Διατροφή

Οι ύπουλες θερμίδες των αναψυκτικών

Οι ύπουλες θερμίδες των αναψυκτικών

Όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους, το τι πίνουμε μπορεί να είναι πιο σημαντικό από το τι τρώμε, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης «Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health».

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, Benjamin Caballero MD, PhD, και τα δυο είδη τροφίμων δηλαδή τα υγρά και τα στερεά τρόφιμα συσχετίστηκαν με την αλλαγή του σωματικού βάρους, όμως, μία μειωμένη πρόσληψη θερμίδων από υγρά τρόφιμα, φάνηκε να επηρεάζει σημαντικά την απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της 18-μηνης παρακολούθησης 810 ανθρώπων ηλικίας 25 έως 79 ετών.

Ερευνητές χώρισαν τις υγρές τροφές σε διάφορες κατηγορίες με βάση την περιεκτικότητα σε θερμίδες και σε θρεπτικά συστατικά:

1. Ζαχαρούχα ποτά (αναψυκτικά και υψηλής θερμιδικής αξίας ποτά με ζάχαρη)
2. Αναψυκτικά διαίτης (που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες)
3. Γάλα (πλήρες, 2 % περιεκτικότητας σε λιπαρά, 1 % περιεκτικότητας σε λιπαρά και 0 περιεκτικότητας σε λιπαρά)
4. Χυμούς 100 % φυσικούς
5. Καφέ και τσάι με ζάχαρη
6. Καφέ και τσάι χωρίς ζάχαρη
7. Αλκοολούχα ποτά

Συγκεκριμένα μία μείωση σε υγρές τροφές συσχετίστηκε με την απώλεια βάρους 0.25 kg στους 6 μήνες και 0,24 kg στους 18 μήνες. Επιπλέον, η μείωση κατά 1 μερίδα ζαχαρούχων ροφημάτων είναι ακόμη πιο σημαντική και συνδέθηκε με μια απώλεια βάρους 0,5 kg στους 6 μήνες και 0,7 kg στους 18 μήνες. Από τα επτά είδη των ποτών που εξετάστηκαν, τα ζαχαρούχα ροφήματα ήταν τα μόνα ποτά που συσχετίστηκαν με σημαντική αλλαγή του βάρους. Επίσης διαπίστωσαν ότι το 37 % ζαχαρούχων ποτών ήταν η κύρια πηγή πρόσληψης υγρών θερμίδων.

Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της παγκόσμιας υγείας του 21ου αιώνα. Η κατανάλωση υγρών τροφών, αναψυκτικών και ποτών με ζάχαρη έχει αυξηθεί παράλληλα με την επιδημία της παχυσαρκίας. Και από άλλες μελέτες ενισχύονται οι απόψεις που επισημαίνουν τον αρνητικό ρόλο των ζαχαρούχων ποτών, π.χ. αναψυκτικά, σε σχέση με το αυξανόμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας και ειδικά μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.

Η τακτική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία προκαλεί αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, διαβήτη τύπου 2 και υψηλής πίεσης του αίματος. Τα ζαχαρούχα ροφήματα είναι φτωχά σε θρεπτικά στοιχεία και συνδέονται συχνά με την κατανάλωση αλμυρών τροφίμων και τροφίμων από fast foods. Η εξάλειψή ή η μείωση τους, συμβάλλει στην απώλεια κιλών ή στην διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γεμιστές πιπεριές με κινόα και φασόλια

Vegan συνταγή: Tacos από φακές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κοτόπουλο Bali: Μια ινδονησιακή απόλαυση

Μια από τις καλύτερες συνταγές για το Iam Bali είναι ένα κλασικό και νόστιμο πιάτο που σίγουρα θα ικανοποιήσει τις λιγούρες σας για ινδονησιακές γεύσεις.

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

Ντομάτες: Η ντομάτα αποτελεί ένα εξαιρετικό λαχανικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης και της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.