Διατροφή

Υγιεινά τα κουλουράκια & τσουρέκια του Πάσχα!!

Υγιεινά τα κουλουράκια & τσουρέκια του Πάσχα!!

 

Τι είναι το Ελληνικό Πάσχα χωρίς τσουρέκι και κουλουράκια; Είμαστε σίγουροι ότι το Πάσχα πλησιάζει όταν οι φούρνοι αρχίζουν να βγάζουν εκείνες τις χρυσόξανθες πλεξούδες του τσουρεκιού και τα στρογγυλά κουλουράκια ψωμιού, το άρωμα των οποίων πλημμυρίζει ολόκληρη τη γειτονιά.

Είναι υγιεινά και θρεπτικά τα  κουλουράκια & τσουρέκια του Πάσχα και μπορούμε να τα γευτούμε χωρίς τύψεις; 

Απαντήσεις μας δίνει ο Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc.Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Ωστόσο, οι περισσότεροι νιώθουμε ενοχές όταν θα το γευτούμε με τον καφέ ή το γάλα, με το φόβο της ζυγαριάς. Εντούτοις, αν σκεφτούμε τι πραγματικά περιέχουν τα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα και καταναλώνοντας μία μικρή ποσότητα (1 φέτα τσουρέκι ή 2 κουλουράκια, 2 φορές την εβδομάδα), μπορούμε να συνδυάσουμε τη γεύση με τη θρέψη!!!!

Ποια συστατικά όμως είναι που τα κάνουν να είναι θρεπτικά και υγιεινά ;

Το αλεύρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, ενισχύοντας την πνευματική διαύγεια, τη λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη από αναιμία. Επίσης, το πλούσιο περιεχόμενό του σε υδατάνθρακες μας εφοδιάζει με γλυκόζη που είναι το κύριο καύσιμο του οργανισμού μας.

Το γάλα περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, και η θρεπτική του αξία είναι πολύ μεγάλη, αφού είναι το μοναδικό τρόφιμο στη φύση που περιέχει την υψηλής σημασίας πρωτεΐνη, την καζεΐνη. Επιπλέον, το γάλα αποτελεί την πλουσιότερη πηγή ασβεστίου και φωσφόρου για τον άνθρωπο, συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία γερών και υγιών οστών.

Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής θρεπτικής αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.  Περιέχουν σύμπλεγμα βιταμινών της ομάδας Β, βιταμίνη Α,. βιταμίνη D, σίδηρο.  Περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που ενισχύουν την όραση, ενώ η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Η μαλακή μαργαρίνη: πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά (ω-3, ω-6) και σε λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως οι βιταμίνες Α, Ε και D προσδίδουν αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και της καρδιάς.

Η μαγιά: Η περιεκτικότητά της σε χολίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β τονώνουν το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό, ενώ το μαγνήσιο και το χρώμιο βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

Μαχλέπι, μαστίχα, βανίλια: τα αρώματα του Πάσχα!!!

Το μαχλέπι δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.

 

Η μαστίχα εκτός από το μεθυστικό άρωμα της, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι και το στόμα, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών.

Η βανίλια που προσθέτουμε στο μίγμα για τα κουλουράκια όχι μόνο προσθέτει άρωμα αλλά βοηθά και στη χώνεψη, ανακουφίζει τις στομαχικές διαταραχές και τονώνει το νευρικό σύστημα.

Έτσι, το τσουρέκι και τα κουλουράκια αποτελούν μια υγιεινή επιλογή για γλύκισμα την ημέρα των εορτών, η οποία όταν καταναλώνεται με μέτρο δεν χρειάζεται να έχουμε καμία τύψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε το τέλειο κυριακάτικο πρωινό για την οικογένειά σας;

Πώς να φτιάξετε το τέλειο εορταστικό δείπνο για τον σύντροφό σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα