Διατροφή

Διατροφή και Διαβήτης: Οδηγός Επιβίωσης

Διατροφή και Διαβήτης: Οδηγός Επιβίωσης

Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη δίαιτα για όλα τα άτομα με διαβήτη. Αυτό που πρέπει κανείς να κάνει είναι να τρώει υγιεινά και σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού του, με γνώμονα την υγεία της καρδιάς, την πρόληψη του καρκίνου και τη διαχείριση του βάρους.

Για τη διαχείριση του διαβήτη με επιτυχία, θα πρέπει κάθε διαβητικός να κατανοήσει πώς τα τρόφιμα και η διατροφή επηρεάζουν το σώμα του, αφού και οι μερίδες αλλά και η ποιότητα του φαγητού παίζουν ρόλο.

Οι υδατάνθρακες, το λίπος και η πρωτεΐνη θα πρέπει να εξισορροπούνται για να εξασφαλιστεί ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μένουν όσο το δυνατόν σταθερότερα. (Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1.)

Σύμφωνα με διατροφολόγο Sharon Denny, τα κλειδιά για ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής είναι οι εξής:

  • Φάτε τα γεύματα και τα σνακ τακτικά (σε προγραμματισμένους χρόνους).

  • Φάτε περίπου την ίδια ποσότητα τροφής σε κάθε γεύμα ή σνακ.

  • Επιλέξτε υγιεινά τρόφιμα για να υποστηρίξει ένα υγιές βάρος και την καρδιά.

Χρειάζεται μια διαιτολόγος διατροφολόγος στην ομάδα σας που θα συνεργαστεί μαζί σας για να βγάλετε από κοινού ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που θα λαμβάνει υπόψη τις διατροφικές προτιμήσεις σας, το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας και τον τρόπο ζωής σας.

Η διατροφολόγος, σε συνεργασία και με το γιατρό σας θα πετύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ του προγράμματος διατροφής σας και τυχόν φαρμάκων που παίρνετε για τον διαβήτη.
Ετοιμάστε υγιή γεύματα

Η καλή υγεία εξαρτάται από την κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων που περιέχουν τις σωστές ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεϊνών και υγιεινού λίπους, καθώς και βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και νερό. Εάν έχετε διαβήτη, ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής καθημερινά περιλαμβάνει:

  • Αμυλούχα τρόφιμα όπως το ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως και αμυλούχα λαχανικά, όπως τα φασόλια, καλαμπόκι και αρακά

  • Μη αμυλούχα λαχανικά όπως καρότα, πράσινα φασόλια και μπρόκολο

  • Φρούτα

  • Άπαχο κρέας, ψάρι, πουλερικά, τυρί με χαμηλά λιπαρά και tofu

  • Χωρίς λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα και το γιαούρτΙ

  • Υγιή λίπη όπως φυτικά έλαια

Σε ό,τι αφορά τώρα τις ποσότητες της κάθε ομάδας τροφίμων, εξαρτάται από τον αριθμό των θερμίδων που χρειάζεστε, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, το μέγεθος και το επίπεδο δραστηριότητας σας. Μαζί με διατροφολόγο σας, μπορείτε να αναπτύξετε το πρόγραμμα διατροφής που είναι καλύτερο για σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυγά ορτυκιού - Μια πραγματική διατροφική υπερδύναμη

Τα μαγειρικά μυστικά του να φτιάξεις τα τέλεια ρεβίθια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.