέντρωση, στην μελέτη και στη λήψη αποφάσεων. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρών διατροφικών διαταραχών, αλλά εθισμών.
Ειδικά στις γυναίκες, οι οποίες μεταβολίζουν το αλκοόλ με διαφορετικό τρόπο από τους άνδρες, η υπερκατανάλωσή αλκοόλ δεν οδηγεί μόνο γρηγορότερα στη μέθη, αλλά επιταχύνει και τη βλάβη των ζωτικών οργάνων.