Διατροφή

Μελομακάρονα: θερμίδες & συστατικά

Μελομακάρονα:  θερμίδες & συστατικά

Ένα από τα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων είναι τα μελομακάρονα τα οποία έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε μόνο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Πόσες θερμίδες θα προσλάβουμε ; Τι περιέχουν;

Σύσταση ανά 100γρ (2 κομμάτια)
• Θερμίδες: 365kcal
• Πρωτεΐνες: 3,6γρ
• Ολικό λίπος: 19,1γρ
• Κορεσμένο λίπος: 2,5γρ
• Μονοακόρεστα λιπαρά:11,5γρ
• Πολυακόρεστα λιπαρά: 4γρ
• Χοληστερόλη: 0

ΥΛΙΚΑ
Αλεύρι (32γρ): 109 kcal, 3γρ πρωτεΐνη, 25γρ υδατάνθρακες. Πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθάνε στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Αποτελεί καλή πηγή καλίου και φωσφόρου, ο οποίος εκτός από τη συμμετοχή του στη δόμηση των οστών και των δοντιών έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση των κυττάρων αλλά και τη σύνθεση των DNA και RNA.

Χυμός πορτοκάλι (2,4γρ): 2 kcal. Πλούσιο σε βιταμίνη C (40mg/100γ) θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού, ενώ ενισχύει την απορρόφηση φυτικής προελεύσεως σιδήρου. Περιέχει υψηλή ποσότητα καλίου το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πιέσεως καθώς και στην ισορροπία ηλεκτρολυτών στον οργανισμό.

Κονιάκ (1,28γρ): 3 kcal. Το κονιάκ, σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί, φέρεται να έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση κονιάκ, πάντα με μέτρο, έχει σημαντικά οφέλη κατά της παχυσαρκίας και των καρδιαγγεικών παθήσεων.

Ελαιόλαδο (15γρ): 135kcal. Το ελαιόλαδο είναι από τα περισσότερο ωφέλιμα για τον οργανισμό έλαια λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγεικού συστήματος. Επίσης, είναι καλή πηγή της βιταμίνης Ε, η οποία βοηθά στην υγεία τόσο του δέρματος όσο και των μαλλιών και των νυχιών.

Κανέλα (αμελητέα ποσότητα): Περιέχει ποσότητα σιδήρου με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C του χυμού πορτοκαλιού τονώνει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας. Αποτελεί, επίσης, πολύ καλή πηγή μαγγανίου και ασβεστίου. Η κανέλα φέρεται, σύμφωνα με μελέτες, να επιδρά θετικά στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Γαρύφαλλο (αμελητέα ποσότητα): Αποτελούνται από σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών, σιδήρου, φωσφόρου, μαγνησίου, ασβεστίου και καλίου. Το γαρύφαλλο έχει αντιφλεγμονώδη δράση λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή. Χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό, αλλά και ως αντισπασμωδικό σε περιπτώσεις μυϊκών σπασμών και μυαλγίας.

Ζάχαρη (16γρ): 64 kcal. Η ζάχαρη είναι μία από τα καλύτερες πηγές άμεσης ενέργειας και τόνωσης. Αποτελείται από απλά σάκχαρα τα οποία έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα την άμεση ώθηση του οργανισμού. Ωστόσο, καλό είναι η κατανάλωση ζάχαρης να γίνεται με μέτρο και να μην καταφεύγουμε σε καταχρήσεις.

Μέλι (7γρ): 21kcal, 5,9γρ υδατάνθρακες. Περιέχει ποσότητα σιδήρου και φυλλικού οξέος. Είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες, για αυτό και χρησιμοποιείται κατά κόρον σε περιπτώσεις κρυολογημάτων και πονόλαιμου.

Καρύδια (4,32γρ): 27kcal, 1,3γρ πρωτεΐνη, 0,5γρ υδατάνθρακες, 2,9γρ λιπαρά. Εξαιρετική πηγή μαγνησίου και φωσφόρου ( 251mg/100g 654mg/100g, αντίστοιχα) καθώς και πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχουν, επίσης, αρκετή ποσότητα σεληνίου και βιταμίνης Ε, στοιχεία τα οποία διακρίνονται για την αντιοξειδωτική τους δράση. Τα καρύδια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα, ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα και παρόλη την υψηλή τους περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν επιβαρύνουν τη χοληστερόλη. Αντίθετα, η συχνή κατανάλωση καρυδιών βοηθά στη μείωση επιπέδων χοληστερόλης και στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Με την συνεργασία της Ελίνας Ασημακοπούλου-Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Καλύβια Αττικής
Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.) www.Logodiatrofis.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρέπει να αποχαιρετήσεις εντελώς το ρύζι για να χάσεις βάρος;

Ποια φαγητά μπορείτε να μαγειρέψετε μαζί με τα παιδιά σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Κοτόπουλο με baby πατάτες και ψητές ντομάτες

Συνταγή κοτόπουλο: Για κλασικούς τύπους που δεν πειραματίζονται πολύ με τη μαγειρική, μέχρι πιο έθνικ συνταγές για κοτόπουλο ταζίν ή με κάρι,  οι συνταγές  με κοτόπουλο είναι εύκολες και γευστικές.  Είτε προτιμάτε μπούτι, είτε στήθος, ακόμα κι αν θέλετε το κοτόπουλο ολόκληρο στο ταψί υπάρχουν αρκετές επιλογές. 

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μαγιονέζα;

Παρασκευή μαγιονέζας: Η παρασκευή της τέλειας μαγιονέζας στο σπίτι είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Ακτινίδιο: Πολύπλευρα οφέλη για την υγεία

Ακτινίδιο: Η ενσωμάτωση του ακτινιδίου στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να εμπλουτίσετε τη διατροφική σας πρόσληψη και να ενισχύσετε την υγεία σας σε πολλά μέτωπα.

Λαζάνια μπολονέζ: Μια υπέροχη συνταγή με πλούσια μπεσαμέλ

Λαζάνια μπολονέζ: Η σάλτσα προσθέτει ένα μεταξένιο, κρεμώδες στρώμα που έρχεται σε όμορφη αντίθεση με την μπολονέζ και τη σάλτσα ντομάτας, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων και υφών που είναι δύσκολο να αντισταθείς.