Διατροφή

Συνταγή της ημέρας: αγκινάρες στιφάδο

Συνταγή της ημέρας: αγκινάρες στιφάδο

Η σεφ Ντινά Νικολάου μαγειρεύει για τους επισκέπτης του Life2day αγκινάρες στιφάδο. Μάθε την συνταγή .

Φαγάκι νόστιμο και νηστίσιμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες αγκινάρες αν σας δυσκολεύουν στο καθάρισμα. Οι φρέσκες, όμως, έχουν άλλη γεύση!!!

Χρόνος Προετοιμασίας:
30΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
περίπου 1 ώρα + 15
Υλικά:
Για 4 άτομα
12 φρέσκες αγκινάρες, καθαρισμένες*
χυμός από 1 λεμόνι
100 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
300 γρ. κρεμμυδάκια, για στιφάδο, καθαρισμένα και ολόκληρα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
500 ml ζωμός λαχανικών
3 μέτριες, ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 ξυλάκι κανέλας
5 μπαχάρια
2 φύλλα δάφνης
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζω τις καθαρισμένες αγκινάρες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο, κρύο, αλατισμένο νερό και το χυμό λεμονιού. Τις βράζω για περίπου 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, τις στραγγίζω καλά και τις αφήνω κατά μέρος.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, φαρδιά και ρηχή, ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια για στιφάδο για 3 – 4 λεπτά, μέχρι όλα να ροδίσουν απαλά. Προσθέτω το σκόρδο και σοτάρω για 1 λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του. Ρίχνω τις στραγγισμένες αγκινάρες και τις σοτάρω για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα.
Σβήνω με το κρασί και μαγειρεύω για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνω το ζωμό, τις κομμένες ντομάτες, την κανέλα, τα μπαχάρια, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Αφήνω το φαγητό να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 45 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι οι αγκινάρες και τα κρεμμύδια του στιφάδου να μαλακώσουν. 
Διορθώνω το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και αποσύρω. Σερβίρω το φαγητό αμέσως και συνοδεύω με φέτα και χωριάτικο ψωμί.

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ


Κόβω τις καρδιές της αγκινάρας από τα κοτσάνια, από τα οποία κρατάω μόνο 3 εκ. και τα καθαρίζω καλά από τις ίνες τους. Επειδή δεν τα χρειάζομαι στη συγκεκριμένη συνταγή τα βάζω στο ψυγείο, τυλιγμένα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για άλλη συνταγή. Αφαιρώ τα φύλλα από τις καρδιές και με ένα κουταλάκι ξύνω και βγάζω το χνούδι από το εσωτερικό τους. Κόβω τις καρδιές στη μέση, τις τρίβω με ένα κομμάτι κομμένου λεμονιού και, κάθε μία που καθαρίζω τη ρίχνω σε μια λεκάνη με κρύο νερό και άλλα 2 λεμόνια κομμένα, για να μην μαυρίσει, μέχρι να καθαρίσω και τις υπόλοιπες.

Περισσότερες tips και νόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα μαγειρικά μυστικά για να φτιάξετε την τέλεια μπριζόλα;

Πώς να φτιάξετε ένα εύκολο δείπνο για να εντυπωσιάσετε την πεθερά σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.

Ραπανάκι: Ένας σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Ραπανάκι: Εντάσσοντας το ραπανάκι στη διατροφή μας, μπορούμε να απολαύσουμε τη μοναδική του γεύση και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.