Διατροφή

H επιπρόσθετη ζάχαρη απειλεί την καρδιά

H επιπρόσθετη ζάχαρη απειλεί την καρδιά

 

H κατανάλωση επιπρόσθετης ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο (CVD).

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.life2day.gr η Μαριάννα Μπακάλη
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος- Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine . Οι συστάσεις για πρόσθετη κατανάλωση ζάχαρης ποικίλλουν και δεν υπάρχει κοινώς αποδεκτό όριο για ανθυγιεινά επίπεδα. Για παράδειγμα, το Institute of Medicine (IOM)συνιστά η προσθήκη ζάχαρης να αποτελεί λιγότερο από το 25% των συνολικών θερμίδων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά λιγότερο από το 10%, και ηAmerican Heart Association συνιστά περιορισμό της προστιθέμενης ζάχαρης σε λιγότερο από 100 θερμίδες ημερησίως για τις γυναίκες και 150 θερμίδες την ημέρα για τους άνδρες. Κύριες πηγές της προστιθέμενης ζάχαρης στη διατροφή των Αμερικανών είναι τα ζαχαρούχα ποτά, τα ποτά φρούτων, τα γαλακτοκομικά επιδόρπια και τα γλυκά.

Ο Quanhe Yang, από το Centers for Disease Control and Prevention, και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τα εθνικά στοιχεία της έρευνας για την υγεία για να εξετάσουν την κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης ως ποσοστό των ημερήσιων θερμίδων και να εκτιμήσουν τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης και της καρδιαγγειακής νόσου.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το μέσο ποσοστό των ημερήσιων θερμίδων από την προστιθέμενη ζάχαρη αυξήθηκε από 15,7% το 1988-1994 στο 16,8% το 1999-2004 και μειώθηκε στο 14,9% την περίοδο 2005-2010. Στην περίοδο 2005-2010, οι περισσότεροι ενήλικες (71,4%), κατανάλωναν 10% περισσότερο των θερμίδων τους από πρόσθετη ζάχαρη και περίπου το 10% των ενηλίκων κατανάλωσε 25% ή περισσότερο των θερμίδων τους από πρόσθετη ζάχαρη.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσοαυξάνεται με το υψηλότερο ποσοστό των θερμίδων από ζάχαρη. Η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών (επτά μερίδες ή περισσότερες την εβδομάδα) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. “Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τις τρέχουσες συστάσεις για τον περιορισμό της πρόσληψης των θερμίδων από πρόσθετη ζάχαρη στις δίαιτες των ΗΠΑ,” συμπεραίνουν οι συγγραφείς.

Ως απάντηση στη μελέτη, το Sugar Association ανακοίνωσε την ακόλουθη δήλωση: «Η μελέτη αυτή δεν είναι ακριβής, διότι συγχωνεύει μαζί διάφορες θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες όπως η φυσική ζάχαρη (σακχαρόζη), τις χημικά διαφορετικές παραλλαγές του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS), και άλλα τεχνητά προϊόντα, τα οποία είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Όλες αυτές οι διαφορετικές γλυκαντικές ουσίες έχουν συγχωνευτεί κάτω από την παραπλανητική ονομασία «με προσθήκη ζάχαρης». Όταν η υπόθεση και η αισθησιοκρατία επισκιάζουν την αντικειμενική επιστήμη, οι καταναλωτές χάνουν και αυτό είναι ένα πλήγμα στον αγώνα κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων διαταραχών του τρόπου ζωής.

Συμπέρασμα: τα φυσικά σάκχαρα έχουν καταναλωθεί με ασφάλεια για αιώνες, και όταν καταναλώνονται με μέτρο, είναι και πρέπει να συνεχίσει να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής.

Επιπλέον, η American Beverage Association ανακοίνωσε την ακόλουθη δήλωση: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση σακχάρων από ενήλικες έχει πράγματι μειωθεί, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα από το CDC. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της μείωσης οφείλεται στη μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης στα ποτά, εν μέρει, και στην συνεχή καινοτομία των εταιρειών μας στην παροχή επιλογών πιο χαμηλές ή χωρίς καθόλου θερμίδες. Επιπλέον, πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης που δεν μπορεί-και-δεν- δείχνει ότι η καρδιαγγειακή νόσος προκαλείται από την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών. “

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το κατοικίδιό σας;

Ποια είναι τα μαγειρικά μυστικά για να φτιάξετε την τέλεια μπριζόλα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.