Διατροφή

Η ζάχαρη δεν ευθύνεται αυτή καθεαυτή για την παχυσαρκία;

Η ζάχαρη δεν ευθύνεται αυτή καθεαυτή για την παχυσαρκία;

Δεν ευθύνεται από μόνη της η ζάχαρη για την παχυσαρκία, τουλάχιστον όχι όπως το είχαμε στο μυαλό μας μέχρι σήμερα. Ας δούμε γιατί.

Διεθνώς αναγνωρισμένοι ειδικοί σε σχετικές ομιλίες τους στο  Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής και Δημόσιας Υγείας που έγινε στην Ισπανία, έκαναν σαφές πως καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες στο παρελθόν, αλλά όχι μόνο από τη ζάχαρη.
  
Αλλά ας δούμε τα δεδομένα: Από τη μία, μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι η αύξηση των επιπέδων παχυσαρκίας στην υφήλιο οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης ζάχαρης. 

Ωστόσο, τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, αφού σε διάστημα 48 ετών η κατά κεφαλήν κατανάλωση θερμίδων αυξήθηκε κατά 600 θερμίδες, από τις οποίες μόνο οι 40 προέρχονται από ζάχαρη.

Πιο συγκεκριμένα, η Δρ. Angel Gil, Πρόεδρος του Ισπανικού Συλλόγου Διαιτολόγων, ανέφερε ότι, «στην περίοδο 1961-2009, η παγκόσμια κατά κεφαλήν κατανάλωση ζάχαρης αυξήθηκε από τις 150 στις 190 θερμίδες την ημέρα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η συνολική κατά κεφαλήν κατανάλωση θερμίδων αυξήθηκε από 2200 θερμίδες σε 2800 θερμίδες ανά ημέρα».

Επομένως, λιγότερη ζάχαρη δεν σημαίνει κατ’ανάγκη χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.

Η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης προτείνεται συχνά ως ένας αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των επιπέδων παχυσαρκίας. Αλλά, τα δεδομένα δείχνουν ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όταν εφαρμόζονται αποσπασματικά και χωρίς να εντάσσονται οργανωμένα σε κάποια δίαιτα, δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Αυστραλίας, όπου ενώ οι κάτοικοι μείωσαν τα σάκχαρα στη διατροφή τους, τα ποσοστά παχυσαρκίας στον πληθυσμό αυξήθηκαν! 

Η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώνεται από άλλες μελέτες που δείχνουν ότι οι αλλαγές στην ποσότητα σακχάρων ή/και άλλων υδατανθράκων, όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνονται παραμένουν σταθερές, δεν οδηγούν σε αλλαγές στο σωματικό βάρος. Απαιτούνται αλλαγές συνολικά στην κατανάλωση θερμίδων, προφανώς από όλα τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, παράλληλα με αύξηση των  θερμίδων που “καίγονται”, προκειμένου να επιτευχθεί αλλαγή στο σωματικό βάρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρέπει να αποχαιρετήσεις εντελώς το ρύζι για να χάσεις βάρος;

Ποια φαγητά μπορείτε να μαγειρέψετε μαζί με τα παιδιά σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Κοτόπουλο με baby πατάτες και ψητές ντομάτες

Συνταγή κοτόπουλο: Για κλασικούς τύπους που δεν πειραματίζονται πολύ με τη μαγειρική, μέχρι πιο έθνικ συνταγές για κοτόπουλο ταζίν ή με κάρι,  οι συνταγές  με κοτόπουλο είναι εύκολες και γευστικές.  Είτε προτιμάτε μπούτι, είτε στήθος, ακόμα κι αν θέλετε το κοτόπουλο ολόκληρο στο ταψί υπάρχουν αρκετές επιλογές. 

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μαγιονέζα;

Παρασκευή μαγιονέζας: Η παρασκευή της τέλειας μαγιονέζας στο σπίτι είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Ακτινίδιο: Πολύπλευρα οφέλη για την υγεία

Ακτινίδιο: Η ενσωμάτωση του ακτινιδίου στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να εμπλουτίσετε τη διατροφική σας πρόσληψη και να ενισχύσετε την υγεία σας σε πολλά μέτωπα.

Λαζάνια μπολονέζ: Μια υπέροχη συνταγή με πλούσια μπεσαμέλ

Λαζάνια μπολονέζ: Η σάλτσα προσθέτει ένα μεταξένιο, κρεμώδες στρώμα που έρχεται σε όμορφη αντίθεση με την μπολονέζ και τη σάλτσα ντομάτας, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων και υφών που είναι δύσκολο να αντισταθείς.