Διατροφή

Παγωμένο γιαούρτι ή παγωτό;

Παγωμένο γιαούρτι ή παγωτό;

Το παγωμένο γιαούρτι αποτελεί επιλογή πολλών καταναλωτών ως ένα πιο υγιεινό επιδόρπιο αντί του παγωτού. Τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στις προτιμήσεις των καταναλωτών.Είναι όμως πράγματι πάντα τόσο πιο “υγιεινό”;

Το παγωτό είναι κατεψυγμένο επιδόρπιο το οποίο παρασκευάζεται από γάλα και κρέμα και την προσθήκη ζάχαρης και γεύσεων. Το παγωμένο γιαούρτι είναι, επίσης, κατεψυγμένο επιδόρπιο, που όμως κατά την παρασκευή του χρησιμοποιείται γιαούρτι αντί κρέμας γάλακτος. Αυτή η λεπτομέρεια αποτελεί και τη βασική διαφορά των δύο εδεσμάτων. Το παγωτό, εξ’ ορισμού, πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 5% λιπαρά για να είναι ένα απλό παγωτό γάλακτος και τουλάχιστον 8% για να έχει πιο πλούσια γεύση και υφή. Γι΄αυτό και προστείθεται η κρέμα γάλακτος. Το παγωμένο γιαούρτι, αντίθετα, έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών.

Η θρεπτική αξία των δύο επιδόρπιων δε διαφέρει πολύ, με εξαίρεση τα λιπαρά τους. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι παγωτό βανίλια περιέχει περίπου 275 θερμίδες, 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 31 γραμμάρια υδατάνθρακες, 15 γραμμάρια λίπους και 9 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Ένα φλιτζάνι παγωμένο γιαούρτι με γεύση βανίλια περιέχει περίπου 221 θερμίδες, 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 38 γραμμάρια υδατάνθρακες, 6 γραμμάρια λίπους και 4 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Και τα δύο περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας. Παρόλο που στα νούμερα δε διαφέρουν πολύ, το παγωμένο γιαούρτι πλεονεκτεί αφού είναι σαφώς χαμηλότερο σε λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά, αλλά παρέχει και λιγότερες θερμίδες. Παράλληλα, λόγω ενζύμων που περιέχει διευκολύνει στην πέψη και είναι περισσότερο ανεκτό σε άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Ορισμένα brands παγωμένου γιαουρτιού διατηρούν τις καλλιέργειες προβιοτικών του γιαουρτιού, κάτι που ανεβάζει τη διατροφική του αξία αφού τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα στο πεπτικό σύστημα αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.Το παγωμένο γιαούρτι, επομένως, φαίνεται να αποτελεί καλή επιλογή για άτομα που προσπαθούν να ρυθμίσουν το βάρος τους ή προσέχουν την πρόσληψη λιπαρών από τις τροφές. Ωστόσο, το αν αποτελεί υγιεινότερη εναλλακτική επιλογή αντί του παγωτού εξαρτάται, επί της ουσίας, από τις επιλογές μας. Όσο μεγαλύτερο μέγεθος το μέγεθος του κυπέλλου και όσο περισσότερα τα toppings τόσο περισσότερες κι οι θερμίδες και τα λιπαρά!

Δυστυχώς ή ευτυχώς, σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε toppings που μορούν να προστεθούν στο παγωμένο γιαούρτι αλλά και μεγέθη κυπέλλων. Όσο δελεαστικά και αν είναι στο σύνολο τους καλό είναι να επιλέγουμε έξυπνα αυτά που συνδυάζουν γευστική απόλαυση και υψηλή θρεπτική αξία: φρέσκα φρούτα, granola, μούσλι, ξηρούς καρπούς, ξύσματα μαύρης σοκολάτας για πγωμένο γιαούρτι πλούσιο σε αντιοξειωτικά, φυτικές ίνες, λιπαρά οξέα και σχετικά χαμηλότερες θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά! Για να μην “ξεφεύγουμε” καλό είναι να προτιμάμε το μικρό ή το μεσαίο μέγεθος κυπέλλου και να μην υπερβαίνουμε τα 2 toppings στο γιαούρτι μας.

Το παγωτό βέβαια όταν είναι ένα απλό ξυλάκι, μία μπάλα απλής γεύσης, light ή γρανίτα μπορεί εύκολα να είναι μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής αλλά και μιας προσπάθειας απώλειας βάρους.

Με την συνεργασία της Ελίνας Ασημακοπούλου, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Καλύβια Αττικής, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρεία www.logodiatrofis.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Plant based συνταγή με μπιφτέκια μανιταριών Portobello

Ρόφημα με τζίντζερ και κουρκουμά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε τους τέλειους πατζαροκεφτέδες εύκολα και γρήγορα;

Πατζαροκεφτέδες: Η παρασκευή των τέλειων πατζαροκεφτέδες είναι μια απολαυστική γαστρονομική περιπέτεια, συνδυάζοντας τη γήινη γλυκύτητα των παντζαριών με αλμυρά βότανα και μπαχαρικά για να δημιουργήσετε ένα γευστικό και χορταστικό πιάτο.

Στήθος κοτόπουλου με υπέροχη μεσογειακή γέμιση

Κοτόπουλο συνταγή: Το μεσογειακό γεμιστό στήθος κοτόπουλου είναι ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο που είναι τέλειο για ένα βραδινό δείπνο ή ένα φανταχτερό δείπνο. Αυτή η συνταγή είναι γεμάτη με μεσογειακές γεύσεις και είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μυς;

Μαζί με μια ισχυρή ρουτίνα προπόνησης, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άπαχες πρωτεΐνες, υγιείς υδατάνθρακες και υγιή λίπη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μυών και τη βελτίωση της συνολικής σας φυσικής κατάστασης.

3 στους 5 γονείς παίζουν το μάγειρα για τα μικρά παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό

Ο Woolford ενθαρρύνει επίσης τη συμμετοχή των παιδιών σε εκδρομές με είδη παντοπωλείου, περνώντας χρόνο στο τμήμα προϊόντων και ρωτώντας τους τι μπορεί να τους αρέσει να δοκιμάσουν.

Πολυτελής πίτα Banoffee με καραμελωμένη μπανάνα 

Αυτή η συνταγή ανεβάζει την παραδοσιακή πίτα Banoffee σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με την προσθήκη καραμελωμένων μπανανών, καθιστώντας την μια πραγματικά πολυτελή απόλαυση που είναι ιδανική για κάθε ειδική περίσταση.

Θαλασσινά συνταγή - Σοταρισμένο καλαμάρι

Στα διατροφικά πλεονεκτήματα των καλαμαριών περιλαμβάνεται και το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, το οποίο μπορεί ωστόσο να διαφοροποιηθεί σημαντικά, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.